28.09.2011. / 18:58

Autor: Hina

Astronomi zvijezdu nazvali "jaje na oko"

Astronomi iz Europskog južnog opservatorija (ESO) fotografirali su zvijezdu tipa žutog superdiva, koju su nazvali "Jaje na oko" zbog njezine intenzivno žute boje u zaobljenoj jezgri i bijelome omotaču.

Foto: EsoFoto: EsoAstronomi iz Europskog južnog opservatorija (ESO) fotografirali su zvijezdu tipa žutog superdiva, koju su nazvali "Jaje na oko" zbog njezine intenzivno žute boje u zaobljenoj jezgri i bijelome omotaču.

Zvijezda je službeno popisana kao IRAS 17163-3907, objavio je ESO u srijedu. Žuti superdivovi su zvijezde tisuću puta veće od našeg Sunca i približno 500.000 puta jačeg sjaja (luminozitet).

Da nema tih izvanrednih karakteristika "Jaje na oko", udaljeno 13.000 svjetlosnih godina, zacijelo ne bi moglo biti uočeno sa Zemlje, čak ni teleskopom tako velikim kakav je ESO postavio u pustinji Atacama u Čileu.

Žuti superdivovi su kolosalne i vrlo aktivne zvijezde koje izbacuju prašinu i plin stvarajući maglicu. Život završavaju sepktakularnom eksplozijom kao supernove.

Vezane vijesti

Novi planet u Sunčevom sustavu?

Novi planet u Sunčevom sustavu?

Na samom rubu Sunčevog sustava mogao bi postojati novi veliki planet, izjavio je na konferenciji Američkog astronomskog društva brazilski astronom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika