Objavljeno u Nacionalu br. 356, 2002-09-11

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE - Mate Granić

Račan bi morao podnijeti ostavku radi boljeg položaja Hrvatske u sporovima sa Slovenijom

U istraživanjima javnog mnijenja ugled premijera i SDP-a nakon krize u Savudrijskoj vali nezadrživo pada, još se ne zna što će Račan ponuditi Drnovšeku kad stigne u Zagreb, parafiranjem prethodnog sporazuma izgubio je kredibilitet pa ne može efikasno pregovarati

Mate Granić, Nacionalov kolumnistMate Granić, Nacionalov kolumnistIvica Račan očekuje Janeza Drnovšeka u Zagrebu. U kriznim situacijama problemi se rješavaju pregovorima. To pravilo posebno važi za međudržavne odnose. Važno je analizirati kako je premijer Račan pripremljen za taj sastanak, kakav kredibilitet ima u hrvatskoj javnosti prije tog sastanka te što se realno može očekivati. Stavovi Slovenije jasni su i nepromijenjeni. Sadržani su u pismu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela hrvatskom ministru Toninu Piculi, a temelje se na memorandumu Slovenskog državnog zbora iz 1993. Traže cijelu Savudrijsku valu, teritorijalni izlaz Slovenije na otvoreno more kroz hrvatsko teritorijalno more te dovode u pitanje sedam kilometara kopnene granice pri ulasku u Savudrijsku valu, ne priznaju Kanal sv. Odorika kao hrvatsko-slovensku granicu, iako je nedvojbeno Hrvatska do Kanala sv. Odorika vršila administrativnu i sudsku vlast.

Na žalost, bez obzira na snažne hrvatske međunarodnopravne argumente, pozicija premijera Račana prije pregovora nije dobra. Njegov kredibilitet u hrvatskoj javnosti snažno pada (kao i SDP-a). Premijer Račan tek se prije nekoliko dana, prema pisanju tiska, sastao s uglednim i svjetski priznatim međunarodnopravnim stručnjacima (akademik Ibler i prof. Vukas). Konačno je prihvatio zahtjeve DC-a i hrvatske javnosti te odustao od parafiranog sporazuma o državnoj granici i o tome pismeno obavijestio slovenskog premijera Drnovšeka. Snažna medijska akcija uz sakupljanje potpisa DC-a urodila je plodom te je odbačen za Hrvatsku štetni dogovor Račan – Drnovšek.

Na žalost, obrazloženje odustajanja od parafiranog sporazuma neće zadovoljiti hrvatsku javnost i Sabor. Premijer Račan propustio je priliku da se prije sastanka s Drnovšekom sastane s čelnicima oporbe. To nisu dobri preduvjeti za tako važan sastanak. Ako Račan smanji napetosti u odnosima između dviju država i počne pregovore o privremenom režimu u Savudrijskoj vali, bit će to dobro i značajno, ali nedovoljno. Uspjeh razgovora o privremenom režimu bio bi korak naprijed u sadašnjoj situaciji. Premijer Račan vjerojatno će otvoriti pitanje međunarodne arbitraže ili suda za trajno rješenje problema državne granice, posebno za razgraničenje na moru (Sud za prava mora UN-a u Hamburgu ili Međunarodni sud pravde u Haagu). Nisam siguran da će u ovoj atmosferi biti postignut bilo kakav napredak u vezi s Ljubljanskom bankom (filijala Zagreb) ili ozbiljni dogovori o cestovnim koridorima. Račan će vjerojatno pitati Drnovšeka kad će Slovenija ratificirati sporazum o NE Krško.

Ukratko, veći dio političke javnosti i sve oporbene stranke smatraju da Račan više nema kredibiliteta za nastavak ozbiljnih pregovora sa Slovenijom te da bi iz moralnih razloga trebao dati ostavku. Kako on to sigurno neće učiniti, a oporba u sljedeća četiri mjeseca ne može tražiti povjerenje Vladi u Saboru, zaoštrit će se odnosi na hrvatskoj političkoj sceni. Sa Slovenijom će pregovarati premijer koji ima upitan kredibilitet. Zato premijer treba ozbiljno razmisliti o zahtjevima oporbe da podnese ostavku. Takav bi potez ojačao međunarodnu poziciju Hrvatske u pregovorima sa Slovenijom, a posebno položaj Hrvatske pri međunarodnoj arbitraži ili na sudu.

Bush, Blair, Schroder i Stoiber

Očito je da je donesena odluka o vojnoj akciji na Irak i uklanjanju Saddama Husseina, diktatora i čovjeka koji aktivno podržava i potpomaže međunarodni terorizam. Saddam Hussein vrlo vjerojatno posjeduje i oružje za masovnu upotrebu. Tu odluku o uklanjanju Saddama Husseina, uključujući i upotrebu sile, više nitko neće moći zaustaviti, premda joj se snažno protive i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, kancelar Schroder, Kina, a i predsjednik Francuske Jacques Chirac još je vrlo skeptičan prema vojnoj akciji. Nitko još ne može potpuno predvidjeti ponašanje arapskog i muslimanskog svijeta nakon takve operacije. Može se očekivati još radikalnije djelovanje međunarodnih terorističkih organizacija, posebno islamskih. Očekuje se da će SAD predočiti svijetu i čvršće dokaze da Irak posjeduje oružje za masovnu primjenu. Vjeruje se da će predsjednik Bush iskoristiti i mehanizme UN-a u pripremi operacije.

Ali nakon svrgavanja Slobodana Miloševića i njegova slanja u Haag, uklanjanja talibanskog režima u Afganistanu, očito je da je sljedeći cilj SAD-a uklanjanje Saddama Husseina svim sredstvima. U tom kontekstu treba razmotriti i američke pritiske na Hrvatsku i sve druge zemlje radi potpisivanja sporazuma o neizručivanju američkih državljana (vojnika) međunarodnom kaznenom sudu. Ako UN nađe kompromis s SAD-om i o tom pitanju, a prema izjavama Tonyja Blaira i Silvija Berlusconija i to je moguće, bez obzira na protivljenje ostalih članica EU, arhitektura međunarodnog svjetskog poretka zaista je promijenjena iz temelja. Hrvatska u najmanju ruku treba aktivno pratiti događanja na svjetskoj političkoj sceni, radi vlastite budućnosti ponašati se što principijelnije te imati jedinstvenu i koordiniranu vanjsku politiku.

Sljedeći parlamentarni izbori u Njemačkoj značajni su ne samo za Njemačku nego i za cijelu Europu, a posebno za EU. Njihov rezultat jako je važan i za Hrvatsku. Oni će bitno utjecati na politiku proširenja EU, financiranja EU, odnose EU s SAD-om te migracijsku politiku EU. Utjecat će i na gospodarsku i socijalnu politiku, i u Njemačkoj i u Europi. Na žalost, u Hrvatskoj se ti izbori premalo prate i analiziraju. Pobjeda Stoibera svakako bi značilo potpunu prevagu stranaka desnog centra u Europi, što može utjecati – barem psihološki – i na sljedeće parlamentarne izbore u Hrvatskoj.

Milan Ramljak

Ostavka na mjestu hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj svakako je najteži i najžešći udarac ministru Piculi, ali i premijeru Račanu i predsjedniku Mesiću. Nakon brojnih afera s veleposlanicima (Davorin Rudolf, Ivica Maštruko, Ljubomir Čučić) otvara se svakako najteža afera u hrvatskoj diplomaciji. Milan Ramljak osoba je dobro poznata na političkoj sceni Hrvatske. Bio je uspješan potpredsjednik ratne vlade, cijenjeni veleposlanik Hrvatske u Austriji te ponovno ministar pravosuđa i potpredsjednik hrvatske Vlade. Dao je ostavku na mjesto ministra pravosuđa predsjedniku Franji Tuđmanu zbog neslaganja s nekim kadrovskim rješenjima i pogubnim utjecajem radikalnog dijela HDZ-a na pravosuđe.

Točan sadržaj sadašnje ostavke Milana Ramljaka javnosti još nije poznat, pa ga je teško i komentirati, ali pasivnost Hrvatske prema Njemačkoj upravo zaprepaštava. Odnosi su gotovo hladni, nema ozbiljnih kontakata na višim razinama. Vlada nema politike prema iseljenoj Hrvatskoj. O ulozi Njemačke u procesu međunarodnog priznanja Hrvatske javnosti je gotovo sve poznato, kao i uloga Helmuta Kohla i Hansa Dietricha Genschera. Ali Njemačka je Hrvatskoj dala i prvu veliku značajnu bilateralnu humanitarnu pomoć te je za vrijeme najtežih trenutaka za Hrvatsku (nesretni hrvatsko-bošnjački rat u BiH), iako je kritizirala dio vodstva HDZ-a, održavala trajni aktivan dijalog s Hrvatskom. Uz Austriju bila je i najsnažnija zaštitnica hrvatskih interesa u EU. Susreti ministara vanjskih poslova (Mate Granić i Klaus Kinkel) bili su vrlo čvrsti, a telefonski kontakti gotovo svakog tjedna. Zato je ostavka Milana Ramljaka ozbiljno upozorenje ne samo ministru Piculi i Ministarstvu vanjskih poslova nego i cjelokupnoj vanjskoj politici, a posebno premijeru Račanu i predsjedniku Mesiću.

Sto milijuna dolara iz Riječke banke je nestalo, a Eduard Nodilo izlazi iz istražnog pritvora u skladu sa zakonom. Prema pisanju medija, branio se šutnjom. Riječka banka preko noći je sanirana i prodana. Jednog dana bit će zanimljivo doznati radi čega i koga je šutio Eduard Nodilo.

Vezane vijesti

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi...

Milanović:' Račan ne bi bio zadovoljan stanjem u kojem se danas nalazi Hrvatska'

U povodu 4. godišnjice smrti bivšeg premijera i predsjednika SDP-a Ivice Račana, izaslanstvo SDP-a koje je vodio čelnik stranke Zoran Milanović danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika