06.10.2011. / 15:06

Autor: Nacional.hr

BAJIĆ UDARIO PO VLADI

Zakon koji zločincima ide u korist

Da je, prema njegovom mišljenju, ovaj zakon otprije postojao, od 2006. nijedna od ovih presuda koje je Hrvatska prepustila Srbiji ne bi bila donesena. "Sami možete izvući zaključak", poručio je

Državni odvjetnik Mladen Bajić žestoko je nakon svečane sjednice Sabora kritizirao možebitni Vladin zakon o ništetnosti pravnih akata bivše Jugoslavije.

"Taj zakon apsolutno smeta. Ono što ja smatram jest da će ovaj prijedlog zakona o ništetnosti određenih pravnih akata bivše JNA i na određeni način korist donijeti ratnim zločincima, a ostalima će donijeti štetu. Zašto ratnim zločincima - jer nakon toga više nema razmjene informacija, dokaza, svjedoka, suradnje itd. Time se prekida suradnja", čvrst je u svom stavu bio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, podsjećajući kako je DORH još 2006. sa srbijanskim Tužilaštvom za ratne zločine potpisao sporazum o suradnji. Rezultati su, kaže, izvrsni.

"Tako je, primjerice, Hrvatska Srbiji ustupila 29 predmeta protiv 53 osobe. Srbi su već dosad podigli 20 optužnica, srpski sudovi su donijeli 20 presuda, od čega osam pravomoćnih. Ti sporazumi pokazali su recept na koji način i kako se može surađivati jer od sporazuma jedinu štetu imaju ratni zločinci. Što se tiče međusobnih suradnji i razgovora o unapređenju toga, Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo pravde su od srpnja 2010. pa do veljače ove godine održali nekoliko radnih sastanaka na kojima su bili ministri, formirano je posebno povjerenstvo za razmjenu tih podataka i na jednom od sastanaka je dogovoreno i da se predmeti bivših vojnih sudova na određen način dostave Hrvatskoj kako bi se oni sanirali i riješili. I jedna i druga strana, a posebno srbijanska strana, izražavala je rezervu prema tim optužnicama i o tome je govorio i kolega Vukčević. Nitko ne dovodi u pitanje kvalitetu tih optužnica, no forma mora biti zadovoljena. U okviru realizacije toga dostavljene su i ove optužnice", rekao je Bajić, prenosi t-portal.

Da je, prema njegovom mišljenju, ovaj zakon otprije postojao, od 2006. nijedna od ovih presuda koje je Hrvatska prepustila Srbiji ne bi bila donesena.

"Jedno od osnovnih stajališta Poglavlja 23. je jačanje regionalne suradnje koje je predvodilo Državno odvjetništvo Hrvatske - ovim zakonom to pada u vodu. Trebamo razgovarati, a ne ograđivati se", zaključio je Bajić.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 06.10.11. 15:43

Dakako da je konglomerat loših politika od 2000. na ovamo, počev sa Račanom, Mesićem, Sanaderom, Josipovićem do Kosorice, doveo ratnog pobjednika Hrvatsku u poziciju u kojoj se u povijesti ratovanja do suvremenosti nije doveo niti jedan drugi pobjednik. Krivih je postupaka bilo na pretek i danas se ovakve vatrogasne lokalne mjere donose zbog dva razloga. Prvi, što se dirnulo u Šeksa a drugi, zbog preizborne kampanje. Gdje ste bili ranije?

S jedne strane Bajić licemjerno govori kako se ovim zakonom štite zločinci dok isti neprocesuiranjem partizanskih zločinaca te opstruiranjem istih istraga daje sasvim oprečnu poruku. Time daje na znanje da ratni zločinci nisu svi isti. Postoje oni koje i unatoč svjedocima i dokazima neke političke strukture štite. Josipović je to volio zasoliti sa tzv. zaslugama sumnjivaca. Da ne spominjem Perkovića, Bulata i ostale.

Ovo svakodnevno naglašavanje neke "regionalne stabilnosti i suradnje" te duha u kojem svi postupci moraju voditi je već degutantno, licemjerno i odvratno. Gdje su bili svi kada se Srbija proglasila, kako Vukčević veli "civilizacijski", nadležnom za zločine počinjene na cijelom prostoru ex države? Gdje je tu bio duh dobrosusjedskih odnosa? Kada će netko reći da se zbog iskaza prikupljenih po logorima Srbije, čije postojanje Srbija ne priznaje-priznaje samo iskaze iz istih, ne mogu ispitivači srpskog tužiteljstva ušetavat u Hrvatsku i ponovo maltretirati iste? Kao što su Purda, Bosanac, Njavro, Tromblon i mnogi drugi!

Uostalom, prst dole za Bajićevu svekoliku politiku!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 06.10.11. 15:51

BAJIĆ UDARIO PO VLADI

Naslov obećava.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 06.10.11. 16:06

"konglomerat loših politika od 2000. na ovamo, počev sa Račanom" kaže na stupidan način Zvonko.Zar je prije toga bilo dobre politike?Zvonko,prije 2000.smo imali deset godina tzv. tranzicije po Tuđmanu.Koliko si ti Zvončiću imao godina 1990?Tri.Pa se ne sjećaš ničega što se tada događalo u zemlji,osim rata o kojem su ti pričali roditelji?
Znaš ono,milenijska pljačka Hrvatske kroz privatizaciju,krađa Mirovinskog fonda,oko 4 500 000 000 USD i da ne nabrajam dalje.To je dočekalo one 2000.Sve to je uzrokovalo nekoliko puta više štete od Srbije i rata.
Ne znam hoćemo li se ikada oporaviti,teško. Uništena radna mijesta,uništena srednja klasa,a zadužene buduće generacije.
Zato,ne nasjedaj na ove nove priče o optužnicama.To će trajati neko vrijeme i prestati,a naša devastirana zemlja i dugovi će ostati.Jako dugo,toliko da ni ti niti ja nećemo vidjeti boljitak ma tko bio na vlasti.


registracija
31/1/10

STTony, 06.10.11. 16:21

Kad je čak i bezmudi kastrat stand-Bajić udario po vladi to znači 2 stvari:

1. Definitivno im nema spasa na izborima.

2. Bezmudi Bajić vjerovatno čeka raspuštanje ovog saziva Sabora da podigne optužnicu protiv Kra-De-Zea da ga ne mogu smijeniti i da malko poliže stražnjicu novoj vlasti.


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.10.11. 16:34

lolo,
koliko znam, tvoj SDP nije bio za produženje posljednjeg mandata Bajiću pa ne znam iz kojeg razloga sada držite ljeste istom? Ili bolje rečeno, kada Bajić udara po HDZ-u i njegovima i kada stopira i opstruira optužnice protiv tzv. antifašista gdje je zbog obiteljske tradicije i u sukobu interesa, je dobar?! Postavlja se pitanje, iz kojeg razloga SDP nije digao ruku za Bajića? Dali zbog straha da će udarati i na njihove (kada je vidio da udara po vladajućima) ili što se možebitno Bajić oteo kontroli? Ovdje je naglasak na Bajićevoj ulozi u procesuiranju ratnih zločina i sve, do slova što sam naveo, je točno.

Što se tiče ove mitske pljačke, o kojoj svakodnevno slinite, moje iskustvo lokalne vladavine SDP-a, HNS-a i ostalih partnera, je da nas ti isti pošteni pljačkaju već 20 godina. Ne pričam na pamet. Iz toga razloga volim naglašavati da su svi isti. Nadam se da će jednog dana doći na red i ZG Holding koji je za vrijeme Bandića okrenuo bruto ca. 100 milijardi kuna. Nećemo se praviti ludi pa reći da tu ništa nije završilo u crnim fondovima SDP-a?

Konglomeratom loših politika od 2000. do danas nazivam poltronsku i izdajničku politiku u svakom pogledu prema Haagu, Beogradu i Bruxellesu! Slučajevi Gotovine, Markača, Praljka, Purde pa sad bezimenih vukovaraca su nam ogledni primjeri!


registracija
12/1/11

bozhidar, 06.10.11. 17:14

ajmo potraziti istinu kaze moj bogovrag [nadam se i tvoj i svih citatelja]. pita bogovrag svaku osobu di je ona po prvi i zadnji put vidila bilo koju neprolaznu istinu, pravdu, pravedenost ili cak i samo jednu pravednu osobu; t.j., osobnu [pa i papinu] nepogresivost?

priznajem bogovraze [molim Te, ne ljuti se na mene iako sam se jednoc smatrao nepogresivim] ja dosad nisam naisao na takovu zivotinju, drzavu, narod, sudstvo, istraziteljstvo.

e, sad ti dajem "A+" ocjenu, ali samo za postenje, a ne za neku tvoju umisljenu pamet. za tu umisljenost jos uvijek dobijas ne "D-minus" ocjenu [u hrvatskoj valjda jedinicu], nego cak i "G minor".

neboj se, kaze mi vragobog necu se srditi na te, do god me ne rezes u dva komada: boga i vraga. nisam ja dvojica, nego jedinica.

sad znas sasto sam uduzeo svu pamet popovima! pa znas i sam kako ti je kad te netko reze ili cijepa kao drvo u komade!!!!
hvala vragobog i hrvati!


registracija
14/11/07

laufer, 06.10.11. 17:43

Točno, Bajiću, to je svakom normalnom čovjeku jasno.
Ali ovima na vlasti nije stalo do istine i kažnjavanja zločina(ca) nego samo do zaštite vlastitog dupeta.


registracija
18/6/09

Papar, 06.10.11. 17:47

DOKAZ:Koliko je DORH pristran i selektivan

Spis Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu broj:K-DO-2524/10 sadrži odgovor na pitanje kolika je pristranost i selektivnost DORH-a.

Objavom sadržaja spisa vidjeti će se koliki je neustavan utjecaj na DORH izvršio trenutni obnašatelj dužnosti predsjednika RH Ivo Josipović, a koliki trenutni obnašatelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Tomislav Ka...ramarko.

Također iz nastavka procedure, odnosno načina kako će na ovu pritužbu odgovoriti Mladen Bajić vidjeti ćemo koliko selektivnošću i pristranošću DORH-a upravlja osobno glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Evo, tko je shvatio shvatio je....

http://pollitika.com/prituzba-mladen-bajic-marija-jumbor-30-rujna-2011


registracija
12/1/11

bozhidar, 06.10.11. 17:51

pokazi nisu dokazi. sr moze svoje [ne[tocne pokaze pokazati i cijelom svijetu, a ne samo hrvatskoj.

te samo nakon tih ocitovanja, traziti ili zahtjevati [ako izvoli] da se podneseni pokazi/podaci [data ili jos tocnije 'data'] znanstvenim [samo] putem svi ti podaci provjere [in toto sprijeciti advokatima da to rade; bogovrag nas sacuva to dati u ruke odvjetnika].

te tek nakon pravno-pravednog-znanstvenog istrazivanja, raspisati optuznice za osobe za koje se sumnja da su pocinile ratne, pa i ine [huskanje na rat, pljacke] zlocine.

ali bi mi trebali primijeniti ovakav rad i za zlocine pocinjene od partizana, saveznika, rusa, i zemalja nato-a, a ne samo za zlocine pocinjene od balkanaca.

ako se nebi sudilo, recimo, trumanu & co. za atomske napade, napade na koreju, vietnam, cubu. mnoge druge drzave i narode i zlocine koje je u.s pocinila [cesto u savezu sa nato-m], onda sudjenje samo balkancima, saddamu, ili kadafiju, et al, nece nam donijeti ista dobroga; zapravo bas zbog takve 'pravde' bit ce mnogima jos i gore.

pa zar nije saddam mrtav, a novi ratovi svejedno buknuli. palestince jos uvijek muci nato. nato jos uvijek ubija zene i djecu [uvijek u ime necega] u afgh'nu i drugdje. itditd. hvala


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 06.10.11. 18:11

Svaka čast Bajiću,prem da kasniš .....


registracija
24/7/11

mrvek, 06.10.11. 18:13

Pun mi je kurac ovog Zvončice i njegovog veličanja lopova. Ti da si pametan kakvim se ovdje i predstavljaš, nikad ne bi pričao to što pričaš. Ti si samo još jedan hrvatski izrod koji se treba poklopiti ušima i šutjeti. Nemaš prava govoriti protiv niti jedne stranke nakon silnih milijardi koje su pokrali ovi tvoji crno-torbari.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 06.10.11. 18:26

Nismo riješili problem prema drugim državama – što je s ratnim zločincima, što je s optužnicama u BIH? Zašto o tome nitko ne govori? Tamo će ih biti ili ih je puno više nego u Srbiji – kaže Bajić.

___________________________________________
Vrh ADZea je izvršil agresiju na BiH......jasno je da će biti optužbi za zločine koliko voliš.I opet će ZLOČINCI ZAVIJATI,ARLAUKATI.....sve u svrhu da ostanu nekažnjeni.Pozivat će se na domoljublje....prozivat će Savu,Veljku,Radu....samo da bi svoj ZLOČIN sakrili.I to se zovu LJUDI?! Apsi ih bajiću sve redom,očisti zemlju od te GAMADI.....nije Hrvatska njihova prćija i ćaćevina da cijela nacija pati zarad šačice zločinaca.


registracija
28/4/10

Zvonko, 06.10.11. 21:37

Nitko ne spominje da je zakon kojim se Srbija proglasila nadležnom za cijelo ex područje jednostavno zakon koji ne obvezuje Hrvatsku, a pro po onoj Josipovićevoj da hrvatski zakon o ništetnosti ne obvezuje Srbiju. Zanimljivo je i to da je taj zakon donešen 2003. godine, znači u godini mandata Račana. Ista koalicija se nije bunila protiv toga zakona. Pustilo se da u tišini vremena donese plodove. A danas nitko i ne dovodi u pitanje taj srpski pravni ustanak!

Izlazak opozicije iz sabornice danas podsjeća na isto takovo izlaženje opozicije na dan 25. lipnja 1991. god. Imaju se pravo neslagati sa vladajućima ali sabor je mjesto gdje se o tome razgovara.

Koalicijski partner SDSS-a, HDZ, dozvolio je stotine spomenika četnicima i pobunjenicima po Hrvatskoj, od Srba pa nadalje, a Karamarko predizborno zabranjuje samo onaj u Golubićima.

Na jednom spomeniku u Borovu selu doslovce piše:
«I sada gledam Borovo rođeno moje selo, braću, sestre i srpske borce, moje bitke biju žestoko, ponosno dižu čelo i srpske zastave visoko i tvrdo na srpskoj zemlji stoje»

Zašto Bajić i nitko u ovoj državi ne vidi ništa sporno u ovome? Zar ljudi nisu svjesni da su to klice novih sukoba?


registracija
24/7/11

mrvek, 06.10.11. 22:10

Zvonko, psssssssssssst!


registracija
14/11/07

laufer, 06.10.11. 22:44

Kada ne bi postojali Srbi i "komunisti", Zvonko bi izgubio smisao života.
O čemu bi drobio iz dana u dan i tko bi mu za sve bio kriv?


registracija
30/6/09

jebivjetar, 07.10.11. 01:22

A kad će udrit po bandi lopovskoj ? Triba nam cijeli vod Bajića da pozatvara ove vucibatine i ratne profitere !


registracija
5/10/11

Dragi, 07.10.11. 01:46

O Bajiću ne želim govoriti, jer ne znam dovoljno kako bih o njemu nešto pisao, ni dobro, a ni loše. Hoću reći o predlogu tog zakona, i smatram da Bajić ima zapravo, jer takvim zakonom se štite zločinci. Ukoliko se sa strane Hrvatske zaštite svoji, zbog čega očekivati da će Srbija tada nastaviti sa(u)radnju i za kažnjavanje svojih zločinaca?
U ovakvom ratu zločina je bilo, ali nažalost nisu odgovarali svi zločinci. Verovatno je bilo i nevinih, koji su osuđeni.
To da je bilo zločinaca, koji nisu odgovarali, želim potkrepiti time što ću nabrojiti neke zločince, sa srpske strane, za koje nikad nije podignuta optužnica.
- Vuk Drašković - šef stranke Srpski Pokret Obnove, koja je imala prvu paravojnu formaciju sa srpske strane, pod nazivom Srpska dobrovoljačka garda;
- Pelević - narodni poslanik u Srbiji izamenik Arkana u paravojnoj formaciji;
- Jović i njegovi Beli Orlovi;
- Aleksandar Vasiljević - načelnik vojne obaveštajne službe JNA u vreme zločina u Ovčari;
- Milo Đukanović i Momir Bulatović - dvojac vodećih ljudi Crne Gore u vreme napada na Dubrovnik (za to je osuđen general Strugar, a protiv političara koji su komandovali toj operaciji nisu podnete prijave).
Sigurno da ih ima još, ali meni su ovi nekako u sećanju.
Ne znam zbog čega Hrvatska nije podnela krivične prijave protiv gorepomenutih. Verovatno da su u pitanju neki "viši" interesi, ali ne smeju postovati viši ili niži interesi, već se mora ODOVARATI za zločine, bez obzira ko ih je počinio i sa višim ili nižim ciljevima.
Takođe morate priznati da je bilo zločina i sa Hrvatske strane (ne sporim da ih je bilo manje nego sa srpske strane, ali ih je bilo) i da i oni moraju odgovarati, bez obzira ko su i na kakvom položaju.
Ko je bio zločinac sa hrvatske strane, to se najtačnije može reći sa Hrvatske strane i tada ne bi bilo reči da se radi o "podmetačini".
Ja bih bio najsrećniji da što više zločinaca odgovara. A zamolio bih sve vas u Hrvatskoj da pokrenete akciju da svi odgovaraju, i da se razjasni zbog čega Hrvatska nije podigla optužnice i protiv ovi koje sam ja naveo, a i protiv drugih, koji su se "izvukli".
Napravite akciju sa konkretnim imenima, kao što sam ja napisao konkretno.
Nadam se da ću imati podršku, a neću se ljutiti ni na one koji me budu kritikovali. I to je demokratski i ljudski!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika