Objavljeno u Nacionalu br. 828, 2011-09-27

Autor: Ivan Pandžić

Građevinska pravednost

Zakonito je ilegalno, a nezakonito legalno

Apsurd je da se istodobno izmjenama drugog zakona, onoga o prostornom uređenju i gradnji, kažnjavaju svi oni koji imaju potpuno legalne nekretnine, platili su sve doprinose, čekali dozvole i pridržavali se prostornih ograničenja

Teško je shvatiti
što je u hrvatskom
građevinarstvu zakonito,
a što protuzakonitoTeško je shvatiti što je u hrvatskom građevinarstvu zakonito, a što protuzakonitoJoš se otkriva kako je novi paket građevinskih zakona u Hrvatskoj uspio izokrenuti sustav vrijednosti. Iako se pri donošenju zakona o legalizaciji reklo da se ne mogu legalizirati oni objekti koji imaju više od dvije nelegalne etaže, na vidjelo je izišlo da nije tako. Lokalna uprava može odrediti kad želi legalizirati i takve objekte, bilo gdje se nalazili i koliko god visoki bili. Loptica je samo spuštena razinu niže, a ne treba sumnjati da će bespravni graditelji lako pronaći puteve do lokalnih vlasti, pogotovo u manjim mjestima. Dovoljan je jedan papir i dobivate još jednu zakonitu nagradu za kršenje zakona.

Apsurd je da se istodobno izmjenama drugog zakona, onoga o prostornom uređenju i gradnji, kažnjavaju svi oni koji imaju potpuno legalne nekretnine, platili su sve doprinose, čekali dozvole i pridržavali se prostornih ograničenja. Po novom, ne mogu svoju nekretninu prodati dok se u zemljišnoj knjizi ne upiše da imaju uporabnu dozvolu. Nastao je posvemašnji zastoj na ionako potpuno narušenom tržištu nekretnina. Naravno, za nove zgrade uporabna dozvola stoji u istim zemljišnim knjigama, ali sada treba dati 50 kuna biljega i čekati da se ona i službeno upiše kao zabilježba.

Za one građene 70-ih, 80-ih i ranije nije trebala uporabna, pa sad ti dokaži da je imaš. Kretanje od pretpostavke da su svi koji nemaju takvu zabilježbu nelegalni donijele su kazne zakonitima graditeljima. Samo u Hrvatskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika