12.10.2011. / 10:11

Autor: Totalsport

Preokret Grka za Pirovu pobjedu Hrvatske

Drugi susret koji se paralelno s ogledom Hrvatske i Latvije igrao u Tbilisiju između Gruzije i Grčke obilovao je prigodama i na kraju velikim preokretom gostiju koji su na kraju bili bolji s 2-1, te su na taj način osigurali prvo mjesto u skupini F i izravan plasman na Europsko prvenstvo

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU posljednjem kvalifikacijskom kolu za Euro 2012. Hrvatska je svladala Latviju 2-0, no zbog pobjede grčkih nogometaša u Gruziji od 2-1 nismo mogli do prvog mjesta u skupini F.

Hrvatska nogometna reprezentacija ostvarila je svoj dio zadaće u posljednjem kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj iduće godine. Izbornik Slaven Bilić je izmijenio momčad u odnosu na susret protiv Grčke u petak. Na klupi su ostali Ognjen Vukojević i Nikica Jelavić, u momčad se vratili kapetan Darijo Srna i oporavljeni Ivan Rakitić i to je dalo rezultata. Izabranici Slavena Bilića slavili su s 2-0 pogocima Eduarda u 66. i Marija Mandžukića u 72. minuti, ali svakako treba reći da je Latvija samo 7 minuta prije prvog gola Hrvatske imala čistu šansu za 0-1. Naime, nakon krive procjene Dejana Lovrena Rudnevs je primio loptu i krenuo sam prema Stipi Pletikosi. Kada je potpuno neometan Latvijac upućivao udarac prema hrvatskim vratima ispunjenoj Kantridi je zastao dah, no ukazao se dosta osporavani Pletikosa koji je u padu nogama zaustavio taj udarac.

Nekoliko minuta kasnije još jedan dosta prozivani hrvatski reprezentativac Ivan Strinić uputio je preciznu loptu u šesnaesterac a Eduardo je glavom ubacio u mrežu za erupciju oduševljenja na klupi naše reprezentacije, te na tribinama jer je u tim trenucima Gruzija još uvijek imala vodstvo 1-0. Nešto više od 5 minuta kasnije nakon još jednog ubačaja, ovaj puta kapetana Darija Srne Mandžukić je na petercu skočio i glavom zabio za pokazalo se konačnih 2-0.

Drugi susret koji se paralelno s ogledom Hrvatske i Latvije igrao u Tbilisiju između Gruzije i Grčke obilovao je prigodama i na kraju velikim preokretom gostiju koji su na kraju bili bolji s 2-1, te su na taj način osigurali prvo mjesto u skupini F i izravan plasman na Europsko prvenstvo.

Inače, Gruzijci su poveli iz slobodnog udarca Targamadzea u 19. minuti, kada je u biti centaršut prošao kroz grupu igrača ispred grčkog vratara, odskočila i prevarila ga te završila u mreži. Obje momčadi su promašile nekoliko dobrih prigoda, a u posljednjih 15 minuta nakon što je grčki izbornik Fernando Santos bacio sve karte na napad gosti su ipak došli do preokreta. Prvo je Fotakis dalekometnim udarcem poravnao u 79. minuti, da bi Charisteas donio radost i plasman na Euro najzaduženijoj europskoj naciji...

U preostaloj utakmici koja nije imala nikakvog rezultatskog značaja Izrael je postigavši po jedan gol u svakom poluvremenu, na gostovanju s 2-0 pobijedio Maltu.

Na kraju preostaje konstatirati da smo osvajanjem drugog mjesta u skupini s dva boda manje od Grčke izborili dodatne kvalifikacije u koje ulazimo u statusu nositelja, a ždrijeb parova bit će održan u četvrtak.

Eurokvalifikacije, 10. kolo, skupina F:

Hrvatska - Latvija 2-0 (Eduardo 66, Mandžukić 72)

Gruzija - Grčka 1-2 (Targamadze 19 / Fotakis 79, Charisteas 84)

Malta - Izrael 0-2 (Rafaelov 11, Gershon 90)

Redoslijed: 1. Grčka 21, 2. Hrvatska 19, 3. Izrael 13, 4. Latvija 11, 5. Gruzija 10, 6. Malta 1

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika