20.09.2011. / 18:35

Autor: Hina

Holder: SAD žele zatvoriti Guantanamo prije izbora 2012.

Američki ministar obrane Eric Holder u utorak je izjavio da je američka vlada "odlučna" zatvoriti zatvor Guantanamo najkasnije do predsjedničkih izbora u studenom 2012., iako se tome protivi dio kongresnika.

Eric Holder (Foto: Wikipedia)Eric Holder (Foto: Wikipedia)Američki ministar obrane Eric Holder u utorak je izjavio da je američka vlada "odlučna" zatvoriti zatvor Guantanamo najkasnije do predsjedničkih izbora u studenom 2012., iako se tome protivi dio kongresnika.

"Poput naših europskih saveznika, i mi smatramo zatvaranje Guantanama dobrom stvari", rekao je novinarima Holder nakon govora pred članovima jednog povjerenstva Europskog parlamenta.

Američka je vlada "odlučna zatvoriti Guantanamo što je prije moguće", rekao je, dodavši da će nastojati da to bude prije izbora, a ako to ne bude moguće, odmah nakon izbora, u slučaju da novi mandat dobije Barack Obama.

Obama je početkom svojeg predsjedničkog mandata kao jedan od prioriteta postavio upravo zatvaranje Guantanama, ali je Holder priznao da je taj plan naišao na "veliki unutarnji otpor".

Otvoren u siječnju 2002. kao zatvor za osumnjičene teroriste, logor u Guantanamu postao je simbol pretjeranih reakcija na "rat protiv terorizma" Obamina prethodnika Georgea W. Busha.

Kroz njegove tamnice prošlo je gotovo 800 ljudi, a danas ih je u Guantanamu još gotovo 200.

Američki Kongres iz proračunskih razloga de facto onemogućuje zatvaranje tog vojnog zatvora u zaljevu Guantanamo na Kubi jer odbija odblokirati sredstva za prebacivanje tamošnjih zatvorenika na američki teritorij ili u treće zemlje.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika