09.10.2011. / 11:02

Autor: Hina

Hu Jintao pozvao na ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana

Kineski predsjednik Hu Jintao u nedjelju je pozvao na ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana, tijekom svečanosti obilježavanja stogodišnjce Kineske revolucije, koja je izbila 10. listopada 1911., kada je srušeno tisućgodišnje kinesko carstvo i proglašena republika.

Hu JintaoHu JintaoKineski predsjednik Hu Jintao u nedjelju je pozvao na ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana, tijekom svečanosti obilježavanja stogodišnjce Kineske revolucije, koja je izbila 10. listopada 1911., kada je srušeno tisućgodišnje kinesko carstvo i proglašena republika.

U govoru održanom pred visokim dužnosnicima Komunističke partije, Hu Jintao odbacio je mogućnost da Kina dopusti i odobri neovisnost Tajvana.

"Ostvarenje ponovnog ujedinjenja na miran način najbolje bi odgovaralo temeljnim interesima kineskoga naroda, uključujući i naše sunarodnjake na Tajvanu. Moramo na snažniji način izraziti protivljenje neovisnosti Tajvana, te promicati suradnju između sunarodnjaka na objema stranama", rekao je Hu Jintao.

U godinama koje su uslijedile nakon 10. listopada 1911., Kinu je potresao niz građanskih ratova, koje su iskoristile zapadne velesile i Japan da bi proširile utjecaj u toj zemlji. Kinesku revoluciju 1911. vodila je Kineska nacionalna stranka (Koumintang) koja se zalagala za građansku Kinu. Ubrzo im se suprostavila kineska Komunistička partija, koja je htjela promjene po uzoru na SSSR. Njihov je sukob od 1927. prerastao je u građanski rat. Taj je sukob privremeno prekinula japanska invazija na Kinu 1937. godine, no nastavio se i nakon Drugoga svjetskog rata.

Kineske vlasti odavno spominju miran način ponovnog ujedinjenja s Tajvanom, koji službeni Peking smatra odmetnutom provincijom otkad su kineski nacionalisti pobjegli na taj otok 1949. godine, nakon svršetka građanskog rata u Kini. No Kinezi ne isključuju ni mogućnost upotrebe sile ukoliko se Tajvan nastavi protiviti ponovnom ujedinjenju.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika