29.09.2011. / 19:48

Autor: Hina

Inzko odbacio mogućnost ugrožavanja Daytona

Visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko odbacio je u četvrtak mogućnost ugrožavanja Daytonskog sporazuma, kazavši u razgovoru s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem da iza njegove primjene stoji cijela međunarodna zajednica, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko odbacio je u četvrtak mogućnost ugrožavanja Daytonskog sporazuma, kazavši u razgovoru s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem da iza njegove primjene stoji cijela međunarodna zajednica, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

„Daytonski mirovni sporazum podržavaju građani Bosne i Hercegovine, susjedi ove zemlje i međunarodna zajednica, i svaki pokušaj ugrožavanja Daytona će propasti”, rekao je Inzko tijekom posjeta Crnoj Gori.

Inzko je tijekom dana u Podgorici razgovarao i s premijerom ove zemlje Igorom Lukšićem, ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom te drugim visokim dužnosnicima.

Po riječima austrijskog diplomata na čelu međunarodne uprave u BiH, nakon odvajanja ureda posebnog predstavnika Europske unije (EUSR), OHR će snažnije osigurati puno poštivanje i provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Pri tome je pozvao političare u BiH da slijede primjer Crne Gore, koja je članstvo u Europskoj uniji stavila u pravi plan.

“Mislim da je prva lekcija to da je fokus na potencijalnom slaganju, a ne na neslaganju, a što je ključ za nadilaženja političkih prepreka”, rekao je Inzko, a priopćeno je iz OHR-a.

Vlast u BiH nije uspostavljena godinu dana nakon izbora, zbog čega su zaustavljene europske. Glavni prijepori oko neupostave vlasti odnose se na to tko treba predstavljati Hrvate u vijeću ministara te zemlje.

Vodeće hrvatske i srpske stranke HDZ BiH i HDZ 1990., te SNSD i SDS, traže da se novo vijeće ministara uspostavi na temelju rotacije funkcija prema kojemu bi Hrvatima pripalo mjesto premijera i dvojice ministara, a Srbima četiri ministarske dužnosti koje u sadašnjemu sazivu imaju bošnjačke stranke.

Istodobno, većinske bošnjačke stranke SDP BiH i SDA traže da popune pet od deset mjesta u vijeću ministara, među kojima su tri bošnjačka, jedna hrvatska ministarska pozicija, te ministarstvo koje bi vodio predstavnik iz reda ostalih naroda.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
28/9/11

drcr, 29.09.11. 21:36

Srbija napala Hrvatsku u ovoj igri, prikljuci se i pomozi:
http://www.erepublik.com/hr/referrer/Dr_Revenue


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika