07.10.2011. / 17:48

Autor: Hina , Nacional.hr

Nobelovke: Ovo je priznanje našim narodima

Karman, Johnson-Sirleaf i liberijska mirovna aktivistica Leymah Gbowee dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir "za svoju borbu za prava žena i njihovu sigurnost"

Tawakul Karman (Wikipedia)Tawakul Karman (Wikipedia)Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir Tawakul Karman u petak je izjavila da je nagrada pobjeda za Jemen i Arapsko proljeće a liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf je rekla da je nagrada priznanje dugogodišnjim naporima njezina naroda na postizanju mira, pravde i razvoja, prenose agencije.

Karman, Johnson-Sirleaf i liberijska mirovna aktivistica Leymah Gbowee dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir "za svoju borbu za prava žena i njihovu sigurnost", objavio je u petak Odbor za dodjelu nagrade u Oslu.

Tawakul Karman, mirovna aktivistica koja je kratko vrijeme bila u pritvoru tijekom prosvjeda protiv jemenskog predsjednika Alija Abdulaha Saleha, agenciji Reuters je rekla da će se mirna revolucija u Jemenu nastaviti.

"(Dodjela Nobelove nagrade) je pobjeda za jemenski narod, za jemensku revoluciju i sve arapske revolucije. To je poruka da je doba arapskih diktatura završeno. To je poruka ovom režimu i svim despotskim režimima da niti jedan glas ne može zaglušiti glas za slobodu i dostojanstvo", rekla je 32-godišnja Jemenka, jedna od tri dobitnice Nobelove nagrade za mir 2011. godine.

"To je pobjeda za Arapsko proljeće u Tunisu, Egiptu, Libiji, Siriji i Jemenu. Naša će se mirna revolucija nastaviti dok ne svrgnemo Saleha i uspostavimo građansku državu", najavila je jemenska aktivistica.

Liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf ocijenila je da je nagrada priznanje za "mnoge godine napora na postizanju pravde, mira i promocije razvitka" od građanskog rata u Liberiji.

"Vjerujem da smo mi, Gbowee i ja, dobili ovo u ime liberijskog naroda i zasluge pripadaju liberijskom narodu", rekla je Johnson-Sirleaf novinarima pred svojom rezidencijom u liberijskoj prijestolnici.

Johnson-Sirleaf (72) prva je predsjednica neke afričke zemlje izabrana na slobodnim izborima. Gbowee je mobilizirala i organizirala žene bez obzira na etničke i vjerske podjele kako bi se okončao rat u Liberiji i osiguralo sudjelovanje žena na izborima. Karman je odigrala vodeću ulogu u borbi za prava žena i demokraciju i mir u Jemenu.

Dodjelu nagrade Karman pozdravio je i dužnosnik jemenske vlade izrazivši nadu da će to pomoći rješavanju krize. "Vrlo sam sretan zbog vijesti da je dobila Nobelovu nagradu i na to se mogu ponositi svi Jemenci", rekao je zamjenik ministra informiranja Abdul al-Džanadi. "Nadam se da će ova nagrada biti korak prema razboritosti", rekao je.

Liberijska predsjednica nagradu je dobila uoči neizvjesnih predsjedničkih izbora u kojima će se nadmetati s čelnikom liberijske oporbe Winstonom Tubmanom i bivšim pobunjeničkim vođom Princeom Johnsonom. Gbowee se nalazi na turneji za promociju knjige u Sjedinjenim Državama.

Liberijsko izborno povjerenstvo objavilo je da će se izbori odvijati prema ranijem rasporedu, unatoč dodjeli Nobelove nagrade Johnson-Sirleaf.

Vezane vijesti

Liberija nakon odlaska krvnika

Liberija nakon odlaska krvnika

Donošenje presude bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru, optuženom za ratne zločine u Sijera Leoneu, očekuje se 26. travnja. Charles… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika