13.10.2011. / 10:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Clinton:

Navodna iranska zavjera "opasna eskalacija"

Saudijska Arabija je u srijedu poručila da će Iran "platiti cijenu" za navodnu zavjeru, dok Teheran tvrdi da se radi o izmišljenim optužbama kako bi se izazvao razdor u regiji koja ionako pokazuje bojazan zbog iranskih nuklearnih ambicija

Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu je izjavila da navodna povezanost Irana sa zavjerom u svrhu likvidacije saudijskog veleposlanika u Washingtonu predstavlja "opasnu eskalaciju" iranskog sponzoriranja terorizma.

"Ta zavjera, koju su srećom spriječile naše snage sigurnosti i obavještajne službe, predstavlja očigledno kršenje međunarodnih i američkih zakona i opasnu eskalaciju iranskog dugogodišnjeg pribjegavanja političkom nasilju i sponzoriranja terorizma", rekla je Clinton.

Prema njezinim riječima, najnoviji događaj pokazuje da se Teheran podsmjehuje međunarodnim konvencijama o zaštiti diplomata koje je i sam potpisao.

Saudijska Arabija je u srijedu poručila da će Iran "platiti cijenu" za navodnu zavjeru, dok Teheran tvrdi da se radi o izmišljenim optužbama kako bi se izazvao razdor u regiji koja ionako pokazuje bojazan zbog iranskih nuklearnih ambicija.

Američki dužnosnici, koji su htjeli ostati neimenovani, kazali su kako je "više nego izvjesno" da je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei, koji je ujedno i čelnik Qudsa, elitnih snaga Islamske revolucionarne garde, znao da se priprema atentat na saudijskog ambasadora Adela al-Jubeira, ali su priznali da se ta tvrdnja više temelji na analizi nego na čvrstim dokazima. Također su dodali da je sasvim moguće da iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad nije znao za taj plan. Objasnili su i da je taj plan sadržavao neke "egzotične elemente", poput pokušaja angažiranja plaćenog ubojice iz meksičkog narko kartela, što je "daleko od obrasca" prema kojem djeluje Quds.

Američko ministarstvo financija uvelo sankcije je protiv iranske zrakoplovne kompanije Mahan Air, tvrdeći da je prevozila Qudsove operativce i pripadnike Hezbolaha diljem Bliskog istoka. Sva se imovina aviokompanije zamrzava, a američkim je tvrtkama zabranjeno poslovati s Mahan Airom.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika