22.09.2011. / 18:11

Autor: Hina

Tjelovježbom do lakšeg odvikavanja od pušenja

Tjelovježba bi mogla učiniti uspješnijim nastojanja tinejdžera da prestanu pušiti, pokazuje novo američko istraživanje.

Tjelovježba pomaže u odvikavanju od pušenjaTjelovježba pomaže u odvikavanju od pušenjaTjelovježba bi mogla učiniti uspješnijim nastojanja tinejdžera da prestanu pušiti, pokazuje novo američko istraživanje.

Ranija istraživanja pokazuju da vježbanje kod odraslih može pomoći u odvikavanju od pušenja a vjeruje se da fizička aktivnost ublažava apstinencijske simptome i umanjuje potrebu za cigaretama.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Pediatrics, promatralo je učinak poticanja na tjelovježbu u okviru standardnog programa odvikavanja tinejdžera od pušenja. Američki program odvikavanja od pušenja za srednje škole, koji se provodi u državnim školama, postiže 21 posto uspjeha u napuštanje navike.

Istraživanje je provođeno u Zapadnoj Virginiji u kojoj je veći broj pušača među srednjoškolcima a tjelovježba na niskoj razini i ispitanicima su ponuđena tri različita programa pomoći. Prvi je bio standardni program, drugi standardni program obogaćen tjelovježbom i treći jednokratno savjetovanje sa stručnom osobom.

U istraživanju su sudjelovala 233 učenika i nakon šest mjeseci pokazalo se da program obogaćen tjelovježbom ima najveći uspjeh te je uz njegovu pomoć prestalo pušiti 31 posto ispitanika, uz standardni program njih 21 posto je prestalo a nakon jednokratnog savjetovanja manje od 16 posto.

Istraživanje je utvrdilo i to da je dodavanje tjelovježbe postiglo rezultate samo kod dječaka, odnosno u programu obogaćenom tjelovježbom 27 posto mladića prestalo je pušiti naspram 18 posto koliko ih je prestalo pušiti uz standardni program. Kod djevojaka nije bilo takvih odstupanja i 26 posto prestalo je pušiti uz standardni program obogaćen tjelovježbom dok ih je 23 prestalo uz standardni program.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

registracija
9/4/10

imela, 23.09.11. 08:26

100% istina.Potvrdjeno na mome primjeru


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika