04.10.2011. / 19:15

Autor: Hina

Slovenski ustavni sud protiv Titove ulice

Slovenski ustavni sud poništio je odluku ljubljanskoga gradskog vijeća iz lipnja 2009. godine o imenovanju jedne nove ulice u tom gradu Titovom cestom.

Foto: Slavko Midžor/PIXSELLFoto: Slavko Midžor/PIXSELLSlovenski ustavni sud poništio je odluku ljubljanskoga gradskog vijeća iz lipnja 2009. godine o imenovanju jedne nove ulice u tom gradu Titovom cestom.

"Činjenica da je J.B. Tito bio doživotni predsjednik bivše SFRJ znači da upravo njegovo ime u najvećoj mjeri simbolizira nekadašnji totalitarni režim. Ponovno imenovanje jedne ulice po njemu kao simbolu jugoslavenskoga komunističkog režima zato se objektivno može shvatiti kao priznanje nekadašnjem nedemokratskom režimu", naveli su ustavni suci.

U priopćenju za javnost slovenskog ustavnog suda u utorak navodi se da je ta odluka donesena jednoglasno, te da je davanje imena ulicama ili trgovima u Sloveniji koja je već 18 godina samostalna država po nositeljima nedemokratskog režima iz bivše SFRJ u suprotnosti s načelom ljudskog dostojanstva koje je ugrađeno u slovenski ustav.

Budući da je ulica po Titu imenovana nakon osamostaljenja Slovenije, to se ne može tumačiti poštovanjem povijesne tradicije, objasnili su ustavni suci. I neki drugi slovenski gradovi imaju naime ulice ili trgove nazvane po Titu, ali još iz razdoblja Jugoslavije, a nazivi u međuvremenu nisu mijenjani.

Odluku o imenovanju ulice po Titu, za što se najviše zauzimao gradonačelnik Zoran Jankovič, ljubljansko gradsko vijeće donijelo je u lipnju 2009. godine, s tumačenjem da je Tito i dio slovenske povijesti, te da je u Ljubljani već postojala Titova cesta koja je preimenovana nakon osamostaljenja.

Ustavni sud svoju odluku kojom je poništio imenovanje nove ulice po Titu donio je na traženje jedne izvanparlamentarne stranke, koja je ustavnim sucima predložila da ispitaju ustavnost odluke ljubljanskih gradskih vlasti, navodeći da je Tito bio čelnik u nedemokratskom režimu i da imenovanje ulice po njemu vrijeđa žrtve toga režima.

Vezane vijesti

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Ustavni sud ukida Karamarkovu uredbu?

Uredba o uvjetima za stjecanje policijskih zvanja, koju je donijela prošla Vlada na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s bivšim… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 05.10.11. 00:02

šupci


registracija
5/10/11

Dragi, 05.10.11. 02:19

To im je njihova "demokratija".
Ovde u Srbiji je bilo svega i svačega, ubistava na političkoj osnovi, ljudi su bežali iz Srbije, ko milom, a ko silom, ali mogu reći da u mom gradiću (Novi Bečej) ni jednoj ulici za proteklih 20 godina nije promenjen naziv. Glavna ulica nam se i dalje naziva Maršala Tita i to nikom ne smeta.
Pozdrav Zagrebu!


registracija
21/2/11

skyway, 05.10.11. 03:16

Sastav toga slovendkog Ustavnog suda je kretenski taman kao i Cickov HHO, ili Malnarovo vijece ministara u republici Pescenici. Debili tamo, debili ovamo, a izmedju goli drek zvan Jansa, ili Kosor, svejedno...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika