Objavljeno u Nacionalu br. 364, 2002-11-06

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE

Premijer Račan 'zaboravio' da je obećao ostavku ako izgubi spor s Haaškim sudom

Proračun za 2003. premašit će 87 milijardi kuna. Nije jasno kako će se bez jasne razvojne i izvozne orijentacije namaknuti toliki novac za taj dosad najveći hrvatski proračun, a posebno za izgradnju autocesta i poticanu stanogradnju

Carla Del Ponte je u Vijeću sigurnosti optužila hrvatsku Vladu da je dva puta zloupotrijebila njezino povjerenje i informacije koje je dobila od tužiteljstva Haaškog tribunala. Optužuje hrvatsku Vladu da je na taj način omogućila generalu Gotovini da pobjegne, a da u slučaja generala Janka Bobetka opstruira optužnicu, iako je znala da će do nje doći još u svibnju.

Vlada je kroz izjavu potpredsjednika Vlade i predsjednika Savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom neizravno priznala da je imala neslužbenu informaciju da se može očekivati optužnica protiv generala Bobetka, ali Vlada prigovara Carli Del Ponte da je neselektivno izvijestila Vijeće sigurnosti i o neformalnim razgovorima.

Premijer Račan se time našao u vrlo teškoj situaciji. Ništa više nema od obećanja da će dati ostavku i raspisati prijevremene izbore ako izgubi pravo na bitku s Haaškim tribunalom. Sada smo doznali da je Vlada ipak neformalno i neslužbeno bila obaviještena da je neizbježna optužnica protiv generala Bobetka bez obzira na to što su realno bile ograničene mogućnosti Vlade da spriječi optužnicu protiv generala Bobetka te što je Vlada propustila prethodno saslušati generala Bobetka (obaviti razgovor sličan razgovoru haaških istražitelja s generalom Stipetićem) Vlada nije govorila istinu, a to je nedopustivo. Protiv bivšeg predsjednika SAD-a Clintona započet je postupak impeachmenta ne zbog toga što je nešto imao s Monicom Lewinsky nego zato što nije govorio istinu. Potpuno je druga stvar što je i Carla Del Ponte bila netaktična, što očito nije izvršila svoj dio dogovora, što je gotovo izjednačila SRJ i Hrvatsku u pogledu suradnje s Haaškim tribunalom te da je Vijeću sigurnosti davala samo selektivne informacije o suradnji Hrvatske s Haaškim tribunalom.

Ali zašto u Vijeću sigurnosti nije bilo ministra vanjskih poslova, potpredsjednika Vlade ili samog premijera da odgovori na optužnice Carle Del Ponte te da progovori o elementima optužnice koji su neutemeljeni, tj. u izjednačavanju pozicija Hrvatske i tzv. Republike Srpske Krajine i legitimitetu vojno-redarstvenih oslobodilačkih operacija. To je velik propust Vlade i sasvim je sigurno da će premijer Račan morati dati odgovore hrvatskoj javnosti na ta pitanja, ali da će se i podrška Vladi koju je imala i u Saboru i u javnosti oko postupanja s optužnicom protiv generala Bobetka početi topiti.

Kako je Vlada propustila prvu priliku za ozbiljnom raspravom u Vijeću sigurnosti o ciljevima i legitimitetu oslobodilačkih vojno-redarstvenih operacija, a na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti Skupštine UN-a, drugu priliku će teško dobiti. Kako je odluka žalbenog vijeća Haaškog tribuna u pogledu žalbi Hrvatske na optužnicu protiv generala Bobetka zaista konačna bit će vrlo teško ponovno pokrenuti raspravu pred Vijećem sigurnosti UN-a o istoj temi. EU (Europska komisija i sve članice pojedinačno) čvrsto će podržati odluku žalbenog vijeća kao konačnu, a Hrvatska nije u takvim odnosima s SAD-om da bi dobila podršku i sponzorstvo SAD-a za takvu raspravu u Vijeću sigurnosti. Bez dobre pripreme i sponzorstva takva rasprava u Vijeću sigurnosti može biti i kontraproduktivna za Hrvatsku. Nakon dodatne izjave Carle Del Ponte da će od Vijeća sigurnosti tražiti sankcije za Hrvatsku ako ne uruči optužnicu generalu Bobetku, a ako odluka žalbenog vijeća Haaškog tribunala bude negativna smanjuju se izgledi Hrvatske za uspjeh u takvoj raspravi pred Vijećem sigurnosti. Ipak, unatoč sveta toga Vlada treba obavijestiti Vijeće sigurnosti o svojim stavovima i zatražiti raspravu. Kako general Bobetko odbija priznati Haaški tribunal, kako odbija primiti optužnicu te odbija otići u bolnicu, unatoč vrlo teškom zdravstvenom stanju, manevarski prostor Vlade postaje sve manji. Premijer Račan se dosad pokazao kao vrlo dobar taktičar i političar koji zna proživjeti najteže krize, ali ozbiljni analitičari smatraju da će ga nagla promjena stava prema optužnici protiv generala Bobetka (umjesto obećane ostavke u slučaju neuspjeha u pravnom sporu s Haaškim tribunalom, uručivanja optužnice), te skrivanja barem dijela istine od javnosti, ipak vrlo skupo koštati.

Proračun

Vlada je usvojila drugi rebalans proračuna za ovu godinu te prihvatila proračun za 2003. Što se tiče drugog rebalansa proračuna za ovu godinu on je bio očekivan i u ovoj kolumni prije tri mjeseca najavljivan. Proračun za iduću godinu je najveći dosad (više od 87 milijardi kuna, ili 5,1 posto veći od proračuna za prošlu godinu), bez čvrstih garancija da će se i ostvariti, bez jasne razvojne i izvozno orijentirane komponente. Javnost je obaviještena da će i dva para proračunska razvojna fonda biti uključena u proračun. Još nije jasno iz čega će se namaknuti sredstva za taj dosad najveći proračun, a posebno za izgradnju autocesta te poticanu stanogradnju, jer je ostvarivanje tog proračuna vrlo teško ostvarivo bez novih velikih inozemnih zaduženja.

Kad se tom proračunu dodaju prijedlozi zakona za brojne porezne olakšice te zakona o jednokratnom oporezivanju sumnjive imovine, onda je sasvim jasno da je riječ o predizbornom proračunu. To je sasvim legalno, ali vrlo opasno, ako izbori neće biti u prvoj polovici iduće godine. Takav proračun dovodi ozbiljno u pitanje platnu bilancu države, a što se tiče zakona o jednokratnom oporezivanju sumnjivo stečene imovine on je u čisto predizbornoj funkciji. On pokušava supstituirati neizvršena predizborna obećanja o reviziji pretvorbe i privatizacije. Taj zakon je sam po sebi vrlo kontroverzan, a posebno u predizbornoj godini. Vrlo je teško odrediti što je to sumnjivo stečena imovina, pomoću bilo kakvih povjerenstava, osim suda. Mnogima su još u sjećanju ispitivanja porijekla imovine za vrijeme komunističke vlasti. Moja obitelj je takvom ispitivanju imovine bila izložena tri puta. Iako neosporno postoji značajan broj onih koji su na sumnjiv način u pretvorbi i privatizaciji stekli imovinu ili nisu plaćali porez u duljem razdoblju, ipak za ovu vlast bilo bi vrlo loše, a posebno za premijera Račana, da bilo tko osim suda utvrđuje je li neka imovina stečena sumnjivo ili nije. Posebno će za ovu Vladu biti loše to što će taj zakon podsjećati na ispitivanje porijekla imovine u doba komunističke vlasti kad je glavni cilj takvog ispitivanja imovine bio pritisak na političke protivnike ili poduzetnike koji nisu bili po mjeri tadašnje vlasti.

Ovaj će zakon biti vrlo teškom implementirati pa vjerujem da je Vlada još nije svjesna kakav je zakon uputila u proceduru. Već prve reakcije javnosti upućuju da nitko osim Vlade ne prihvaća takav zakon i da je on isključivo u funkciji predstojećih parlamentarnih izbora. Ovaj predizborni proračun skrojen je po mjeri SDP-a i HNS-a i samo dijelom po mjeri HSS-a, pa će biti vrlo zanimljivo čuti i reakcije HSS-a u saborskoj raspravi. Također je jasno da će cjelokupna oporba odbiti tako predloženi prijedlog proračuna bez obzira i na neke prihvatljive prijedloge, osim onih zakona koji se tiču poreznih olakšica.

Na žalost, još nema Vladina prijedloga novog izbornog zakona (radi nejedinstva unutar vladajuće koalicije), a prijedlog izbornog zakona DC-a nikako da dođe na dnevni red. Da se izbori približavaju, najbolje svjedoči Informativni program HRT-a, a posebno informativni Dnevnik u koji oporba vrlo teško ulazi bez obzira na iskrene napore Jasne Ulage-Valić da poboljša kvalitetu informativnog programa. HRT nije zanimao ni okrugli stol jedne parlamentarne stranke (DC) o novom zakonu o televiziji koji je dobio povoljne ocjene medija i javnosti bez obzira na to što su na okruglom stolu bili prisutni i glavna urednica i nekoliko najuglednijih urednika ili djelatnika HRT-a. HRT treba novi zakon kojim će ona zaista biti u funkciji javnosti i na temelju kojih će profesionalci na HRT-u doći što više do izražaja, a takvih na HRT-u ima znatan broj. Čujemo iz medija da Vlada u tajnosti priprema novi zakon o televiziji koji će biti korak natrag i od sadašnjeg ustroja Radija i Televizije. Kako se izbori približavaju, ništa nas ne bi iznenadilo, pa ni takav zakon o HRT-u.

Vezane vijesti

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

SDA dosljedno protiv proračuna BiH

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) potvrdila je u srijedu kako će ostati dosljedna u protivljenju proračunu za 2012. godinu u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika