12.10.2011. / 17:51

Autor: Hina

Uhitite Georgea Busha zbog zločina!

Optužbe Amnestyja odnose se na tajni program CIA-e primijenjen između 2002. i 2009 u vezi s mučenjem i drugim okrutnim postupcima, nehumanim i degradirajućim, kao i nestancima osoba

ArhivaArhivaOrganizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozvala je u srijedu kanadske vlasti da uhite i pokrenu sudski postupak protiv bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha tijekom njegova posjeta Kanadi 20. listopada.

Optužbe za zločine i mučenja sadržane su u memorandumu koji je ta međunarodna organizacija predala kanadskim vlastima 21. rujna, objavio je AI.

"Prema međunarodnom pravu Kanadu vežu međunarodne obveze da uhiti i pokrene postupak protiv bivšeg predsjednika Busha odgovornog za zločine", rekla je Susan Lee, direktorica Amnestyja za Ameriku.

"Pošto vlasti SAD-a do sada nisu uhitile bivšeg predsjednika Busha, međunarodna zajednica mora intervenirati. Ako Kanada ne reagira tijekom posjeta, prekršit će konvencije Ujedinjenih naroda protiv mučenja, kao i temeljna ljudska prava", naglasila je Lee.

Optužbe Amnestyja odnose se na tajni program CIA-e primijenjen između 2002. i 2009 u vezi s mučenjem i drugim okrutnim postupcima, nehumanim i degradirajućim, kao i nestancima osoba.Tijekom njegova predsjedništva, Bush je dopustio širu upotrebu tih tehnika ispitivanja, među kojima i zloglasnu simulaciju potapanja (waterboarding).

Vezane vijesti

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Srušila se pozornica za koncert "Radioheada"

Pri padu pozornice podignute u parku u Torontu za koncert britanske rock-skupine Radiohead poginuo jedan član tehničke ekipe, objavila je policija.… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 12.10.11. 18:10

Naravno,evo odmah.


registracija
20/8/10

McCoy, 13.10.11. 06:21

Ma da, samo što nisu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika