Objavljeno u Nacionalu br. 356, 2002-09-11

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Veličanstveni 'Gospodar' napokon na videu i DVD-u

Pojava izvrsne ekranizacije "Prstenove družine", prvog dijela glasovite knjige J.R.R. Tolkiena "Gospodar prstenova", svakako je glavni događaj sezone u videotekama

Jennifer Lopez nije se baš proslavila izborom filmskih projekataJennifer Lopez nije se baš proslavila izborom filmskih projekataJoš prije samo pet-šest godina, malo tko je mogao pretpostaviti da æe novozelandski filmaš Peter Jackson ikad postati više od kultnog autora za razmjerno uzak krug filmofila. Jacksonova prva tri filma, “Loš ukus”, “Upoznajte Feeblese” i “Moždana smrt” imponirali su inventivnim redateljskim rješenjima, no bili su prepuni zbivanja koja, kako se to najčešće kaže, nisu za osobe slabijeg želuca. Redateljev prvi “normalan” film, “Nebeska stvorenja” iz 1994., bio je vrlo sugestivna dramatizacija istinite priče o dvije novozelandske tinejdžerice koje odlučuju ubiti majku jedne od njih, ali također nije bio gledan izvan krugova art-publike i Jacksonovih poklonika, a njegov holivudski prvijenac, horor-triler “Zastrašivači” (1996.), općenito je bio ocijenjen kao razočaranje.

Zato je, iz perspektive od prije tri godine, doista bio hrabar potez šefova američkog studija New Line koji su odlučili povjeriti Jacksonu budžet od oko 300 milijuna dolara za trodijelnu ekranizaciju glasovitog romana J.R.R. Tolkiena “Gospodar prstenova”. Iz današnje perspektive, naravno, jasno je kako je Jackson već s prvim filmom, “Prstenovom družinom”, više nego opravdao povjerenje bossova New Linea. Film je u svjetskoj distribuciji zaradio 860 milijuna dolara, što ga je dovelo na četvrto mjesto liste najvećih svjetskih hitova svih vremena. Riječ je o jednom od rijetkih novijih holivudskih spektakala koji su podjednako impresionirali publiku (trenutno zauzima 4. mjesto liste najboljih filmova svih vremena prema glasovima korisnika Internet Movie Databasea) i kritiku.

“Prstenova družina” jedan je od onih filmova o kojima se retroaktivno, zapravo, nema što nova napisati. Jacksonovo uprizorenje prve knjige romana istinski je spektakl ne samo po očitoj raskoši produkcije, nego prije svega po punokrvnom epskom pripovjedačkom zamahu, te impresivnoj redateljskoj energiji i mašti. U redateljevoj izvedbi praktički nema “falš” nota, od ekonomičnog vođenja zapleta preko dojmljivo predočenih likova do iznimno snažnog vizualnog stila. Ukratko, sjajno djelo kojem je već sad osiguran status klasika.

Na žalost, ovo DVD izdanje “Prstenove družine”, na dva diska, nije osobito impresivno. Kao što je dobro poznato, za kraj godine najavljena je produžena “redateljska” verzija filma, na čak četiri diska. Bitno je napomenuti da se, prema dostupnim informacijama, sadržaj na ovoj i “redateljskoj” verziji uopće neće preklapati, tako da se gorljivi poklonici filma u načelu neće osjećati prevarenima. Dodaci na sadašnjoj verziji uglavnom su rutinski – svakako je najzanimljivija 10-minutna najava za drugi film trilogije, “Dvije kule”, što doista nije pohvala za ostale sadržaje. No istinski bitni sadržaj – sam film – imponira apsolutno vrhunskom slikom i zvukom, što će za prosječne filmofile svakako biti više nego dovoljan razlog za uživanje.

‘Vjenčanje iz vedra neba’

Otkako je njezina pjevačka karijera uhvatila zamah, Jennifer Lopez nije se baš proslavila izborom filmskih projekata: poslije vizualno impresivne ali dramski krhke ’Ćelije’ nastupila je u svojoj prvoj romantičnoj komediji, ’Vjenčanju iz vedra neba’, s vrlo razočaravajućim rezultatom. Polazna ideja o stručnjakinji (Lopez) za vjenčanja koja se zaljubi u naočitog liječnika (McConaughey) – mladoženju na sljedećem svadbenom piru koji ona treba organizirati, nudila je ’štofa’ za zgodan film. U izvedbi scenarista Pamele Falk i Michaela Ellisa te redatelja-debitanta Shankmana korektno, međutim, funkcionira tek element romantike, dok su humorni dijelovi mahom neduhoviti, a posebno je promašen podzaplet s talijanskim udvaračem glavne junakinje. Ipak, atraktivni glumci te solidna razina produkcije čine film podnošljivim.
DVD sadrži nekoliko izbačenih scena te vrlo kratki ’making of’. (I.S.)

The Wedding Planner, am. ljub. komedija, 2001.
R: Adam Shankman GL: Jennifer Lopez, Matthew McConaughey, Bridgette Wilson-Sampras, Justin Chambers, Judy Greer

FILM: jedna točkica
DVD: dvije točkice

Ljubav je slijepa
Continental Film

Shallow Hal, am. komedija, 2001.
R: Peter i Bobby Farrelly GL: Gwyneth Paltrow, Jack Black, Jason Alexander, Joseph Viterelli

FILM: točkic
DVD: ništa

Iza neprijateljskih linija
Continental Film

Holivudska interpretacija autentičnog događaja iz rata u Bosni – o američkom pilotu čiji su zrakoplov prilikom izviđačke misije srušili pripadnici srpske vojske, te se on morao probiti do spasa snalazeći se na njemu posve nepoznatom terenu – krajem prošle godine bila je solidan hit u američkim kinima, no u većini ostalih kino-mreža, a pogotovo u Europi, naišla je na skroman odjek. Objašnjenje za takvu prođu prilično je jasno: iako je film dinamičan i napet, te razmjerno ozbiljan (za holivudske standarde) u predočavanju konteksta rata u Bosni, u akcijskim scenama suviše je neuvjerljivosti i pretjerivanja, te neumjerenog veličanja američkog junaštva, pa se cjelina doima nepotrebno karikiranom. Na videu će gledanost filma zasigurno biti veća, jer riječ je ipak o atraktivnoj akcijskoj razonodi.
DVD-izdanje nudi odličnu sliku i zvuk, a među dodacima ističe se audio-komentar redatelja Moorea i montažera filma. (I.S.)

Behind Enemy Lines, am. rat. akc. triler, 2001.
R: John Moore GL: Owen Wilson, Gene Hackman, Gabriel Macht, Vladimir Maškov, Olek Krupa, David Keith

FILM: dvije točkice
DVD: tri točkice

Izborni dani
VTI

Election, am. satira, 1999.
R: Alexander Payne GL: Matthew Broderick, Reese Witherspoon, Chris Klein

FILM: točkic
DVD: točkic

U snovima
Blitz

In Dreams, am. triler-horor, 1999.
R: Neil Jordan GL: Annette Bening, Robert Downey, Jr.

FILM: točkic
DVD: točkic

Istjerivač đavola III
Issa

The Exorcist III, am. film strave, 1990.
R: William Peter Blatty GL: George C. Scott, Brad Dourif

FILM: točkic
DVD: točkic

Mač mnogo ljubavi
Issa

Film redatelja Poona (najpoznatije mu je djelo krimi-drama ’Postati broj 1’ iz 1991., nagrađena hongkonškom inačicom Oscara) ne pripada među poznatije izdanke hongkonškog žanra pustolovnih fantazija, ali riječ je o maštovitom ostvarenju koje zaslužuje pozornost šireg kruga publike. Junaci priče su mačevalac Fei Wu (Leon Lai) te lijepa ratnica Cherry Yuen (Sharla Cheung Man) koji se, svatko zbog svojih razloga, žele osvetiti okrutnom generalu Fungu. U Feija je, međutim, zaljubljena još jedna ljepotica, Ching Ling (Michele Reis) – majstorica za izradu otrova. Film je mjestimično pripovjedački neuredan, ali spoj akcije, romantike i luckastog humora na nivou cjeline uglavnom je vrlo zabavan. (I.S.)

Fei hu wai zhuan/The Sword of Many Loves, hongk. pust. fantazija, 1993.
R: Man-kit Poon GL: Leon Lai, Michele Reis

FILM: tri točkice
DVD: ništa

Vezane vijesti

Jennifer Aniston i Brad Pitt u najboljoj formi

Jennifer Aniston i Brad Pitt u najboljoj formi

Bivši supružnici Jennifer Aniston i Brad Pitt su proglašeni za slavne osobe u najboljoj formi u četrdesetim godinama prema anketi koju su proveli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika