30.09.2011. / 17:43

Autor: Hina

UHS: Sudac ne može odgovarati zbog svog mišljenja

Sudac po Ustavu ne može biti pozvan na odgovornost zbog mišljenja dana pri donošenju odluke i sud mora upozoravati na neprimjereno postupanje bilo koga u postupku pred sudom, odgovorila je Udruga hrvatskih sudaca na prijavu zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva protiv općinskog kaznenog suca Marijana Bertalaniča.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaSudac po Ustavu ne može biti pozvan na odgovornost zbog mišljenja dana pri donošenju odluke i sud mora upozoravati na neprimjereno postupanje bilo koga u postupku pred sudom, odgovorila je Udruga hrvatskih sudaca na prijavu zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva protiv općinskog kaznenog suca Marijana Bertalaniča.

Državno je odvjetništvo prijavilo suca sudačkom vijeću i predsjedniku Općinskog kaznenog suda jer je, kako piše tisak, u obrazloženju oslobađajuće presude za troje optuženika iz afere "veliki maetro" bio kritičan prema odvjetništvu. Sudac je, obrazlažući presudu, kazao kako "začuđuje" ustrajanje odvjetništva na neosnovanu optuženju i lakoća kojom troši novac poreznih obveznika. Pritom se vodio odlukom Vrhovnog suda koji je prvotnu presudu ukinuo i iz koje proizlazi da ono što se okrivljenicima stavlja na teret nije kazneno djelo.

S druge strane državno odvjetništvo smatra da je sudac neutemeljenim i neprihvatljivim komentarom na objavi presude povrijedio Kodeks sudačke etike te da je sudac dužan suzdržati se od komentara kojim bi se u postupku mogla narušiti pravičnost suđenja i stvoriti dojam pristranosti.

Zbog tog se slučaja danas sastao Upravni odbor UHS-a koji u priopćenju podsjeća na ustavnu odredbu po kojoj sudac ne može biti pozvan na odgovornost za mišljenje dano pri donošenju sudske odluke, osim ako je riječ o kršenju zakona koje je kazneno djelo, a o tome, kako kažu, "ovdje nije riječ".

Iz UHS-a podsjećaju i da su stranke u postupku ravnopravne te da sud upravo mora upozoravati na neprimjereno postupanje bilo koga u postupku.

Čelništvo UHS-a na kraju poziva sve suce da u "ostvarivanju svojih dužnosti, a osobito donošenju odluka, i dalje na temelju zakona i na načelnoj razini upozoravaju na neprimjereno ili nezakonito postupanje stranaka ili drugih osoba u postupku pred sudom".

Vezane vijesti

Sanader se javio sudu

Sanader se javio sudu

Bivši premijer Ivo Sanader došao je jutros na zagrebački Županijski sud kao bi se javio sucu istrage, što je jedna od mjera opreza koja mu je… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 30.09.11. 18:56

Bravo poštovani suci, nadam se da ste bar skrivećki nekako nagradili čuvenog tvorca 'ličkog rukovanja'.

Ova sudačka bagra kao i Kra-De-Ze političari uporno vrijeđa narod i zdrav razum i nikom ništa.

Nema veze, doći će demonstracije kad naš pametni i dalekovidni narod shvati da za 15 dana umire od gladi, prije toga ništa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika