13.10.2011. / 09:26

Autor: Hina , Nacional.hr

Otkrivena 'tajna' Crne smrti

"Genomski podaci pokazuju da je taj soj bakterije predak svih današnjih kuga....sve današnje kuge potječu od te srednjovjekovne", kazao je Henrik Poinar s kanadskog sveučilišta McMaster

Kuga se prenosi s glodavaca na ljude ugrizom inficirane buheKuga se prenosi s glodavaca na ljude ugrizom inficirane buheZnanstvenici su odgonetnuli cijelu genetsku mapu Crne smrti, bubonske kuge iz 14. stoljeća koja je pobila 50 milijuna Europljana u jednoj od najsmrtonosnijih epidemija u povijesti.

Znanstvenici su izlučili i potom pročistili DNA iz posmrtnih ostataka žrtava zakopanih u Londonu u skupnim grobnicama, a rezultat je cjelovita mapa genoma Crne smrti. To će omogućiti praćenje promjena i virulentnosti kod te bolesti i bolje razumijevanje današnjih zaraznih bolesti.

Na temelju prijašnjih istraživanja koja su pokazala da je za kugu koja je harala Europom između 1347. i 1351. odgovorna posebna vrsta bakterije Yerisinia pestis, ekipa njemačkih, kanadskih i američkih znanstvenika krenula je u "hvatanje" i sekvenciranje cijelog genoma.

"Genomski podaci pokazuju da je taj soj bakterije predak svih današnjih kuga....sve današnje kuge potječu od te srednjovjekovne", kazao je Henrik Poinar s kanadskog sveučilišta McMaster.

Direktni potomci te bubonske kuge postoje i danas, ubijajući godišnje oko 2.000 ljudi.

Virulentni soj bakterije Escherihie coli koja je prouzročila smrtonosnu infekciju početkom godine u Njemačkoj i Francuskoj sadržavao je DNK sekvence iz bakterije uzročnika kuge.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika