Objavljeno u Nacionalu br. 829, 2011-10-04

Autor: Nenad Popović

Politički profil šefa oporbe

Enigma Milanović

Predsjednik SDP-a zbunjuje glasače jer se ne nudi kao novi Vođa nacije: on Hrvatsku iz pretpolitičkog stanja uvodi u političko, gdje nisu važne osobe, nego programi

Čelnik ljevice na događaje reagira suzdržano ili čak nikakoČelnik ljevice na događaje reagira suzdržano ili čak nikakoHrvati, na čelu sa svojim novinarima, kolumnistima, televizijskim voditeljima ne znaju što bi počeli sa Zoranom Milanovićem. Dugogodišnji ovisnici o populizmu - Franjo, Franjo, Ivo, Ivo - od tog čovjeka ne dobivaju ništa «medijski atraktivno », a biračko tijelo ništa što bi ga «dublje» motiviralo - čitaj: nabrusilo. Milanović ne loži emocije pa nema onog «ljudskog» potiska da se pohrli na biračka mjesta i pokaže Hadezeu opće razočaranje, da se za takvu ljubav zaista više nema novaca, da je prekardašio.

JER, TO BI BILO DOBRODOŠLO. Vježbu smo već jednom gledali s Ivicom Račanom 2000. godine. Jedva koju minutu nakon smrti Franje Tuđmana već je Hrvatska pohrlila na lijevi centar. Tako trijumfalno da su to mnogi procijenili kao povijesni obrat: Odjednom je narodu bio mio Vlado Gotovac (nitko nije trepnuo kad je par godina ranije kao kandidirat za predsjednika dobio bokserom u po glavi), a mili su odjednom bili ne samo istarski demokrati Damir Kajin i Ivan Jakovčić, već i grozni kapitalist Radomir Čačić. A nadasve Ivica Račan! Naš Ivica! Kojem je Hrvatska oprostila «komunizam», molim lijepo. No koliko jeto trajalo vidjelo se vrlo brzo. Bilo je dovoljno da se pojavi Ivo Sanader, i eto ti razočarane Hrvatske - u Račana.


Prvom, doslovno prvom prilikom, skinulo ga i vratilo se u toplo krilo Hadezea. Pod lijepom parolom dolje Hercegovci. Račan je međutim pružao stanoviti fond emocija: i najblesaviji domoljub se sjećao s televizije da je on bio taj koji je otišao iz Beograda, a srednjem biračkom sloju dopao se jer ništa nije «jamio», kao zločesti Hercegovci. 2011. u Zorana Milanovića ne da se projicirati ništa. Ne hrani mržnju na Hadeze što nije isposlovao još više međunaronih kredita, pa ih sada otplaćuje svaka obitelj ponaosob, ne majmunira pred javnošću, kao Vladimir Šeks u svojoj opakoj telenoveli gdje dnevno saznajemo o njegovim raspoloženjima, alkoholnim konzumom, saborskim mudrijašenjem, uvrijeđenostima i sl. Milanović čak ne povisuje ton, a kamo li da izgovori i ono što je svima na vrhu jezika. Voditelji se očajnički trude da mu izmame neku emociju, pa makar cimanjem da mu Slavko Linić zabija nož u leđa i želi ga skinuti s mjesta šefa stranke. Ni na smiješan naziv Kukuriku koalicija ne reagira, a bogme niti na stvari poput istarskog last minute deala oko rivijere Brioni, kada Ivan Jakovčić šofira presretnu Jadranku Kosor u caddyju za golf.

KAO UVIJEK KOD LJUDI koji malo govore, može se rezonirati svakojako. Da je jednostavno «takav», posebni karakter. Ili, ne trudi se jer mu pobjeda ionako pada u krilo kao zrela kruška. Ili nema što za reći, već je samo tehnokrat moći, a možda igrač na sigurno, cool player za pokeraškim stolom... itd. itd. Za sada jedini bljesak ličnosti bio je kad je izašao pred demonstrante pred svojom stranačkom centralom i upustio se s njima u glasni dijalog, na ravnoj nozi. Kad se uzme da su svi ostali koje se «posjećivalo» čučali u mraku iza spuštenih roleta, to je bilo nešto. No njegov teren izgleda da su šutljivi potezi: dovođenje Ive Josipovića na mjesto predsjednika Republike. Sve ostalo ući će u anale izbornih utrka. Umjesto da kao izazivač na izborima daje figuru žestokog suparnika, on njeguje image autsajdera, pomalo nezainteresiranog; u zemlji gdje tutnji puna kriza, on ne uzima dobačene lopte na volej - jedva da što procijedi kroz zube. Neće se prispodobiti savjetima za bolji public relations - san provincijskih «ekspertica» iz ženskih magazina i njihove braće «političkih analitičara». Jedno od vjerojatnih objašnjenja enigme Milanović je njegova godina rođenja. Jurica Pavičić je u nekoliko navrata pisao o toj zatomljenoj generaciji. I sam joj pripadajući, opisao je kako ne može preuzeti nasljeđene diskurse i podjele (partizani - ustaše, jugoslavenstvo - nacionalizam itd.), a da je cijena da su joj sva vrata zatvorena. Neprirodno je osuđena da ostane mlada, rubna, jer su vladajući kulturni, politički i privredni establishmenti točno razgraničili svoje atare i kao model nametnuli mlađima. Visoko kompetentna i s dramatičnim formativnim godinama - Jugoslavija u raspadu, rat, regresivne devedesete - ona je ostala isključena. Potrošena već u ranoj mladosti na tuđe konflikte i laži, na kraju odustaje, razgovara sama sa sobom, «šuti».

Da je Zoran Milanović prvi vidljivi predstavnik te generacije, samo je hipoteza. Ali činjenica je da ne nudi ništa na što ostarjelo hrvatsko društvo grize: ne izgara od osjećaja da je Hrvat, ali isto tako je hladan prema ljevici - pita da tko je taj Vjeran Zuppa (a taj je, bože mi prosti, ljevičarska ikona). Svoj privatni život nije ponudio za rastezanje po magazinima, bog zna kako stoji s krvnim zrncima, a nikako da se pronikne «tko stoji iza njega» ili pronađe neki kriminal, kako je došao do vile, je li maznuo već neku tvornicu ili barem limuzinu. Tu također ništa, a to su ipak preporuke za najaviše političke položaje. Glavno što se do sada postigao je što je razgolitio maltene cijelo biračko tijelo u trenutku kada se više ne može birati Hadeze - dvadesetogodišnju ljubav hrvatskog mainstreama, slatku kao tajnu, prestupničku ljubav. Milanović je narušio ono što teorija zove kulturnom intimnošću. Lišio je Hrvate mogućnost da mrze ili ljube: da se bacaju u naručaj Tuđmanu nakon što su ridali zbog Tita, da kliču pa kamenuju lijepog Ivu Sanadera, da se busaju kao Europejci, a jedva čekaju da susjedu crkne krava (svejedno kojem) i da se ipak malo razgale kad netko pusti Thompsona ili, uz čašicu, po dobrom spomene Tita. Najgore, Milanović uopće ne djeluje kao netko kome možeš ponuditi mito, ili barem namignuti.

NO VRAG JE UZEO ŠALU, izbori su pred vratima. U optimističkoj varijanti, Zoran Milanović je svojom osobom izveo birače iz pretpolitičkog u političko stanje: hajmo čitati izborne programe, sjetiti se točno što su govorili on, Stazić i Linić u Saboru, pa na glasanje. U pesimističkoj, glasanje za SDP pretvorio je u psihološki rizik odlaska na put s čovjekom koji malo kaže, pa se na malo što i obvezuje.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
24/4/10

fiorano, 04.10.11. 00:34

Zoran Milanović je deset godina ispred naših novinarčića koji su postavljeni od nepismenih bogatih gazda i blebeću sa ekrana ono što im gazda veli.Kakva euforija treba da se skine lopove koji su pokrali kompletnu državu....šta treba....i to što po anketama dobivaju 20ak posto je primjer da smo totalno bolesna nacija.Nisam član ni jedne stranke i neću nikada biti ali tko u isti koš trpa bolesnu Jacu i Milanovića taj veze s mozgom nema


registracija
15/8/09

vergilia, 04.10.11. 09:06

Ako ponovno pobijedi HDZ, onda su Hrvati narod koji bolje niti ne zaslužuje.Bojim se da će upravo tako i biti, narod će klicati "Jaca, Jaca", dobiti će svog velikog vožda, nahranjen i sit od histeričnih populističkih parola - za neko vrijeme biti će mir i pobjednička euforija, a onda - pa zna se! Stvarno smo papani, glupe ofce!


registracija
20/5/09

BXLCRO, 04.10.11. 12:55

Kukuriku koalicija nastupa za ove izbore na zapadni nacin tamo gdje democracija, pluralizam,itd imaju pravi znacaj ! Jel ce uspijeti u toj nametnutoj od strane HDZa -balkanizaciji- vidjet cemo! Ako ne onda nemamo sto traziti u EU ! Staljinisticki rezultati (77%) za referendum (?) oko ulaska u EU kako zeli Predjednik Josipovic ne predstavlja NIKAKO demokratska nacela te banane drzave zvane RH!


registracija
25/10/10

cuma, 07.10.11. 13:51

HDZ definitivno mora otići, nije potrebno elaborirati,,,SDP pak ima hipoteku iz vremena kad su za kratko i oni vodili Državu,,,,bezu obzira što su im namjere bile dobre, oni su se ogriješili o postulate pravne države, kršeći prava zaposlenih ugovrenih s poslodavcem - Državom, izazvao je materijalnu štetu koja prelazi milijardu kuna, a koja je došla na naplatu Sanaderovoj administraciji,,,,izvukli su Hrvatsku iz izolacije, doveli Europu u Zagreb, ali za zaposlene nisu učinili ništa,,,revizija pretvorbe!? najveći grijeh, sva je sreća što je Sabor u ovom sazivu izglasao nezastarivost krimena iz pretvorbe,,,,i dalje ostaje veliko pitanje želi li i može SDP mijenjati život građan na bolje, ili samo uživati u poziciji ulaska Hrvatske u EU!?


registracija
23/6/09

Harmon, 09.10.11. 21:10

Ovaj mali fiorano je svakako u pravu, uspoređivati tog arogantnog macho mužjaka sa Jacom je stvarno uvreda, ali za Jacu !
A ako želimo sudbinu Grčke, Španjolske, Italije onda treba glasati za Milanovića i njegove, jer će oni naprvaiti sve da nas udalje od EU, jer dobro znaju da im u smislu rezolucija EU tamo nema opstanka.
A neki ovdje zaboravljaju da nas je upravo SDP uz izdaju, rasprodaju i poniženje strpao i na zapadni Balkan !!!


registracija
22/3/11

vferari, 10.10.11. 11:27

Harmon
Malo si pobrkao lončiće!
2000 godine hrvatsha je bila izolirana država,Pokojni Račan uspostavijo je kontakte s evropskom unijom i započeo pregovore.hadezeu je trebalo 11godina da jih završi.a ti pričaš o nekom balkanu stvari treba gledati onakve kakve jesu a ne onakve kakve netko želi


registracija
7/4/11

ivanovac, 10.10.11. 12:07

Harmon je tipični priglupi i ograničeni članKRADEZE stranke, ograničen za boravak u 21 stoljeću. Kao i njegova bjeloglava zaboravlja da nas je KRADEZE unazadio 20 godina, da su nas opljačkali i pokrali sve što su mogli i da su sve gnerale ONO poslali u Hag.
Neumrli se dogovarao s Miloševićem i stvarao zapadni Balkan, dok je pokojni Račan otvorio Hrvatsku Europi, stvorio uljudan dijalog i unaprijedio život u Hrvatskoj, koji su opet mudraci iz HDZ-a po dolasku na vlast srozali i zadužili nas je nije im dolo dovoljno što su pokrali u privatizaciji već su istim i nastavili kasnije, a sada svi imaju amneziju i nićega se ne sječaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika