11.10.2011. / 19:25

Autor: Hina

'Nedostatak novca u znanosti prebacujemo na studente'

Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras smatra da ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs trebao najprije govoriti o tomu da nema dovoljno novca za obrazovanje i znanost, a ne o modelima studentskih participacija u školarinama.

Damir Boras (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)Damir Boras (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)Dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras smatra da ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs trebao najprije govoriti o tomu da nema dovoljno novca za obrazovanje i znanost, a ne o modelima studentskih participacija u školarinama.

Prije početka sjednice Senata zagrebačkoga Sveučilišta dekan Boras je za Hinu komentirao današnju izjavu ministra Fuchsa da je "Filozofski fakultet donio najrigorozniji sustav studentskih participacija" kao i da "dekan toga fakulteta Damir Boras nije poštovao odluke svoga sveučilišta koje se odredilo za linearni model studentskih participacija".

"Nije riječ o tomu hoće li se ukupni iznos studentskih participacija u školarinama prevaliti na ove ili na one studente", rekao je Boras te spomenuo različita stajališta o tomu da studenti koji su upisali studij po osobnim potrebama zadrže taj status do kraja studija pa plaćaju studij svi bez obzira na postignut uspjeh, što je za neke pravedno, a za druge nepravedno.

Dodao je da osobno smatra kako bi bilo bolje da se teret školarina podjednako raspodjeli, ali i istaknuo da "bit stvari nije u tomu da mi nedostatak novca prebacujemo na studente po jednom ili drugom modelu, bitno je da nema dovoljno novca, a 0,6 posto BDP-a koliko se u Hrvatskoj ulaže za obrazovanje i znanost je sramotno malo".

"O tomu treba ministar govoriti, a ne o modelima", smatra Boras.

Najavio je da će Vijeće Filozofskoga fakulteta sigurno još raspravljati o problematici studentskih participacija, ali i dodao da su "pravila unaprijed bila kristalno jasna i znalo se tko studira iz tzv. osobnih potreba a tko ne, kao što se je i znalo da je u svakom slučaju trebalo osigurati puno više novca za obrazovanje".

Izjavio je da će se složiti i s iznesenim stajalištima ministra Fuchsa da, s obzirom na besplatan studij za prvu godinu prijediplomskih studija nema studenata koji studiraju po tzv. posebnim potrebama, ali onda kada mjerodavno ministarstvo preuzme financiranje svih studijskih godina.

Boras je podsjetio da je Filozofski fakultet objavio natječaj u 2010. godini koji ministarstvo nije osporilo i u kojemu je bila točno određena kvota za studij za osobne potrebe, kao i kvota za studij na teret ministarstva. Konstatirao je da su se studenti i upisali u skladu s tim te postavio pitanje zašto ministarstvo to tada nije osporilo.

Vezane vijesti

Ekranizacija pobune

Ekranizacija pobune

Na treću godišnjicu blokade Filozofskog fakulteta u Zagrebu, projekcijama u zagrebačkom Dokukinu započinje kino distribucija dugometražnog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 11.10.11. 20:59

Kao, država nema novca, pa je onda novac sigurno kod roditelja studenata. Je baš.
sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.10.11. 22:27

tko je platio Danici Ramljak ravnateljci Rudera, i guzonjama iz HAZU, dva mjeseca u sred ljeta u Dubrovniku slavlje 300 godina Rudera Boskovica????


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.10.11. 22:30

Tko je platio Draganu Primorcu, tjedan dana usred ljeta na Bracu konferenciju. Konferencija je platila sve sudionike, jos k tome Dragan si je doveo na nas racun amere na besplatno ljetovanje kako bi se on preseravao kao da je amerikanac.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.10.11. 22:31

80% budeta zagrebackog sveucilista ide na placu zaposlenih, 40% samo na administraciju.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.10.11. 22:32

sveuciliste je podjeljeno na suludo mnopo fakulteta koji su podjeljeni na suludo mnogo odjela, svi se medusobno svadaju. Svada svakom daje ego terapiju, svoj mali svijet, studenti i HR radnici sve to placaju. Ugled sveucilista ide u propast


registracija
23/1/07

boltek, 12.10.11. 08:08

Molim lijepo bez srdžbe. Ugovorimo još jedan posjet Pape. Financirajmo izgradnju vojne katedrale, dajmo tajkunima oprost od poreza na dodatnu dobit, i financirajmo još koje kakve projekte, a Bog će već naći i za školstvo. Imam osjećaj kao da se vraćamo u 18 ili 19 stoljeće.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika