03.10.2011. / 14:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Nobelova nagrada za preminulog

Steinman je umro u petak u 68. godini života od raka gušterače, a javnost je o tome obavijestilo sveučilište Rockefeller u New Yorku, ali tek kad je donesena odluka o nagradama.

Ralph Steinman; Foto: Rockefeller UniversityRalph Steinman; Foto: Rockefeller UniversityNobelova nagrada za medicinu za 2011. godinu dodijeljena je Amerikancu Bruceu Beutleru, Luksemburžaninu Julesu Hoffmannu i Kanađaninu Ralphu Steinmanu za njihovo istraživanje djelovanja imunološkog sustava, objavio je u ponedjeljak odbor za dodjelu te nagrade.

"Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu za ovu godinu revolucionarno su promijenili naše razumijevanje imunološkog sustava, otkrivši ključna načela njegova aktiviranja", piše u priopćenju Odbora za dodjelu Nobela.

"Beutler i Hoffmann dijele nagradu za istraživanje urođenog imunološkog sustava. Steinman je nagrađen za istraživanja stečenog imunološkog sustava", navodi odbor.

Imunološki sustav omogućuje organizmu da se brani oslobađanjem antitijela i ubojitih stanica kojima reagira na viruse i bakterije.

Njihova istraživanja otvaraju put razvoju novih lijekova i omogućuju obranu od imunideficijencije, kao astme, reumatoidnog poliartritisa, Chronove bolesti.

"Njihovi radovi otvorili su put razvoju prevencije i liječenju infekcija, raka i upalnih bolesti", objasnio je odbor.

Bruce Beutler (55) i Jules Hoffmann (70), "otkrili su proteine receptore koji prepoznaju (štetne) mikroorganizme i aktiviraju imunološki sustav, što je prva etapa imunološke reakcije tijela", objašnjava Nobelov odbor.

Ralph Steinman (68), "otkrio je dendritičke stanice imunološkog sustava i njegove jedinstvene sposobnosti da aktivira i regulira stečenu imunost, što je zadnja etapa imunološke reakcije organizma, tijekom koje se mikroorganizmi izbacuju iz tijela", dodaje odbor. Međutim, mali 'problem' s Steinmanom je činjenica da je u petak - preminuo!

Problem je u tome što pravila dodjele te prestižne nagrade ne dopuštaju posthumno odlikovanje. Steinman je umro u petak u 68. godini života od raka gušterače, a javnost je o tome obavijestilo sveučilište Rockefeller u New Yorku, ali tek kad je donesena odluka o nagradama.

Član Odbora za dodjelu Nobela Goran Hansson pravdao se riječima kako u trenutku kad su se odlučili za njegovo ime nisu znali da je preminuo.

Nagrada iznosi 10 milijuna kruna (1,08 milijuna eura). Polovicu te svote podijelit će Beutler i Hoffmann, a druga polovica pripast će Steinmanu.

Vezane vijesti

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Prijateljske: Francuzi uvjerljivi, Ukrajinci blijedi

Laurent Blanc, izbornik francuske nogometne reprezentacije, može biti vrlo zadovoljan zadnjom provjerom svoje selekcije pred Euro. Francuska je u Le… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika