26.09.2011. / 15:09

Autor: Deutsche Welle

Nacistička prošlost Huga Bossa

Doba nacional-socijalizma i danas baca sjenku na mnoge tvrtke i institucije u Njemačkoj. Tek posljednjih godina, sve više firmi se suočava sa svojom nacističkom prošlošću. Jedna od njih je i poznata firma Hugo Boss.

Hugo BossHugo BossHugo Boss je bio običan krojač. Poslije Prvog svjetskog rata, sa 33 godine, u Metzingenu je otvorio krojačku firmu sa oko 30 zaposlenih. Godine 1931. i Hugo Boss počinje osjećati posljedice tadašnje svjetske financijske krize. Ponuda nacional-socijalista da im proizvodi uniforme, došla je u pravi čas. Iste godine Boss pristupa nacističkoj stranki.

"Hugo Boss je bio nacista iz uvjerenja"

Povjesničar Roman Kester, sa Bundesver Univerziteta u Muenchenu istraživao je nacističku prošlosti Huga Bossa u arhivima, dokumentima, razgovarao sa svjedocima: „Pratite li dalje tragove Bossove karijere, vidite da on nije postao član isključivo iz ekonomskih razloga. Morate jasno reći da je bio nacist. I to što je postao član partije još 1931. godine, sigurno mu nije naškodilo. On je, dakle, u to sigurno bio uvjeren."

Od 1931. godine, u firmi Boss se proizvode uniforme za paravojne organizacije SS i SA i za Hitlerov podmladak (Hitlerjugend). Hugo Boss taj posao dijeli sa mnogim drugim firmama širom Njemačke. Osim toga, Boss nastavlja i proizvodnju normalne radne odjeće i košulja.

„To se mijenja od 1938. godine kada se ponovo uvodi obavezni vojni rok - i od tada Boss proizvodi samo vojne uniforme i uniforme Vafen-SS-a. Firma ima oko 300 zaposlenih, svakako profitira od nacional-socijalizma, međutim, još uvijek nije 'velika riba' u industriji uniformi", kaže Roman Kester.

Zahvaljujući nacističkim narudžbama, Hugo Boss se širi, postaje firma srednje veličine. Zapošljava 140 prinudnih radnika.

Sinovi mijenjaju koncept - Boss postaje globalni igrač

U procesu denacifikacije 1945.godine, firma je označena kao „opterećena nacizmom", ali je imala pravo nastaviti sa poslovanjem.

Osnivač firme nije doživio uspon svog poduzeća u svjetsku marku. Hugo Boss umire 1948. godine u svom rodnom Metzingenu, a posao preuzimaju njegovi sinovi.

Šezdesetih godina Boss prelazi na proizvodnju muških odijela - upravo taj koncept je od firme stvorio globalnog igrača.

Firma Boss je tek posljednjih nekoliko godina suočena sa optužbama u vezi sa nacističkom prošlošću. Heirdis Ketenbah, iz odjela za komunikacije u Bossu, kaže da, otkako je prodana, firma sa porodicom Boss i onako nema više nikakvih veza:

„To je sigurno neugodno za firmu, a s druge strane, novi vlasnici odlučili su nastaviti poslovanje pod istim imenom. Shodno tome, trebalo se suočiti sa tim optužbama i zbog toga smo naručili studiju čiji je cilj da kaže: pogledajte, sa žaljenjem moramo reći da se svojevremeno dogodilo to što se dogodilo. Danas smo mi jedna druga kompanija i jednostavno molimo za uravnoteženu sliku."

Suočavanje s prošlošću je proces koji još traje i ovom studijom sigurno nije okončan, naglašavaju u Bossu. Sljedećih godina će biti dodatnih, internih istraživanja.

Deutsche bank financirala izgradnju Auschwitza

Jared Leto reklamira Hugo Boss miris i odjeloJared Leto reklamira Hugo Boss miris i odjeloHugo Boss nije jedina firma koja je posljednjih nekoliko godina dala nalog da se izradi nezavisna studiju o nacističkoj prošlosti.

Porodica industrijalaca Kvant - koja je između ostalog vlasnik većine akcija proizvođača automobila BMW, tek ove godine prekinula je šutnju i priznala da je zapošljavala tisuće prinudnih radnika i poslovala sa nacističkim režimom.

Deutsche bank je od jednog od svojih instituta 1999. naručila studiju o davanju kredita u nacističkoj eri. Između ostalog, kreditima Deutsche banke financirana je i izgradnja koncentracijskog logora Auschwitz.

I političke institucije, kao što je Ministarstvo vanjskih poslova, preispitale su svoju prošlost. Rezultat znanstvenih istraživanja je da su i pedesetih i šezdesetih godina u toj državnoj instituciji radili mnogi diplomati sa nacističkom prošlošću.

Autori: Fridel Taube / Dijana Roščić

Deutsche Welle

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika