08.10.2011. / 12:26

Autor: Nacional.hr

Thaci

Srbi su se pomirili s gubitkom Kosova, sad to samo trebaju javno priznati

Istaknuo je kako su za akciju kosovskih vlasti o preuzimanju kontrole nad graničnim prijelazima u srpnju znale sve međunarodne institucije.

Hashim ThaciHashim Thaci"Službeno Bograd se pridržava svog radikalnog smjera nepriznavanja, dok neslužbeno i pojedinačno, skoro svi srbijanski političari ne prezaju priznati da je za njih Kosovo izgubljeno", rekao je u intervjuu za srbijanski list Danas kosovski premijer Hashim Thaci.

Dodao je kako je Kosovo neovisna država, bez obzira priznaje li to Srbija ili ne. Uvjeren je da će se barikade koje još uvijek stoje na sjeveru Kosova postupno ukloniti i bez uporabe nasilja.

"Od barikada najveću štetu imaju upravo kosovski Srbi koje su tamošnje kriminalne strukture, uporabom otrovne kombinacije nacionalizma i banditizma stavile u obruč", naglašava Thaci i dodaje kako će se sjever integrirati u Kosovo, ali s vremenom, ne spektakularnim policijskim akcijama.

Istaknuo je kako su za akciju kosovskih vlasti o preuzimanju kontrole nad graničnim prijelazima u srpnju znale sve međunarodne institucije.

"Bile su upoznate sa neophodnošću potvrđivanja državnog prisustva Kosova na sjeveru svog teritorija. Griješite ako smatrate da bi Vlada Kosova djelovala svojeglavo. Ništa važno na Kosovu se ne događa bez suradnje i koordinacije s međunarodnom zajednicom", rekao je Thaci i dodao da se svojeglava politika nazire jedino u postupcima Vlade Srbije, čime se, po njegovom mišljenju ugrožava europska perspektiva te države.

Na kraju ističe kako Kosovo možda nije najrazvijenija država na Balkanu, ali njene institucije počivaju na demokratskim osnovama. Ponovio je spremnost kosovske vlade na maksimalnu suradnju sa srbijanskom stranom oko postizanja dogovora koji bi osigurao dobrosusjedske odnose među dvijema državama.

"No ako netko u Beogradu misli da bi taj dijalog značio pregovore o političkom statusu Kosova - do toga neće doći jer je to pitanje odavno riješeno", poručio je Thaci.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 08.10.11. 14:26

""Njema na Kosovo Iredjenta, pojedjinjci, pojedjinjci"'!


registracija
30/12/08

csiki, 08.10.11. 15:13

Srbi ne zele da zive u jednom "demokratskom pravednom" zemlji gde je narocito razvijena trgovina sa organima


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 08.10.11. 18:44

neka oni tmao rade sto god hoce. tamo dole. Hrvatska treba imati izuzetno strog vizni rezim prema kosovu i svima dole juzno. sigurno nam znanje i tehnologija nece dolaziti s kosova, samo kriminal, droga i prostitucija.


registracija
30/12/08

csiki, 08.10.11. 19:16

Thaci je priznati biznismen, strucnjak za trgovinu droge, prostitucije i organa. Napravio veliku karijeru u Svicarskoj ali zbog nasilja koje je ucinio za vreme svoje karijere nepozeljan u ovoj zemlji.


registracija
17/12/10

zmaj, 08.10.11. 19:30

Gdje god se uvali onaj hodajuće-leteći maligni tumor, zvan Nato, iltiga, anglo-američka parademokracija, nema mira, NEMA MIRA. 95% droge koja se slijeva u Europu, a to je hvala Bogu, peča tržišta, dolazi sa Kosova, talibani koji su bili na vlasti u Afganistanu prije demokracije, su spalili bili skoro sva polja maka, izričito su bili protiv droge, a sad opet cvijeta biznis pod američkim patronatom, Afganistan izvozi 90% heroina... Slučajnost, e, ne bih baš rekao!


registracija
14/11/07

laufer, 09.10.11. 14:32

Srbi Kosovom plaćaju račun za agresivnu politiku devedesetih.
Srbija jedina od svih republika nije željela prihvatiti republičke granice - nego je forsirala tezu da "državnost nose narodi a ne republike" (B.Jović) -misleći na Srbe u Hrvatskoj, a zaboravljajući na Albance na Kosovu.
I svoju tezu "potkrijepili" tenkovima. I u Hrvatskoj i na Kosovu.
Na kraju su dobili "Oluju" 1995. i NATO avione 1999.
Zasluženo u oba slučaja.


registracija
5/10/11

Dragi, 10.10.11. 23:35

Ankicascreiber, Vi ste potpuno u pravu.
Ja se slažem sa tekstom da je tako i da je Srbija izgubila Kosovo, ali smatram da rukovodstvo Srbije (iako na vlasti sede lopovi, kao i svi političari na prostoru bivše Juge) ne treba da potpiše priznanje Kosova. Oni trvde da su nezavisna i slobodna država, a kako ne priznaju Srbiju, zbog čega bi im oba potpisala priznanje?
A Lauferu samo jedan odgovor, sve ovo što se desilo na prostoru bivše Juge, svi ovi krvavi ratovi, imali su samo za jedan cilj, a to je da NATO napravi od Kosova svoju bazu. Ne znam koje ste godište i da li se sećate, još 1981. su izbile demonstracije na Kosovu i tada su iredentu (tako je tada nazivana) podržali američki kongresmeni i stalno su se zalagali za prava iredentista, a nisu ih interesovali ni Slovenci, a ni Hrvati.
Jedino je tačno, biće kako bude ili tačnije kako Bog odluči. A mi smo svi na Zemlji prolazni i ništa nije večno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika