11.10.2011. / 13:05

Autor: Dean Sinovčić

Hollywoodska burleska za brutalnog diktatora

Prema Human Rights fundaciji, Jean-Claude Van Damme se popeo na binu i rekao „Volim vas, gospodine Kadyrov“ dok je Hillary Swank izjavila kako je počašćena dolaskom u Grozni te je Kadyrovu poželjela „Sretan rođendan“

Jeana-Claude van DammeJeana-Claude van DammeHuman Rights Watch žestoko se obrušio na glumce Jeana-Claudea van Dammea i Hillary Swank zato što su prošlog tjedna, 5. listopada, prisustvovali velebnoj proslavi 35. rođendana Ramzana Kadyrova, predsjednika Čečenije, koji je održan u Groznom. U službenoj izjav koju su poslali listu The Hollywood Reporter, Human Rights Watch traži od glumaca da vrate novac koji su dobili za prisustvovanje proslavi. „Ramzan Kadyrov povezan je s litanijom groznih kršenja ljudskih prava. Nedolično je da zvijezde budu plaćene kako bi se zabavljale s njim.

To podupire njegov imidž i legitimizira brutalnog vođu i njegov režim. Biti plaćen kako bi prisustvovao tako rasipnoj zabavi trivijalizira patnju bezbrojnih žrtava kršenja ljudskih prava u toj zemlji“, navodi se u izjavi. Prema Human Rights fundaciji, Jean-Claude Van Damme se popeo na binu i rekao „Volim vas, gospodine Kadyrov“ dok je Hillary Swank izjavila kako je počašćena dolaskom u Grozni te je Kadyrovu poželjela „Sretan rođendan“. Nakon govora Hillary Swank, nastupila je poznata violinistica Vanessa Mae koja je za svoj nastup dobila, procjenjuje se, pola milijuna dolara. Cijela zabava održana je na velikoj bini koja je plovila rijekom Sunzha. Ne zna se koliko je iznosio honorar za glumce ali se zna da je bio šesteroznamenkasti, da su doletjeli privatnim avionima u Grozni i da su bili smješteni u najboljim apartmanima najboljeg hotela. Thor Halvorssen, predsjednik Human Rights fundacije, smatra ovaj događaj sramotnim.

„Bi li Hillary Swank prihvatila poziv da zabavlja Pinocheta? Al-Quaedu? Aparthejd vladu u Pretoriji? Moramo se sjetiti sramote Mariah Carey, Nelly Furtado, Beyoncé i 50 Centa koji su bili pjevali za Gadafijevu obitelj i pri tom zaradili milijune dolara“. Na zabavu u Grozni bili su pozvani i Kevin Costner, Eva Mendes i pjevačica Shakira, ali nisu došli. Kadyrov je izjavio kako se radilo o proslavi 193. obljetnice utemeljenja Groznog, glavnog grada Čečenije, iako je poznato da je datum obljetnice pomaknut kako bi se poklapao sa datumom njegovog rođendana. Prema izjavi za britanski list The Telegraph, Kadyrov nije bio siguran tko je platio tu zabavu. „Alah nam je to dao“, rekao je i dodao „Ne znam, odnekud je došlo“.

Vezane vijesti

Spielberg razmišlja o 3D verziji 'Jurskog parka'

Spielberg razmišlja o 3D verziji 'Jurskog parka'

Sve popularniji trend vraćanja starih filmskih blockbustera u kinodvorane, samo ovaj put u 3D tehnici, zainteresirao je i financijski najuspješnijeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika