05.10.2011. / 15:34

Autor: Hina

Lučić: Probali smo pobjeći, ali vatra je bila prebrza i došla nam je s leđa

Svjedočenjem jedinoga preživjelog vatrogasca Frane Lučića na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskome vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za kornatsku tragediju u kolovozu 2007. godine.

Frane Lučić (Foto: Filip Brala/PIXSELL)Frane Lučić (Foto: Filip Brala/PIXSELL)Svjedočenjem jedinoga preživjelog vatrogasca Frane Lučića na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšem šibensko-kninskome vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, optuženom za kornatsku tragediju u kolovozu 2007. godine.

Suđenje je počelo čitanjem Lučićeva iskaza danog u istrazi, koji je dopunio današnjim svjedočenjem.

Prisjećajući se toga kobnog dana, Frane Lučić je rekao kako su, pošto su stigli na otok Kornat i izišli iz helikoptera, odmah krenuli prema kruški s vodom koja je bila oko jedan kilometar dalje. "Ubrzo smo naišli na vatru, dolazila nam je s leđa, okrenuli se i počeli bježati, no vatra je bila prebrza", rekao je Lučić. "Vatra je bila oblika polumjeseca, donja fronta je bila brža od gornje. Mene i kolege vatrogasce koji nisu poginuli odmah na mjestu uhvatila je gornja fronta koja je bila sporija. Tek puno kasnije sam saznao da su mi kolege poginuli", posvjedočio je Lučić, dodajući da mu je vatra bila visoka otprilike do bedara i da je u nekoliko sekunda prešla preko njega. Rekao je i kako misli da ga je spasila kaciga koju je imao na glavi.

Lučić je ustvrdio kako je akcija spašavanja zakazala te da su pomoć čekali dva do tri sata. Pokušao je zvati pomoć mobitelom, ali nije bilo signala.

Prvi ih je pronašao kolega Joško Klarić koji je mu rekao: "Ajme, dico, izgorili ste, sin mi je tu, a ne mogu ga pronaći."

Frane Lučić ispričao je i situaciju prije odlaska na intervenciju. Rekao je da ga je optuženi Slavica prije nego što su ušli u helikopter pitao ima li položenu desantnu obuku. "Odgovorio sam mu da sam vježbao ulazak i izlazak iz helikoptera 2005. godine te izbjegavanje elise, ali da nisam dobio nikakvu diplomu ni potvrdu", ispričao je Lučić. Nakon toga Slavica mu je rekao kako nije to ono što ga zanima, a kada mu je Lučić rekao da pita maloljetnog Marka Stančića jer on to sigurno nema, Slavica ih je samo pogledao, a Lučić i Stančić su uzeli opremu i ušli u helikopter.

Lučić je također ispričao da ga je Slavica prije odlaska pitao što ima u vreći u kojoj mu je bila voda, odjeća i hrana, te mu je naredio da sve to izvadi. "Slavica mi je pomogao odjenuti vatrogasno odijelo i stavio mi je jednu vodu u opremu, ali je sve to bilo u brzini jer smo trčali prema helikopteru koji je bilo u odlasku", posvjedočio je Lučić.

Lučić je u potresnom svjedočenju opisivao situaciju na otoku Kornatu dok je s unesrećenim kolegama čekao pomoć. Suđenje se nastavlja.

Dražena Slavicu državno odvjetništvo tereti za propuste u organizaciji gašenja požara i spašavanju vatrogasaca na otoku Kornatu u kolovozu 2007. te za slanje maloljetnika na intervenciju. U požaru je poginulo 12 vatrogasaca.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika