07.10.2011. / 11:24

Autor: Deutsche Welle

Tko je naručio ubojstvo Politkovskaje?

Danas se navršava pet godina od ubojstva ruske novinarke Ane Politkovskaje. Ona je radila za list "Novaja gazeta" i oštro kritizirala tadašnjeg predsjednika, a današnjeg premijera Vladimira Putina zbog rata u Čečeniji.

ArhivaArhivaPet godina nakon ubojstva vlasti u Moskvi ipak javljaju o prvim uspjesima u istrazi. U svibnju ove godine u Čečeniji je navodno uhićen ubojica novinarke. Policija smatra da je Čečen Rustam Mahmudov dočekao Anu Politkovskaju na ulazu u njezinu zgradu i ubio ju. Navodno je pri tome imao podršku nekih članova milicije. U kolovozu ove godine uhićen je Dmitrij Pavljučenkov, koji je navodno organizirao likvidaciju novinarke. Tako barem tvrdi Vladimir Markin, glasnogovornik tima istražitelja.

Glavni urednik Novaje gazete Dmitrij Muratov pozdravlja odluku vlasti da Pavljučenkova ne tretiraju više kao svjedoka, nego kao osumnjičenika. Osim toga Muratov smatra da su u ubojstvo umiješani još neki članovi odjela koji je vodio Pavljučenkov.

Nagađanja Komersanta

Muratov kritizira što još nije razjašnjeno tko je naručio ubojstvo. Kako ruske vlasti ne daju informacije o mogućem naručitelju ubojstva, ruski mediji o tomu nagađaju. List Komersant tvrdi da je Pavljučenkov tijekom saslušanja odao ime naručitelja ubojstva. List tvrdi da uhićeni ne isključuje mogućnost da iza svega stoji oligarh Boris Berezovski koji je ovim ubojstvom želio nanijeti štetu tadašnjem predsjedniku Putinu.

Berezovski je oštar kritičar Vladimira Putina. On već deset godina živi u egzilu u Londonu. U Rusiji ga traže zbog korupcije i pranja novca. Berezovski je više puta pokušavao utjecati na politiku u Rusiji i pozivao na rušenje Putinove vlade.

Iza nagađanja stoji policija?

Vlasti odbacuju mogućnost da postoji veza između Berezovskog i ubojstva Politkovskaje. Glavni istražitelj Aleksander Bastrikin kaže kako se ništa ne zna o tome tko stoji iza ubojstva, pa da tako nema osnove da se za to optužuje Berezovski.

Mnogi novinari i aktivisti organizacija za ljudska prava također ne vjeruju u umiješanost Berezovskog. Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Rusiji Ljudmila Aleksejeva smatra da su optužbe protiv Berezovskog besmislene. Ona kaže da Politkovskaja nije stajala na putu Berezovskom, mada ni njega ne smatra anđelom. Tvrdi da iza takvih nagađanja stoje istražni organi koji pokušavaju skrenuti pozornost sa stvarnih naručitelja ubojstva.

Autor: Jegor Vinogradov / Anto Janković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ubojstvo Politkovske: Suđenje se nastavlja unatoč prigovorima obitelji...

Ubojstvo Politkovske: Suđenje se nastavlja unatoč prigovorima obitelji likvidirane novinarke

Sudac vojnoga suda u Moskvi odlučio je u petak, nakon oslobađajuće presude u prvom sudskom postupku, da se nastavlja drugo suđenje trima osobama… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika