10.10.2011. / 13:46

Autor: Nacional.hr

Nobel za ekonomiju Sargentu i Simsu

Komisija im je dodijelila prestižnu nagradu i 10 milijuna švedskih kruna zbog njihove zasluge u proučavanju empirijskih istraživanja uzroka i posljedica u makroekonomiji

Thomas J. Sargent i
Christopher A. Sims
Thomas J. Sargent i Christopher A. Sims Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je dvojici američkih znanstvenika, Thomasu J. Sargentu i Christopheru A. Simsu.

Komisija im je dodijelila prestižnu nagradu i 10 milijuna švedskih kruna zbog njihove zasluge u proučavanju empirijskih istraživanja uzroka i posljedica u makroekonomiji. Naglašava se kako su znanstvenici razvili metode za rješavanje pitanja kako neke ekonomske mjere i politike utječu na makroekonomske učinke kao što su inflacija, pad ili rast BDP-a, zaposlenost i investicije.

Thomas John Sargent rođen je 1943., a dipomirao je kao najbolji student na Sveučilištu California, Berkeley 1964. godine. Nakon doktorata na Harvardu 1968. godine počinje predavati na sveučilištima Pennsylvania, Minnesota, Chicago, Stanford. Godine 2009. bio je gost-profesor na Sveučilištu Princeton. Trenutno je profesor ekonomije i biznisa na Sveučilištu New York. Član je mnogih društava i udruženja. Specijalizirao se za makroekonomiju, monetaranu ekonomiju, ekonomska razdoblja, jedan je od vođa 'revolucije racionalnih očekivanja'.

Christopher Albert Sims rođen je 1942. godine. Diplomirao je ekonomiju 1968. godine na Harvardu , podučavao je na Harvardu, Sveučilištu Minnesota, Yale i trenutno od 1999. godine predaje ekonomiju i bankarstvo na Princetonu. Član je mnogih znanstvenih društava, 1995. postaje predsjednik Ekonometrijskog društva. Suradnik je mnogih ekonomskih časopisa. Objavio je mnogo ključnih radova iz makroekonomije te ekonometrijske teorije i politike.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika