12.10.2011. / 16:01

Autor: Nacional.hr

Noam Chomsky: 'Uključenost radnika je odgovor'

"Mladi su stvarna snaga koja je ovo organizirala. Prosvjed se širi diljem zemlje i raste iz dana u dan"

Noam Chomsky Noam Chomsky Pisac i aktivist Noam Chomsky rekao je kako novi okupacijski pokret ima 'rijetku' razinu podrške mainstreama. Prosvjede je nazvao 'masovnim popularnim demonstracijama protiv kapitalizma', izvještava SocialistWorker.

"Ovo su ekstremno važni događaji, ne samo zbog inicijative i participacije mnogih mladih ljudi", rekao je.

"Mladi su stvarna snaga koja je ovo organizirala. Prosvjed se širi diljem zemlje i raste iz dana u dan."

Chomsky je govorio na Rebellious Media Conferenceu koja je održana prošli tjedan u Londonu. Komentirao je prosvjedničke taktike.

Prosvjednici s Wall Streeta kažu kako su inspirirani Arapskim proljećem i sit-down štrajkovima iz 30-ih godina. Chomsky ih je usporedio s navedenima.

"Razmotrimo sit-down štrajkove", rekao je. "Oni imaju ogroman efekt. U prošlosti su plašili vlasnike tvrtki i menedžment te bili su vrlo dobar razlog za to. Sit-down štrajk je samo jedan korak prije zauzimanja tvornice, protjerivanja šefa i menedžera te izvikivanja: 'Sami vodimo posao'."

Chomsky je potom prešao na razgovor o ustancima i revolucijama koje su se dogodile diljem arapskog svijeta.

"Kritična činjenica je kako su pobune uspjele tamo i gdje su prije bile u obliku dugogodišnjih militantanih, aktivnih, radničkih pokreta", naglasio je.

Uspjeh

"Glavni uspjeh su Tunis i Egipat, gdje je godinama bilo velikih radničkih borbi koje su konačno uspjele u svom cilju."

"Bio je to trenutak kad su se radnički pokreti počeli cijeniti, a ciljevi tih pokreta su postali primijećeni."

"Treba imati na umu kako će spektakularni okupacijski pokreti imati pravi uspjeh."

Vezane vijesti

Tuđe strahote

Tuđe strahote

Profesor lingvistike Noam Chomsky piše za The New York Times Syndicate o prešućenim zločinima američke politike, strahotama koje se službeno ne… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 12.10.11. 18:07

americki [na izborima izabrani] politicari su bezbroj puta rekli [tacitno] da u.s nece ikad biti vladan sa ulica; iz prosvjeda, sit-ins, okupacije ove ili one zgrade pokreta, organizacija, itd.
"we are a nation of laws" kazu oni i ne samo oni nego svi popovi, imami, plutokrati, cia-fbi agenti, vojni echeloni, columnisti; skoro svi 'ucitelji', glumci, pjevaci, policajci, ratnici protiv droge, ratnici za siromastvo nekih i bogatstvo za neke druge, et al.

btw, you didn't know, did you, that it is a constitutional command and a moral imperative to wage wars not only against peoples, regions, countries, but also for maintainance or even greater poverty for some americans and most 'aliens'.

dakle, pitanje se namece, sto sada gore navedeni svijet sprema prosvjednicima da bi okoncao te prosvjede, okupacije, itd?
jedno je sigurno, da nesto spremaju i da ce uspjeti slomiti i ovaj pokret ili pokrete.

postoji samo jedan nacin da se poboljsa zivot za sav svijet, a to je politicko-prosvjetni rad.
to je mukotrpan, opasan, nezahvalan rad, koji bi donosio siromastvo, bijedu, nesigurnost, zatvore, mucenja. proganjanja takvim aktivistima.

a ogromna vecina amerikanaca [99.999%] nisu voljna poci tim putem.
pa i sam chomsky je anarchista, nesocialista i u nekoj mjeri zionista. hvala


registracija
29/8/11

petarpetar, 12.10.11. 20:42

Ne treba bacati Zakon o udrženom radu, Zakon o radnim odnosima i .../SFRJ. Ununucima i unukama će to biti obavezna literatura, nakon što prouče Manifest komunističke partije. Ostvariće se slogan ,,...Amerika biće zemlja proleterska".


registracija
29/8/11

petarpetar, 12.10.11. 20:49

Šta vlast sprema kao odgovor na demonstracije? G-dja Hilari je danas najavila odgovor - RAT sa Iranom koji će odvesti sa ulica gnevne mlade ljude (setite se Kose), tako Amerika ratnim zabavljanjem smiruje mlade gnevne ljude i sejanjem straha sopstvenom narodu i davanjem u bescenje modifikovsnu hranu otupljuje svaku borbu za socijalističke promene u sopstvenoj državi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika