24.09.2011. / 12:55

Autor: Martina Čizmić

Perpetuum Jazzile obećaje: Lisinski će se jako, jako tresti

Hrvatska publika nam je posebno draga. Želimo samo dobre emocije na koncertu, međusobnu magičnu energiju i ako će biti naša zajednička vokalna ekstaza barem djelomično takva, kakva je bila na vašem spektakularnom gostoprimstvu Perpetuum Jazzile na koncertu u lipnju na Cvjetnom trgu, Lisinski će se jako jako tresti!

Perpetuum Jazzile najavljuju dobru zabavuPerpetuum Jazzile najavljuju dobru zabavuSlovenska vokalna grupa "Perpetuum Jazzile" oduševila je Europu i SAD, a ovih se dana u Ljubljani intenzivno spremaju oduševiti i zagrebačku publiku. Ususret njihovom koncertu koji će se održati 10. listopada u KD Vatroslav Lisinski razgovarali smo s Boštjanom Usenikom, predsjednikom i managerom grupe koji je najavio da će se Lisinski "jako, jako tresti" od dobre glazbe i pozitivnih emocija.

Nacional.hr: Recite nam nešto o Vašem ansamblu? Kada je nastao?

- Službeni početak vokalne grupe nastao je 1983 godine, kada je tadašnji dirigent Marko Tiran u Ljubljani okupio grupu pjevača, obožavatelja jazz i pop vokalne muzike i osnovao zbor Gaudeamus, koji se 1999. godine preimenovao u Perpetuum Jazzile. 2001. godine umjetničko vodstvo preuzeo je Tomaž Kozlevčar i nakon deset godina predao "dirigentski štapić" novome umjetničkom direktoru Pedru Karlssonu iz poznate vokalne švedske grupe The Real Group.

Nacional.hr: Otkud ime "Perpetuum Jazzile"?

- Jednog dana saznali smo da ime Gaudeamus zvuči previše konzervativno za našu progresivnost u razvoju vokalne glazbe i stila muzike kojim se bavimo. Otvorili smo tender među vlastitim pjevačima, a jedna od altistica je među ostalim predložila i Perpetuum Jazzile. Sve ideje smo sakupili, slali ih vanjskim (nepristranim) suradnicima i najviše bodova kod njih dobilo je ime Perpetuum Jazzile. Ime se temelji na latinskom terminu "perpetuum mobile", što znači "neprekidni pokret".

Nacional.hr: Kako birate skladbe koje odlučujete obraditi? Birate li po jednostavnosti obrade ili osobnom odabiru? Tko ih bira?

- Finalna riječ o programu je na umjetničkom direktoru, a ideje naravno nisu samo njegove. Jednostavnost obrade nije relevantan faktor, baš suprotno - što kompliciranija je skladba, to bolje. U različitim elementima tražimo izazove, ali svaka skladba treba imati neku jaku emocionalnu notu, koja ispuni nas pjevače koji tek tada možemo emocije prenijeti na publiku.

Nacional.hr: Koja Vam je skladba posebno draga? Koja je bila najteža za uvježbati?

- Vrlo teško pitanje, ali mislim, da mi je ipak najdraža Africa - ne samo da je to jedna mojih omiljenih skladbi iz djetinjstva, već i zbog svega što se na svjetskom nivou dogodilo nakon vokalne obrade Perpetuum Jazzile i kroz YouTube. Najteže skladbe kod nas nema, ali sve su veliki izazov. Ima i novosti u programu, koje ćemo prezentirati u Zagrebu.

Nacional.hr: Koliko članova trenutno broji PJ? Kako netko može postati član? Da li su članovi samo iz Slovenije?

- Trenutno je u vokalnoj grupi Perpetuum Jazzile oko 55 članova. Jednom godišnje održavamo Grupa se sastoji od 55 izvrsnih pjevačaGrupa se sastoji od 55 izvrsnih pjevačaaudiciju, na koju pozovemo pjevače sa iskustvom, talentom, ali najbitnija je njihova strast za muzikom i muzičkim stilovima kojim se bavimo - funk, soul, pop, R&B, jazz, brazilska samba i bossa nova, gospel. Nisu svi članovi iz Slovenije, ali bitno je, da mogu raditi sa nama u Ljubljani - da su u potpunosti dio grupe.

Nacional.hr: Koliko Vam treba vremena da uvježbate neku novu skladbu?

- Mislim da je potrebno više tjedana.

Nacional.hr: Kada biste mogli sudjelovati s nekim glazbenikom, tko bi to bio?

- Puno jih ima ... Ako se ograničim samo na pjevače - na pop sceni je meni osobno uzbudljiva Alicia Keys, u soul muzici Beyonce, fenomenalan je naravno i Stevie Wonder ili Brian McKnight, Sting je također genijalan ...

Nacional.hr: Nedavno ste imali turneju po SAD-u, a nastupate i po Europi. Kakve su reakcije?

- Reakcije su fenomenalne - u SAD bili smo pozitivno šokirani feedbackom ljudi iz najviših razina glazbene industrije, koji su bili na našim koncertima u Nashvillu i New Yorku, da nešto tako do sada još nisu čuli i osjetili. Rezultat se pokazao odmah - u SAD i Njemačkoj ušli smo u partnerstvo sa agencijama, za ulazak na ta tržišta na "najveća vrata" u 2012/2013. Vidjet ćemo što će sve od toga u praksi i realizirati. Što se nas tiče, jedino što treba je da se fokusiramo na razvoj nove i još uzbudljivije muzike.

Nacional.hr: Gostovanje u Hrvatskoj Vam nije strano. Što očekujete od koncerta u Zagrebu?

- Hrvatska publika nam je posebno draga. Želimo samo dobre emocije na koncertu, međusobnu magičnu energiju i ako će biti naša zajednička vokalna ekstaza barem djelomično takva, kakva je bila na vašem spektakularnom gostoprimstvu Perpetuum Jazzile na koncertu u lipnju na Cvjetnom trgu, Lisinski će se jako jako tresti! :)

Vezane vijesti

Nakon tri rasprodana koncerta u Ljubljani, Perpetuum jazzile dolaze u Zagreb

Nakon tri rasprodana koncerta u Ljubljani, Perpetuum jazzile dolaze u Zagreb

Nakon tri zaredom rasprodana koncerta u Cankarjevom domu u Ljubljani, gdje je neumorno zabavljali brojne posjetitelje svojim originalnim a capella… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika