Objavljeno u Nacionalu br. 355, 2002-09-04

Autor: Arijana Čulina

GOGE BJONDINA O OVIM I ONIM STVARIMA - Arijana Čulina

Holivudske zvizde opet navalile na Jadransko more

Nakon Mazukelija, Karoline od Monaka i kralja bakalara, sad je ovdi bila i ona holivudska glumica čije ime nikad ne znam izgovorit: piše se Gwyneth Paltrow, a kako se čita, pitaj Boga

GOGE BJONDINAGOGE BJONDINAStrane zvizde, ka šta vidite, i dalje pristižu u lipu našu. Sad su nas otkrili, i sad smo gotovi. Čudna vam je ta usmena predaja, pogotovo među zvizdama. Oni ti svi glume ka da bi se htjeli malo maknit od svita na osamu di ih niko ne vidi i ne čuje, a zapravo uvik biraju mista, na toj takozvanoj osami, tamo di ima najviše poznatih. Di će sve zvizde i zvizdice vidit i di će bit viđene.

Kako brate neka zvizda stigne sve ako ima vikendicu na Havajima, kuću u Australiji, živi u Londonu, a radi u Holivudu Gwyneth je čula da se u nas sad sastaje svjetski džet set, došla, rekla kako je kod nas ludilo lipo i nabila svoje crne naočale da je ne pripoznamoEvo, recimo za to je dobar primjer Toskana u Italiji. Znate koliko je Toskana daleko od Holivuda, ali dosta je bilo da se tamo priselila jedna zvizda, a to je Sting, pa da je za njim krenilo cilo holivudsko sazvježđe. I sad nemaš tamo više di kupit mista za vikendicu. Pokupovale zvizde koje su stigle u prvom valu sve dvorce, a one koje su malo zakasnile, sve stare kućetine. Tako da tamošnje stanovništvo veselo trlja ruke. Oni ti uvik idu jedan za drugim. Zato ti meni nije nikad jasno kad čujem da je neka holivudska zvizda kupila kuću u Australiji, da ima vikendicu na Havajima, živi u Londonu, a radi u Holivudu. Pa kako brate stigne ne sve te dijametralno suprotne strane svita. Ali to njima nije teško, oni oće bit “in”. Neke od tih kuća nikad ni ne vide, ali važno je da ih imaju na “in” mistu.

I sad se ja mislim kad ćemo mi postat taj “in”, a, kako stvari stoje, tu smo negdi. Samo nam malo fali. Kako su počeli, za koju će godinu nagrnit i kod nas. Pokupovaće nam cilu zemlju. Nećeš ih se moć otarasit. Sad ti je nakon onog Mazukelija, nakon Karoline od Monaka, kralja bakalara i šta ja zanam koga sve već ne, na Hvar pristigla i ona poznata holivudska glumica čije ime nikad ne zanam izgovorit. Piše se Gwyneth Paltrow, a kako se čita, pitaj Boga. Jeli Gvinet, Gvintah, Gven. Ne znan, jer u nas nemamo tako čudnog imena. E ona ti čula od ostalih svjeckih faca da se sad u nas sastaje taj svjetski đžed set i da onaj ko dođe kod nas postaje veća faca. I stigla ti ona tako na Hvar s jahtom “Blu van”, od onoga modnog kreatora Valentina. Rekla je da je kod nas ludilo lipo i da će doć opet, a bila je i u Zadru, samo ga nije razgledala jer kaže da nije imala dosta vrimena. A i te zvizde nikad nemaju vrimena, uvik su u nekoj strci i zbrci.

Nije lako bit zvizda. Zato je ona i nabila svoje crne naoćale da je ne pripozanamo. A i te su zvizde čudne. Najprije se muče i rade sto čuda da postanu popularne i da ih svi vole i pripoznaju, a onda kad to postignu, stave naoćale da ih niko ne pripozna. A čovik, čovik. Nikad mu nije dobro. I tako je rekla da nema vrimena razgledat Zadar, ali da će napravit đir autom oko stare gradske jezgre. A šta nas i ona mulja i govori pizdarije. Pa najlipše stvari u Zadru su u staroj gradskoj jezgri, a tamo se ne možeš vozit autom. Al dobro. Znate zašto je ona još rekla da će se vratit kod nas. Zbog frajera. Zato šta naši frajeri nisu ka oni britanski. Ona je tamo ovog prolića snimala film “Proof” i kaže da je niko od tipova nije izveja niti jednom vani. Ona je totalno na to popizdila. Govori – koji su to bezvezni negostoljubivi i nikakvi frajeri. A možda frajeri nisu ni krivi, možda je jednostavno nisu pripoznali ispod onih crnih naoćala. Ona je izjavila da oni nemaju pojma o udvaranju i da su kukavice i strašljivci. A kad su za tu njenu reakciju čuli ti britanski tipovi, popizdili su i rekli da se oni i te kako znaju udvarat, ali da ih takva opsesivna i arogantna pičija uopće ne interesira i da je nebi ni štapom takli, a kamoli noć sa njom proveli.

Osim toga, kažu da Britanci više vole izlazit u grupi, nego u dvoje. Ja ne znan jesu li s tim mislili na grupni seks ili nešto slično. Ko će ga znat. Kažu da im triba više vrimena za zbližavanje nego Amerikancima. A mi smo tu puno bliže Amerikancima. Naši se muški odma sa strankinjama zbliže. I zato je ta Gvintah, Gven, ili šta ti ga ja znan kako se već zove, popizdila za nama jer naši tipovi lipo uljeću bez pardona. Da je ona kod nas snimala film cilo proliće, nebi živa od izlazaka ostala. Zaboravila bi cili Holivud. Dakle, eto, neke su zvizde kod nas stigle, i bile viđene i sad smo se mi malo pustili od kraja. Sve je to za nas postalo moguće. Da zvizde, kraljevi, kraljice lipo šetaju i moče noge u našem moru, pa smo malo počeli i manipulirat tom činjenicom. Naša posla. Evo, nedavno je na splitskoj rivi triba bit održan veliki humanitarni koncert za pomoć dječijeg odjela KB, uz čitanje “Zabranjenih hrvatskih pjesama” gospodina Žare Pehara. Na taj koncert pozva tako Žare neke naše zvizde koje su se odreda od toga ogradile, a ka glavna atrakcija najavljivano je ime svjetske estrade – Bon Đžovi. E sad, koliko god meni to zvučalo čudno, mislim se, pa šta. Možda i Bon Đžovi negdi u ilegali sa crnim naoćalima šeta po Hvaru ili Brijunima pa će svratit javnom do Splita. Samo mi je bilo malo čudno šta ga Bon Đžovi ima sa zabranjenim hrvatskim pismama kad on sigurno ne zna ni za dozvoljene hrvatske pisme.

A pitam se, inače, zašto bi u samostalnoj priznatoj državi Hrvatskoj postojale zabranjene hrvatske pisme, izuzev ako nisu nekog erotskog sadržaja. Imamo državu, volimo je i možemo pivat javno. No dobro. Dakle, Bon Đžovi, kako smo saznali, nikad nije čuo za taj ugovoreni nastup i dotičnoga gospodina Žaru, a tog dana je piva dozvoljene pisme u Njujorku. Žare kaže da bi Bon doša da nije bilo bezobraznih novinara i kišurine, mada je tih dana, koliko se sićan, bilo suho i vruće za popizdit. A šta bi se iznenadija da je doša i tražija di je fešta, a fešte nigdi. Ali nisu bili svi tako pametni ka on. Neki naš svit je potega iz Australije da da neki prilog i pomogne, ali tu, eto, nije bilo pomoći.

Druga zvizda koja je tribala stić u naše krajeve je Šon Koneri. On je, pak, triba stić na proslavu svog rođendana u Dubrovnik, ali eto nije stiga jer je bio sprječen i tako. Tamo je koncert na svu sriću održan, a odgovorni su se ispričali u Šonovo ime. A stiga je i neki Lari Hegman iz serije Dalas. Ja toga ne znam, niti ga se sićan. Kad je bila ta serija, pitaj Boga. A, eto, svi su ga pripoznali, valjda zato što ne nosi crne naoćale. A ne nosi ih zato šta sve zastarjele zvizde vole da ih se ljudi site i pripoznaju. To vam je tako. Zvjezde koje su “in” ne vole da ih svit i novinari obljeću i saljeću, a stare zvijezde to vole i uvik govore – sićaš se kad sam ja glumio u ovom filmu, sićaš se kad sam glumio u onom filmu, a niko se više ničega ne sića. E sad, tom Lariju su predložili da bude počasni građanin Dubrovnika. A on sritan da sritniji ne može bit. Da je popularniji, možda to nebi prihvatija. Tija bi bit, recimo, počasni građanin L.A, ali ovako njemu super. Vidiš, ovi čovik bi bija počasni građanin, a bezobrazni Bon Đžovi nije ni doša kod nas, a Šonu Koneriju smo još i rođendan slavili. Al zato kad kod mene budemo Madonin rođendan slavili, sve ću vas pozvat. To će bit fešta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika