Objavljeno u Nacionalu br. 360, 2002-10-06

Autor: Arijana Čulina

GOGE BJONDINA O OVIM I ONIM STVARIMA - Arijana Čulina

Moj plan za zavođenje princa Endrujua

Govoru da je taj princ Endrju sve ono šta mu brat Čarls nije: zgodan, privlačan, ljepuškast i jebozovan. Govoru da se na njega žene lipe ka muve na... - ili, da se finije izrazim, ka na ljepilo. A kako neće. Lip, bistar, zaposlen, a uz to još i princ

princ Endrjuprinc EndrjuPusti ti šta neki govore da smo mi nevažni , da će nas izolirat i tako to. Oni nas samo plaše jer su pokazatelji sasvim suprotni. Invazija poznatih faca, kraljeva, kraljica, prinčeva, princeza i klinceza na ove naše prostore se bogme nastavlja i nakon prestanka udarne sezone. Sad mi u svitu ipak imamo jedan imiđž i doć k nama stvar je prestiža pa tako nakon britanskog kraljevskog para i ekipe s monegaškog dvora evo bogme najavljuju i posjet onog ljepuškastog princa Endrjua, brata princa Čarlsa. Ali sad opet neki špekuliraju s njegovim dolaskom. Te doće, te neće doć. To ti je kod nas uvik tako.Tako je bilo i s drugim važnijim facama Dalaj Lamom i Bon Džovijem koji na kraju nije ni doša. Ne može kod nas glatko i iz prve. Govoru da je taj Endrju sve ono šta mu brat Čarls nije: zgodan, privlačan, ljepuškast i jebozovan.

Ne bi ja na Endrujua odma naskočila, prvo bi obojala kosu u crveno, ka šta mu je bila bivša žena Eto vidiš šta ti je život: princ Endrju ima sve a opet ga je žena privarila s drugimGovoru da se na njega žene lipe ka muve na govno ili, da se finije izrazim, ka na ljepilo. A kako neće. Lip, zgodan, bistar, zaposlen, a uz to još i princ, a ko ne bi. Samo se pitam zašto ti prinčevi rade i idu u školu, kad imaju love dovoljno da žive pet života. Ali da bar ja dođen u jednu zgodnu prilikicu da ga upoznan. Ne bi ja ono na njega odma naskočila, ne. Ja bi to fino. Prvo bi obojala kosu u crveno jer se on pali na takve vatrene crvenokose ka šta mu je bila bivša žena, a onda bi, ka slučajno, mahala isprid njega tom vatrenom kosom sve dok se on ne bi zapalija i užga, a onda, kad bi dogorija, bogme znala bi šta ću. Ne bi ja bila blentava ka ta mu prva žene Sarah Fergason. Eto vidiš šta ti je život i kako ti neko traži kruva povrh pogače i kako nekom ne pomaže ni lipota, ni slava, ni položaj, ni titula, ni bogatstvo. Ništa. I sad ti aj reci da u životu ima pravila. Ima šipak. Taj Endrju ti je sve ono šta san nabrojila i još više a opet ga je žena privarila s drugim. Šta bi druge dale da su bile na njenom mistu, a ona išla s drugim, i još su je uvatili i slikali golu kako se bacaka po tom svom ljubavniku a muž joj ništa. Mrtav-ladan. Još joj je tija oprostit. Molija je i kumija da ostane sa njim. Vidiš šta ti je obrazovan čovik i princ, a da je mene moj tako uvatija, samlija bi me u papar i od mene napravija mljeveno meso, zato šta je seljak koji ne razumi tu emancipaciju i moderan način života. A taj ti je Endrju toliko kulturan da se on i nakon rastave nastavija družit sa svojom ženom i provodit zajedničke odmore sa njom i dicom, pa se čak govorkalo da joj se tija vratit. Nije mu smetalo šta se ona okolo bacakala i valjala sa onim talijanskim grofom. Viš šta ti je čovik. Može imat koju oće, al šta moš kad mu je ona u srcu. Obiteljski čovik.

Uvik ti tako najebe pošten i dobar čovik. Duša od čovika često ti nabasa na ženu bez duše. Govori se da je on s njom osta i živit pod istim krovom Saningil parka ali da svatko spava i kuva u svom krilu dvorca. To je on tako sigurno uredija da ispadne da se rastavija i da u očima svita ipak ne ispadne papučar, a opet može skoknit u drugo krilo palače i u krilo nevjerne mu ženice kad mu se prohtije. Al opet sritnici su, nema šta. Lako ti je kad imaš puno krila i dvoraca pa moš di oćeš. A većina nas da se rastavi mogla bi muža smjestit jedino u zahodsko krilo ili špajzu. To ti je jedino krilo di bi ga mogli utrpat. Eto, on lip, šestan i bogat i zajebala ga žena, a brat mu ružnjikav i zajeba bivšu ženu Dijanu koja je bila lipotica i cili život patija ka šlapa za onom raspuštenicom Kamilom s dvoje dice iz prvog braka koja je bila starija i ružnija mu od žene deset puta. I eto kako je to završilo. U grob ju je utira. Doduše, imala je i ona neke ljubavnike. Ali nije kriva. Morala se i ona nekako potpomoć. Čuj, žensko je mlado, potribna je bila muškoga. A sad još govore da princ Hari nije sin od princa Čarlsa nego od Dijaninog tjelohranitelja jer da je mali pljunuti on. A tjelohranitelj pošten pa to negira.

Pametan čovik. A da i je njegov sin, bolje mu je govorit da nije, jer će lakše proć kroz život ka princ. Eto tako ti je to s ta dva brata Čarlsom i Endrjuom. Nisu imali nešto baš sriće u ljubavi. Eto šta ti je ljubav. Ne može je kupit ni kralj. A to je i u redu. Nemoš baš sve kupit novcem. A oni bi tili, nije da ne bi. Al reću vam još nešto kad sam već počela o njima pričat. Ta ti je kraljevska obitelj moljakala povišice. Je stvarno. Nije ti dobro kad je čovik prebogat. Troškovi života samo ti se nagomilavaju. Tija bi ovo pa ono i nikad dosta. I sad ti njima tamo nije lako. Obitelj Vindzor ti traži da joj se iz poreznog proračuna poveća novac za izdržavanje. Eto, kad to pogledaš, onda možda nije svako zlo za zlo. Bolje da nemamo kralja. Još nam samo i to fali. Da i ovo malo novaca poreznih obveznika oni potroše recimo za zalivanje trave kraljevskog vrtla.Ipak smo mi sritnici jer naši u vladi nemaju vrtal. Nama su nedavno došli oni navodni potomci Zrinskih Frankopana i mi cili sritni pomamili se i oduševili, dali im sve šta su pitali ne provjerivši uopće prije da li su oni autentični potomci te loze. Tako ću i ja bogme reć da san rodica hrvatskoga kralja, možda i meni daju šta budem pitala. Ionako oni to ne provjeravaju. A čujen da nam opet dolaze u posjet naši grofovi i baruni. Mada mi je to malo čudno čut da kod nas ima te grofovije.Dolazi ti na Hvar grof Džordž Eltz vukovarski, grof Nikola Drašković i barun Marko Vranicani. Jeste vidili. Samo se toplo nadam da su pravi. Ali sudeći po tome koliko tim kraljevima triba plaćat za njihove užitke, ja vam kažem, bolje da ga nemamo. Jer ono šta su nam oni prije ili sada koji su na vlasti pokrali nismo ni znali, pa eto. Kad ne znaš za prevaru, onda je ka da je i nije bilo. Ali za ovu godinu kraljevska je obitelj dobila iz poreznog proračuna35 milijuna funti, a u tu cifru ulaze troškovi za održavanje palače, putovanja, spizu, pića, vrtne zabave, uniforme, cviće, gorivo, plin i struju niko ne spominje dok telefonski račun kraljice iznosi 690.000 funti godišnje. A to san joj najzavidnija koliko more sritnica brbljat. Ja da san kraljica, lajala bi po cile dane s onom mojom Zdenom. Ne bi me Bog skinija s telefona.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika