Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE - Mate Granić

'Ini' je zabranjen izvoz derivata u BiH, a za to su krivi nesposobno vodstvo i Vlada RH

Sve izvjesniji rat SAD-a protiv Iraka velik je izazov i za Hrvatsku, posebno za njenu nekoordiniranu vanjsku politiku. Državni dužnosnici ne smiju davati proturječne izjave, a umjesto da samo čekaju, moraju se aktivno uključiti u dijalog s SAD-om i EU

Mate Granić, kolumnist NacionalaMate Granić, kolumnist NacionalaVlada vuče sve nervoznije i nesigurnije poteze. Uklanjanju se, hapse i premlaćuju otpušteni policajci koji prosvjeduju na Markovu trgu više od šest mjeseci zbog jednog bačenog jajeta i dviju rajčica. Kako se to nije moglo učiniti bez znanja premijera Račana, njegova izjava o tolerantnom susjedstvu s prosvjednicima neiskrena je i cinična. Ulaskom otpuštenih policajaca u crkvu i diskretnom podrškom Katoličke crkve neraspoređenim policajcima stvari se dodatno kompliciraju.

Kajinova izjava o Tuđmanu

Vlada nema sreće ni s početkom školske godine. Mala Ela u Kaštelima i dalje je sama u razredu, a romska djeca u Međimurju ostat će u posebnim razredima. To nije najbolja preporuka za ulazak Hrvatske u EU.
Nije riješen ni problem ACI-ja, članovi Nadzornog odbora postali su ministri, što je izraz nemoći Vlade. U svijetu u najvećim poduzećima u državnom vlasništvu događa se da su i pojedini ministri članovi ili predsjednici nadzornih odbora (primjerice, u Francuskoj). Ali to je vrlo rijetko. Kod nas je to pravilo. Ni u jednoj europskoj zemlji ministri nisu toliko uključeni u nadzorne odbore poduzeća i agencija u državnom vlasništvu. A njihova neefikasnost je pogubna.
Hrvatska narodna banka izvijestila je da u Riječkoj banci nije bilo ni kriminala ni pronevjera te potpuno opravdava ulogu HNB-a u toj najvećoj gospodarskoj aferi sadašnje vlade. Eduard Nodilo je na slobodi. Ako je on zaista samo loše “dilao”, bez ikakve osobne koristi, teška su kaznena djela počinili svi njegovi nadređeni, do direktora banke Ivana Štokića. Ali kakav je to kontrolni mehanizam HNB-a ako se može dogoditi propust jedne tako velike banke od 100 milijuna dolara? Na to pitanje HNB bi trebao odgovoriti Saboru i hrvatskoj javnosti.
Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin izjavio je da je dobio pouzdanu informaciju da je Tuđman 1992. nudio Slovencima Savudrijsku valu za oružje. To su odmah demantirali tadašnji slovenski i hrvatski ministar Janez Janša i Josip Boljkovac. Kajinu preporučujem da takve i slične informacije drugi put provjeri. Bivši hrvatski predsjednik izravno se nikad nije bavio nabavom oružja, a ni pregovorima sa Slovenijom o državnoj granici. Trećeg siječnja 1992. već je bilo potpisano primirje i zaustavljena srpska agresija, a desetak dana poslije Hrvatska je bila i međunarodno priznata. Što se tiče pregovora sa Slovenijom o državnoj granici, Tuđman je jedini stalno i odlučno tražio da se nekoliko slovenskih vojnika povuče iz vojarne na Svetoj Geri. To je jedina vojska u Europi na teritoriju druge države bez njene volje. Dva smo ga puta jedva spriječili da ih i fizički ne otjera. Na kraju dugih razgovora ipak bi se složio da bi šteta od takvog poteza bila kudikamo veća od kratkotrajne koristi i da to nije europski način rješavanja sporova između prijateljskih država. Što se tiče razgraničenja na moru, Tuđman je podržavao stavove MVP-a i državne komisije za granice koji su se temeljili na Konvenciji o pravu mora, članak 15 (crta sredine i širok neškodljiv prolaz).

‘Ina’ i CEFTA

Nakon Vesne Balenović i njenih utemeljenih kaznenih prijava, netransparentne prodaje Bijelih noći, naftne afere s prijevozom nafte i naftnih derivata, najžešći udarac “Ini”, u najosjetljivijoj fazi prodaje te tvrtke koji može bitno utjecati na cijenu “Ine”, zabrana je izvoza naftnih derivata u BiH (zbog uvođenja novih standarda), gdje je “Ina” pokrivala 60 posto tržišta, što je gotovo petina količine naftnih derivata koje “Ina” prodaje u Hrvatskoj. I postuupno zatvaranje tržišta Slovenije pogoršava mogućnost “Inina”poslovanja, iako će “Ina” manje količine naftnih derivata moći proizvoditi u svojim rafinerijama za tržište BiH, ali mnogo manje nego što je prije prodavala. Za tu “Ininu” katastrofu odgovorno je nekompetentno vodstvo, ali i hrvatska Vlada.
Završetak bilateralnih pregovora o ulasku Hrvatske u CEFTA-u otvorit će nova tržišta za Hrvatsku, ali i pojačati konkurenciju na tržištu Hrvatske. Hrvatsko gospodarstvo se, na žalost, nije dobro pripremilo niti za WTO niti za Sporazum o stabilnosti i pridruživanju, a sada će doći još i CEFTA. Ali to je jedini put za Hrvatsku i Vlada treba poduzeti maksimalne napore da pripremi hrvatsko gospodarstvo i dobije podršku javnosti za regionalnu gospodarsku suradnju (CEFTA) i europske integracije (Sporazum o stabilnosti i pridruživanju), ali i za svjetsku trgovačku suradnju (WTO). Svako kašnjenje skupo će stajati Hrvatsku.

George Bush i Saddam Hussein

SAD ponovno ide u rat. Nikad nije imala manju podršku svijeta, ali SAD nikad nije bio snažniji. Nitko od demokratskih država svijeta ne dovodi u pitanje da je Saddam Hussein diktator, da podržava, potiče i potpomaže međunarodni terorizam te da ima kemijsko i biološko oružje, a da razvija i atomsko oružje.
Većina država EU, Rusija, Kina i Indija boje se nove strategije nacionalne sigurnosti i vanjske politike SAD-a nakon 11. rujna 2001. SAD sam odlučuje što ugrožava nacionalnu sigurnost i američke interese u svijetu. UN i NATO mogu biti mehanizmi djelovanja pa i mjesto odlučivanja, ali ne moraju. Nakon što je odluka donesena u Bijeloj kući i nakon govora predsjednika Busha na East Riveru, postavit će se rezolucijom Vijeća sigurnosti ultimatum Saddamu Husseinu. On je već najavio da će taj ultimatum odbaciti. Tony Blair, unatoč značajnom otporu u parlamentu, sigurno će djelatno podržati Busha. Ali to su već najavili i Jose Maria Aznar i Silvio Berlusconi. Australija, Kanada i Novi Zeland nikad nisu iznevjerili SAD. Ako se SAD dogovori s Turskom, antiteroristička koalicija je stvorena. EU neće iskoristiti sukob s SAD-om i rušiti tradicionalnu euroatlantsku suradnju. Stavovi kancelara Schrodera u ovom su trenutku primarno za domaću predizbornu upotrebu. SAD-u još ostaje dogovor s Rusijom. Kako SAD sada šuti o kršenju ljudskih prava u Čečeniji, očito je da oštrog sukoba oko Iraka i Saddama Husseina između Rusije i SAD-a neće biti. Ali vrlo je značajno kako će reagirati islamske, a pogotovo arapske države na taj rat, posebne neke koje su tradicionalni savezni SAD-a (Saudijska Arabija i Egipat). Ovaj rat otvara i mnoga druga pitanja, posebno tursko i palestinsko pitanje te kakva će biti uloga Izraela u tom ratu. Nakon tog rata ništa više neće biti kao prije u međunarodnim odnosima. To je veliki izazov i za Hrvatsku, posebno za njenu nekoordiniranu vanjsku politiku. Bilo bi vrlo loše da najviši državni dužnosnici daju različite i zbunjujuće izjave. Hrvatska ne smije samo čekati i osluškivati, treba i sama voditi aktivan dijalog s SAD-om i EU.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika