Objavljeno u Nacionalu br. 828, 2011-09-27

Autor: Ilko Čulić

Raspad slavnog trija

R.E.M. je mrtav, ali to nije kraj svijeta

Trojica članova benda koji je obilježio 80-e i 90-e razišli su se bez svađe i agonije starih rockera: U2 su htjeli biti najveća svjetska grupa, ali R.E.M. je bila najbolja

Michael Stipe, Peter Buck i
Mike Mills razišli su se nakon 15 snimljenih albumaMichael Stipe, Peter Buck i Mike Mills razišli su se nakon 15 snimljenih albumaU diskografskoj kući Geffen nisu mogli ni sanjati da će im netko preko noći oduzeti publicitet rezerviran za najavu reizdanja epohalnog albuma "Nevermind". Dvadeseta obljetnica spektakularnog proboja Nirvane taman je bila plasirana u sve medije kao udarna vijest iz svijeta glazbe, kad se dogodilo nešto neusporedivo važnije. Michael Stipe, Peter Buck i Mike Mills proglasili su fajrunt za R.E.M.! Poslije tri desetljeća briljantne karijere rasformiran je jedan od najboljih, najvećih i najutjecajnijih američkih rock sastava svih vremena. Iza njega je ostao impresivan niz od 15 albuma prodanih u 70 milijuna primjeraka i nepregledno mnoštvo sljedbenika na indie i alter sceni koje su u devedesetima predvodili Nirvana i Radiohead, a kasnije Arcade Fire i Bright Eyes.

U gašenju R.E.Ma nema nimalo tragova međusobne netrpeljivosti ili dugotrajne agonije ostarjelih rokera. Njihov posljednji, još uvijek aktualni album "Collapse Into Now" u ožujku je dočekan kao povratak u formu nakon osjetno slabijeg prethodnog izdanja "Accelerate", a potom su bili objavljeni i datumi europske turneje isplanirane za sljedeću godinu.


U NEFORMALNU RAZGOVORU s jednim domaćim promotorom nazirala se i mogućnost da ih još jedanput vidimo u Hrvatskoj, sedam godine poslije prvog i jedinog zagrebačkog koncerta u krcatom Domu sportova. Međutim, Stipe, Buck i Mills zaključili su da su dovoljno učunili i zbog toga im baš nitko ne može zamjeriti. U povijesti rock glazbe R.E.M. je na različite načine trajno obilježio i osamdesete i devedesete. Kvartet u kojem je četvrti član bio bubnjar Bill Berry okupio se u proljeće 1980. nakon upoznavanja na tulumu u Athensu, univerzitetskom gradu u državi Georgia sa stotinjak tisuća stalnih stanovnika i 35.000 studenata. Iz tipičnog college-rock miljea isplivao je daleko veći potencijal, ubrzo pretvoren u savršenu sintezu psihodeličnog folk-rock zvuka na tragu The Byrdsa, proto punk naslijeđa Velvet Undergrounda i Televisiona, te novovalnih art-rock strujanja koje su u Athens donijeli B 52’s.

Već nakon nastupnog LP-ja "Murmur", koji je Rolling Stone mimo svih očekivanja proglasio najboljim albumom 1983. godine, četvorka iz Athensa prerasla je američku underground scenu i zauvijek se odvojila od svojih suvremenika poput The Replacements, Violent Femmes i Dream Syndicate. Donekle su ih uspijevali pratiti samo 10.000 Maniacs predvođeni Stipeovom bliskom prijateljicom Natalie Merchant, ali R.E.M-ovci su daleko bolje kotirali na top-listama pošto su s ranim albumima "Reckoning", "Fables Of The Reconstruction" i "Life’s Rich Pageant" redovito ulazili na američki top-30. Preko Atlantika su tada imali samo kultni status, a prva europska turneja 1985. zapamćena je po incidentu na festivalu u engleskom Milton Keynesu, gdje je Stipe dobio bocu u glavu od izrazito neprijateljski raspoloženih fanova Ramonesa. Dok je R.E.M. postavljao temelje američkog indierocka, u Britaniji su to na svoj način radili The Smiths, ali uz jednu bitnu razliku.

ONI SU SE RAZIŠLI NAKON samo pet godina, a Stephen Patrick Morrissey i Johnny Marr u kasnijim akcijama nisu uspjeli napraviti ništa značajnije od klasičnih albuma The Smithsa "Meat Is Murder" i "Queen Is Dead". Premda "Murmur", "Reckoning" i "Life’s Reach Pageant" nesumnjivo ulaze u svaku antologiju indie-rocka osamdesetih, vrijeme je pokazalo da se R.E.M na tim pločama tek zagrijavao za velike pothvate. Prelazak s nezavisnog labela IRS pod kišobran moćnog Warnera nije rezultirao potopom od čega su strahovali najvjerniji obožavatelji iz college-rock epohe. Stipe ih je pozdravio ironično intoniranom pjesmom "It’s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)", okačio na zid prvu zlatnu ploču i poveo grupu prema samom vrhu. Poslije koncertne promocije albuma "Green" R.E.M. je skoro pet godina apstinirao od turneja, ali je u tom razdoblju objavio remek-djela "Out Of Time" i "Automatic For The People" uokvirena hitovima MTV-a "Losing My Religion", "Man On The Moon" i "Everybody Hurts" s kojima je zablistao kao najbolji band na svijetu.

OD NAJBOLJEG DO NAJVEĆEG bio je samo još jedan korak, napravljen 1996. kad mu je Warner za novi ugovor ponudio rekordnih 80 milijuna dolara. Na vrhuncu karijere, usred stadionske Monster turneje, Bill Berry je kolabirao tijekom gostovanja u Švicarskoj i zbog opasno pogoršana zdravlja 1997. zauvijek napustio R.E.M. Njegovim odlaskom započela je treća faza u karijeri grupe, okončana bez novih osmoznamenkastih naklada, ali obilježena još jednim genijalnim albumom "Reveal" iz 2001. godine. U to doba R.E.M. je obnovio i svoj društveni angažman, započet u 1980-ima otvorenim suprotstavljanjem neokonzervativnoj politici Ronalda Reagana. Kad je za predsjednika izabran Bill Clinton, band je iz opozicije prešao u establišment i nastupio na njegovoj prvoj inauguraciji.

No čim je Amerika ponovno skrenula udesno Stipe, Buck i Berry pridružili su se ekipi žestokih kritičara Georgea W. Busha i 2004. odsvirali niz koncerata na turneji "Vote For Change", zajedno s Bruceom Springsteenom, Johnom Fogertyem, Pearl Jam i Bright Eyes. Pritom je Michael Stipe dobro pazio da ne uprlja ruke prečestim rukovanjima s političarima kao Bono Vox. R.E.M. i U2 upadljivo su se razlikovali u još jednom, možda krucijalnom stavu koji je Stipe precizno opisao prije desetak godina: "U2 su uvijek radili na tome da budu najveći, a mi smo samo htjeli biti najbolji."

Vezane vijesti

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Lady Gaga povrijedila glavu na koncertu na Novom Zelandu

Američka pop zvijezda Lady Gaga povrijedila je glavu kad ju je slučajno udarila metalna šipka na zadnjem koncertu na Novom Zelandu u nedjelju navečer… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika