23.09.2011. / 12:51

Autor: Deutsche Welle

Beograd u defanzivi

Na sjeveru Kosova još stoje barikade koje su podigli lokalni Srbi. Povod za to je stacioniranje pripadnika EULEX-a i kosovske policije na graničnim prijelazima. Vlada u Prištini je u povoljnijoj situaciji od Beograda.

Stanje na Kosovu je i dalje napetoStanje na Kosovu je i dalje napetoSlanje granične policije na prelaze Jarinje i Brnjak simbolizira težnje Prištine da ostvari kontrolu i nad sjeverom Kosova. Istovremeno je svima jasno da samo međunarodne snage KFOR-a mogu ukloniti barikade koje su podigli Srbi i samo međunarodna zajednica može s njima pregovarati, piše list Neue Zürcher Zeitung i dodaje:

"Kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, ranije na udaru kritika zbog raširene korupcije, naglo je porasla popularnost nakon riskantnog poteza na granici. Nitko više ne priča o korupciji. Za Tačija je ova situacija tim ugodnija što sljedeće korake pripajanja sjevera Kosova matici može prepustiti međunarodnoj zajednici.

Nasuprot tome, Beograd se nalazi u neugodnoj poziciji. Iako kooperacija KFOR-a i EULEXA sa kosovskim graničarima krši dogovor o tome da djelovanje međunarodnih snaga na Kosovu ne smije imati posljedice po status ove države, nitko u EU nema volje ni želje pregovarati o sudbini sjevera Kosova - a i da ima, ne bi o tome pregovarao sa Beogradom. Tome treba pridodati da se politički lideri Srba na sjeveru Kosova sve više oslobađaju utjecaja službenog Beograda. Oni strahuju da će postati "žrtveno janje" na putu predsjednika Tadića ka EU. Većina njih je bliska nacionalističkoj opoziciji u Srbiji.

Tadićev posljednji adut u nastupu prema međunarodnoj zajednici bi mogla biti prijetnja da će, u slučaju ponižavajućeg raspleta događaja za Srbe na Kosovu, nacionalisti preuzeti vlast u Srbiji na predstojećim izborima", piše Neue Zürcher Zeitung.

Autor: Azer Slanjankić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika