Objavljeno u Nacionalu br. 363, 2002-10-30

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

Gdje se skriva la femme Šeparović?

Vlada uvozi genetski zabrljanu hranu, a HRT o tome osam dana šuti i onda pušta emisijicu u kojoj ne nastupa naša neprijeporna ekološka Nikita, naša Branka

MERIDIJAN 16
Srijeda, HRT 1, 22.30
četiri kaktusa
U studiju Hrvatske televizije sastali se Iva i Ivo. Iva je djevojčica (Gačić) koja silno želi od oca Ive (Josipovića) iznuditi obećanje da mamu Hrvatsku nitko ne će kazniti zato što djed Janko ne ide u Haag. Dvaput je voditeljica i urednica Iva Gačić upitala pravnika i stručnjaka za haške stvari Ivu Josipovića: “Dobro, možemo li onda biti mirni?” Kad je drugi put pitala isto pitanje čak se malo i ugrizla za donju usnu, tek toliko da vidimo kako ona sama zna kazniti svoju nametljivost. Nije bilo potrebno, jer nema na svijetu čovjeka koji će unučici zamjeriti to što ona obožava svojeg dobrog djedicu Janka.

SPORT
Četvrtak, HRT 1, 19.52
četiri kaktusa
Jučer je u isto ovo doba i u istoj emisiji bio komičar Letica koji više ne želi biti predsjednik Hrvatskog teniskog saveza, zato što Zagrebački velesajam nema njegov smisao za poslovnu etiku. Međutim, nepotkupljivi Mićo Dušanović odobrava Letici (“potez Letice bio je ispravan, jer samo jak potres može izazvati procese”) i tek onda pušta da g. Markek, jedan od rukovoditelja u Velesajmu, demantira Letičine jučerašnje priče. Zatim Dušanović daje Leticu poslije Markeka, još jednom, u okviru akcije “ni dana bez Letice”, nakon smrti admirala Svete Letice poznatog kao krivi Letica”. Objaviti ispravak i smjesta ga demantirati novo je dostignuće u disciplini moralni uzlet sportskog novinarstva uopće i g. Miće Dušanovića posebno.

MERIDIJAN 16
Četvrtak, HRT 1, 22.30
četiri kaktusa
Urednica Iva Gačić u hlačama slavodobitno najavljuje da HRT, usred žestoke talačke krize u moskovskom kazalištu, već tamo ima svoju novinarku. No u tjednu potpune propasti “Meridijana 16” ni s tim zicerom nije bilo sreće. Nismo se još dovoljno stigli ni razgunđati na činjenicu da se naši pretplatnički novci troše na Čečene o kojima će ionako brujati cijeli svijet, kadli je Inka Eterović iz Moskve javila da to uopće nisu Čečeni, jer “ništa nije potvrđeno”! Tu Gačićki treba odati veliko priznanje i reći joj svaka čast, jer je uspjela prekinuti svoju specijalnu izvjestiteljicu i nastaviti mirno voditi emisiju. Ipak je trebalo imati čelične živce i smiješiti se cijelu večer, nakon svjetski ekskluzivne vijesti da ljudi koji iz kazališta traže prestanak ruske okupacije Čečenije i za koje sve svjetske agencije javljaju da su Čečeni, možda ipak nisu Čečeni. Buduči da je to bilo jedino javljanje Inke Eterović iz Moskve, poslije kojeg je ona netragom nestala, a ekranom su zavladali suvisli agencijski materijali o Čečencima, treba reći da smo bili vrlo korektno obaviješteni o tome kako je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, sve nam je to HRT-ova izvjestiteljica lijepo ispričala, i o pooštrenoj kontroli putnika i o višesatnom zadržavanju, što sve skupa silno važno u trenutku dok sedam stotina talaca čeka na pogubljenje.
Koristimo priliku da zahvalimo sretnoj zvijezdi koja je nekim čudom sačuvala Dnevnik od Čečena koji nisu Čečeni i ozračja Šeremetjeva. Što god zlobnici pričali o Dnevniku i o tome da sam ja ljubavnik gđe Katje Kušec, ipak je to jedna dobra emisija.

DIREKT
Četvrtak, HRT 1, 23.06
kaktus
Nije dugo trajalo: svega nekoliko pozitivnih kritika u proteklih samo 14 dana i već je drugi “Direkt” promašaj. Za razliku od onog prvog, emitiranog prije dva tjedna, kada se znalo o čemu je riječ (o mladim podstanarima), ovdje su mladi i mladice dokumentarno mljeli o sebi bez ikakva selotejpa, tekućeg ljepila, žbuke, uredničke pameti, cementa ili bilo čega sličnog što bi te monologe složilo u cjelinu shvatljivu i nama glupanima, a ne samo snagatorima koji su nam ovaj pileći direktić uputili.

ZAGREB: OBJE STRANE
Petak, HRT 1, 17.00
kaktus
Prošlog četvrtka je HRT-ov Dnevnik, sa sjednice naše hrabre i poštene vlade, junački neutralno izvijestio da će i Hrvatska odsad uvoziti genetski modificirane organizme (GMO), tj. smeće kojim najveće svjetske kompanije hrane Zemljane. Eto kako vrijeme leti: nije prošlo ni osam dana, a HRT već ima emisiju o vladinom herojstvu. Naš brzi medij i glavna urednica Jasna Ulaga Valić, s refleksom Mirka Galića svojedobno iz Pariza, na vrijeme su nas stavili pred dilemu za ili protiv, a ni krajnje neatraktivan termin emisije nije loš, dapače, novinarski kukavičluk idealno prati vladinu mudru odluku da potruje sve svoje birače.
A gdje je tu la femme Šeparović? Nikita naše zamašćene balkanske ekološke scene zadnji put je, poslije ljetne gaže na Sinjskoj alki, u javnosti viđena kako s mužem dostojanstveno sjedi na Thompsonovu koncertu u Zagrebu. U emisiji “Obje strane” nje danas nema, nema je ni u jednom od proteklih osam Dnevnika u kojima je mogla zatući odgovornog hrvatskog ministra. Stvarno, gdje je ta žena? Da možda nije, sad kad je najvažnije, odlučila sjediti kod kuće, držati Zvonimira za ruku i slušati Čavoglavca.

POLA URE KULTURE
Petak, HRT 1, 21.54
vijenac
Dražen Ilinčić, osim što je Matanićev film ispravno označio (“to je film o ubojicama”), jedini je imao marketinškog nosa da “Fine mrtve djevojke” postavi kao provokaciju mrziteljima homoseksualaca i lezbijki. Požrtvovan kakav jest čak je i sebe stavio kao jednog od aktera ilustracije kojoj dragi anonimni glasi s gnušanjem kliču fuj, gamad pederska. Na ilustraciji su najprije Johnny Depp i Juliette Binoche, pa čujemo žamorante koji govore “joj, kak su slatki”. Kada nestane glavne glumice filma “Čokolada”, a Dražen Ilinčić umjesto nje gura partneriću Deppu čokoladni bombon u usta, e onda naglo ide ono o fuj i o gamadi. Prvoborac Ilinčić trebao bi imati daleko najveću plaću od svih suradnika emisije, a ako netko zna za manje vulgarnu tv kritiku od ove i ovakve rečenice, grdno će se zamjeriti svim podplaćenim novinarkama i novinarima HRT-a.

MERIDIJAN 16
Petak, HRT 1, 22.30
četiri kaktusa
Ono što su u Jutarnjem i Večernjem davno shvatili (da novine uređuju događaji), urednici “Meridijana 16” shvatit će, kao što im ime kaže, za jedno šesnaest godina, kad drage emisije, toplo se nadamo, više ne bude. Prve stranice Večernjaka i Jutarnjeg ne počinju, kao nekad u komunizmu, rubrikama u koje su drugarski nagurani člančići, nego se cijele stranice daju jednom događaju, ali što se može kad je koncepcija “Meridijana 16” hram u koji se ne smije dirati. Bez obzira na to tko je umro, on će biti strpan u prvu rubriku (vijesti dana), pa bio to i Miloš Vojnović, vukovarski Srbin čija je smrt vrlo nezgodno uslijedila pošto ga je napao notorni branitelj ugleda sudačke profesije, stanoviti Gredelj. Krajnje bezosjećajno i bez truna pijeteta, što će reći bez i jedne novinarske pojedinosti o okolnostima Vojnovićeve smrti, kao da se ništa nije dogodilo išla je emisija u kojoj je trebao biti jedna od glavnih figura. U tjednu skandala teško se odlučiti je li ovaj bio najveći, najružniji svakako jest. Uostalom, da bi takav tjedan bio savršen, nedostajalo je još koje pojavljivanje gđice Paole Valić, nije dosta samo jednom.

DNEVNIK
Subota, HRT 1, 19.30
četiri kaktusa
Nešto tako odvratno nije se čulo stoljećima: Dnevnik javlja da je zagrebačka policija “počela akciju privođenja prosjaka”. Čak se i vidjela jedna starija gospođa koja pokušava otići od policajaca, ali bez uspjeha, kud god bakica zakoračila, uvijek bi joj netko iz Lučinove grupe “Police” hrabro prepriječio put. Ova oku ugodna scena trajala je par sekundi i živa je šteta da je emitirana na kraju priloga. Izgledalo je da je slučajno uvrštena, a to ne bi smjelo biti tako, jer presretanje bake prvi je žestoki video materijal nakon duge i preduge stanke. Od privođenja pogrbljenih pripadnika “zločinačke organizacije” (jednog su čak i nosili) pred nakazno lice hrvatske pravde, insceniranog prije dvije godine, nestašna igra s bakicom prva je tv demonstracija učinkovitosti naše policije. Još da je ispričan i stari vic (mama, mogu li se igrati s bakom; možeš, samo ju poslije zakopaj), dojam bi bio potpun: HRT se napokon uozbiljila.
No umjesto da ova “kill the poor” (ubij sirotinju) velebna produkcija anonimnih punkera iz redova MUP-a bude samo ironična natuknica uz neki ozbiljniji tv materijal o policiji ili o bilo čemu, npr. o akciji “zbogom oružje, dobar dan sirotinjo”, Hrvatska tv najozbiljnije se uključila u mučenje bakice koja prosi i to žandarsko iživljavanje nazvala odgovarajućim komunističkim imenom “akcija privođenja prosjaka”. Sudjelovalo je dvadeset policajaca, govori nam glasnogovornica gđa Stanka Saraja kojoj je promaklo najvažnije: i isto toliko novinara i urednika.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika