14.10.2011. / 09:28

Autor: Hina , Nacional.hr

Ratno profiterstvo

Sanader opet izašao iz Remetinca

Prva optužnica protiv Sanadera ujedno je i prva u kojoj se nedjelo zloporabe položaja i ovlasti povezuje sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije, što je kao pravno načelo godinu prije uneseno i u Ustav

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Bivši premijer Ivo Sanader oko 9 sati je doveden iz Remetinca na Županijski sud u Zagrebu, gdje će se danas, uoči početka suđenja u slučaju navodnog uzimanja provizije od Hypo banke, održati pripremno ročište na kojem će se odlučiti o predloženim svjedocima i drugim dokazima te datumu početka prvog suđenja Sanaderu,

Doveden je u pravosudnom kombiju, u pratnji policijskih vozila, na stražnji ulaz suda u Petrinjskoj ulici.

Članica Sanaderova braniteljskog tima Jadranka Sloković najavila je kako će zatražiti da sud zatraži određenu dokumentaciju koje nema u spisu, a nada se da će raspravno vijeće, čiji je predsjednik sudac Ivan Turudić, prihvatiti barem dio njihovih dokazanih prijedloga.

Očekuje se da će se Sanader ponovno očitovati o optužnici koja ga tereti da je 1994. i 1995. kao zamjenik tadašnjega ministra vanjskih poslova Mate Granića primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. Sanader je pred optužnim vijećem koje je potvrdilo optužnicu "s gnušanjem" odbacio optužbu da je ratni profiter te je dodao da se u vrijeme navodnog uzimanja provizije borio za Hrvatsku i da je imao čin pukovnika.

Prva optužnica protiv Sanadera ujedno je i prva u kojoj se nedjelo zloporabe položaja i ovlasti povezuje sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije, što je kao pravno načelo godinu prije uneseno i u Ustav.

Početak prvog suđenja Sanaderu može se, kako je nedavno izvijestio sud, očekivati krajem listopada ili početkom studenoga.

Sud bi 18. listopada trebao ponovno odlučivati o određivanju istražnog zatvora u kojemu je Sanader od 18. srpnja, kada je izručen iz Austrije. Njegovi branitelji najavili su da će nakon toga, ovisno o sudskoj odluci, odlučiti o mogućem zahtjevu da se bivšeg premijera pusti iz zatvora uz višemilijunsku jamčevinu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 14.10.11. 09:35

Opet.Pa što sud ne dovedu k njemu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika