03.10.2011. / 15:50

Autor: Barbara Ivezić

Cinema Komunisto

"Film je nastao velikim dijelom iz potrebe da zaokružim sliku zemlje u kojoj sam rođena kao pripadnica posljednje generacije koja je prvašićima vezala marame kod primanja u pionire", otkriva 33-godišnja redateljica

Mila Turajlić
Foto: Tomislav SmoljanovićMila Turajlić Foto: Tomislav Smoljanović"Bitku na Neretvi" snimali smo 16 mjeseci. Dvije generacije vojnika vojni su rok odslužili na setu. Za potrebe snimanja uništili smo nekoliko aviona, tenkova, kamiona, srušili most u Jablanici. Ni Amerikanci si tada ne bi priuštili takav luksuz. Ali mi jesmo, jer je Tito to odaobravao", kaže legendarni beogradski glumac Bata Živojinović u dokumentarcu "Cinema Komunisto". "Nekad sam znao od početka do kraja filma ubijati Nijemce. Kružio je vic da je Adolf Hitler na samrtnoj postelji naredio "Ubijte Batu Živojinovića", našalio se omiljeni Titov glumac.

Film o usponu i padu jugoslavenske kinematografije proteklog je tjedna u Dokukinu imao svoju zagrebačku premijeru na kojoj se pojavila i redateljica filma Mila Turajlić. "Film je nastao velikim dijelom iz potrebe da zaokružim sliku zemlje u kojoj sam rođena kao pripadnica posljednje generacije koja je prvašićima vezala marame kod primanja u pionire. Kao što, kad odrastete, imate potrebu vratiti se u prvu kuću u kojoj ste živjeli ili mjesto gdje ste prvi put bili na ljetovanju, tako sam u filmu htjela vratiti slike svog djetinjstva iz nepostojeće zemlje", otkriva 33-godišnja redateljica.

Kao studenticu Akademije dramske umjetnosti 1999. poslali su je u beogradski filmski grad, "Avala film", nekad jedan od najvećih europski filmskih studija. "Šokirala sam se kada sam vidjela u kakvom je stanju te odlučila snimiti priču o njemu prije konačne propasti, kaže Mila Turajlić. Uz brojne sugovornike iz filmskog svijeta, u filmu se pojavljuje i Leka Konstantinović bio je 32 godine Titov osobni kinooperater; u tom periodu u Titovoj rezidenciji u beogradskoj Užičkoj ulici prikazao mu je ukupno 8801 film o čemu je vodio uredne zabilješke.

Mladoj redateljici Mili Turajlić ovo je prvi dugometražni dokumentarac na kojemu je radila četiri godine. Film je premijerno prikazan na najvećem svjetskom dokumentarnom festivalu IDFA u Amsterdamu u studenom 2010., a prikazan je i u konkurenciji prestižnog Tribeca Film Festivala. Do sad je osvojio 11 nagrada u Srbiji, Italiji, Makedoniji, Urugvaju, Brazilu, Crnoj Gori te na Cipru i Kosovu.

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika