28.09.2011. / 08:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Nobel za mir Arapskom proljeću?

"Čvrsto vjerujem da odbor (za dodjelu Nobelove nagrade) i njegov predsjednik žele reagirati na glavna međunarodna pitanja obuvaćena širokom definicijom nagrade za mir", rekao je Jan Egeland, bivši zamjenik norveškog ministra vanjskih poslova

ArhivaArhivaNobelova nagrada za mir za 2011. mogla bi odati priznanje aktivistima koji su pridonijeli pokretanju revolucionarnog vala što je zapljusnuo sjevernu Afriku i Bliski istok tijekom "arapskog proljeća".

Wael Ghonim, egipatski internetski aktivist i izvršni direktor Googlea, egipatski pokret mladih "6. travnja", jedan od njegovih utemeljitelja Israa Abdel Fattah i tuniska blogerica Lina Ben Mhenni mogli bi biti među dobitnicima te nagrade koja će se dodijeliti 7. listopada.

"Čvrsto vjerujem da odbor (za dodjelu Nobelove nagrade) i njegov predsjednik žele reagirati na glavna međunarodna pitanja obuvaćena širokom definicijom nagrade za mir", rekao je Jan Egeland, bivši zamjenik norveškog ministra vanjskih poslova.

Rekordan 241 kandidat, među kojima su 53 organizacije, nominiran je ove godine za tu nagradu vrijednu 10 milijuna kruna (1,5 milijuna dolara). Odbor za dodjelu nagrade održat će zadnju sjednicu 30. rujna.

Prosvjedi i pobune u kojima su 2011. sudjelovale stotine tisuća ljudi završili su se smjenom autokratskih vladara i političkim promjenama u arapskom svijetu.

Tajnik odbora Geir Lundestad rekao je da je "nekolicina" kandidata nominiranih ove godine povezana s arapskim proljećem, ali nije htio otkriti njihova imena.

Među poznatim kandidatima ove godine jesu WikiLeaks i njegov čelnik Julian Assange, izraelski dirigent Daniel Barenboim, afganistanska aktivistkinja za ljudska prava Sima Samar, Europska unija i bivši njemački kancelar Helmut Kohl.

Među nominiranima su i kubanski disident Oswaldo Paya Sardinas, ruska skupina za ljudska prava Memorijal i njezina osnivačica Svetlana Ganuškina, Bradley Manning koji je WikiLeaksu navodno otkrio američke tajne diplomatske bilješke i kongoanski liječnik Denis Mukwege.

Zadnji rok za podnošenje nominacija bio je 1. veljače, ali su članovi Norveškog odbora za Nobelovu nagradu mogli predlagati nominacije do dana njihova prvog zasjedanja koje se ove godine održalo 28. veljače.

Nominacije se drže u tajnosti najmanje 50 godina, osim ako osoba koja predlaže nekog kandidata odluči otkriti svoj izbor. Nominacije mogu predlagati bivši dobitnici Nobelove nagrade i članovi parlamenata i vlada.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 28.09.11. 14:43

Nagradu pošaljite na State Department i NATO.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika