18.09.2011. / 09:54

Autor: Hina , Nacional.hr

Unaprijed izgubljena bitka?

Porezni udar na bogataše unaprijed dobiveni poraz?

Mediji komentiraju kako praktično izvjesno da će se republikanci protiviti, budući da smatraju da se time obeshrabruju investicije, a nikakav plan povećanja poreza nema šanse za uspjeh bez njihove podrške.

ArhivaArhivaAmerički predsjednik Barack Obama u ponedjeljak će predložiti Kongresu uvođenje tzv "Buffetovog poreza", odnosno povećanje minimalne porezne stope za bogate građane koji zarađuju više od milijun dolara godišnje, kako bi je izjednačio sa stopom za srednju klasu, objavio je New York Times i prenijele svjetske agencije.

Prijedlog će biti dio njegova plana za smanjenje deficita i do 3 bilijuna dolara u sljedećih 10 godina, iako se osim političkog djelovanja na Obaminu demokratsku izbornu bazu uoči predstojećih izbora 2012. ne očekuju bitni prihodi iz novog poreza. Prijedlog novih poreznih stopa odnosi se na samo 0,3 posto poreznih obveznika, odnosno manje od 450.000 ljudi.

Direktor komunikacija Bijele Kuće Dan Pfeiffer objavio je na twitteru u subotu da će novi namet bogatašima djelovati poput "neke vrste alternativne minimalne stope" (AMT) čiji je cilj primorati bogate da plaćaju barem isto toliko poreza koliko i srednja klasa.

Dnevnik New York Times piše, pozivajući se na svoje izvore bliske vladinoj administraciji, kako tim prijedlogom u trenutku kad tzv. super-odbor Kongresa počinje raditi na dogovoru o dugoročnim kresanjima proračuna, Obamin pritisak na republikance dobiva nov, populistički oblik.

Ime "Buffetov porez" odnosi se na američkog milijardera i investitora Warrena Buffeta koji je ove godine već više puta kritizirao postojeći porezni sustav u kojem najbogatiji građani poput njega plaćaju srazmjerno manji porez od srednje klase, jer se prihodi od investicija oporezuju po nižoj stopi od 15 posto, dok se porezi na izravni dohodak penju i do 35 posto.

Obama bi, kako je najavljeno, svoj prijedlog Kongresu trebao predstaviti u ponedjeljak u 10.30 (14.30 GMT).

Detalji plana nisu poznati, međutim, mediji komentiraju kako praktično izvjesno da će se republikanci protiviti, budući da smatraju da se time obeshrabruju investicije, a nikakav plan povećanja poreza nema šanse za uspjeh bez njihove podrške.

S druge strane, fokusiranjem na bogate Amerikance, Obama nastoji potencirati razliku između republikanaca i demokrata, kao temu koju može prenijeti u predizbornu kampanju sljedeće godine, kada se u studenom 2012. održavaju izbori.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 18.09.11. 11:26

Iluzija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika