14.10.2011. / 09:45

Autor: Hina , Nacional.hr

SAD optužio Irance za urotu

Obamine primjedbe uslijedile su nakon što je State Department objavio da su Sjedinjene Države u "izravnom kontaktu" s iranskom vladom oko incidenta, te da europski čelnici razgovaraju o svojim odgovorima na navodnu iransku urotu

ArhivaArhivaAmerički predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak kako će SAD osigurati da iranski dužnosnici odgovorni za "bezobzirno ponašanje" u navodnoj uroti za atentat na veleposlanika Saudijske Arabije u Washingtonu budu privedeni pravdi.

Obama je rekao da će SAD dokazima poduprjeti sve svoje navode o iranskoj uroti. "Te su činjenice ovdje, svima na raspolaganju", kazao je na zajedničkoj konferenciji za tisak s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom u Bijeloj kući, prenosi američka TV mreža MSNBC News.

Obamine primjedbe uslijedile su nakon što je State Department objavio da su Sjedinjene Države u "izravnom kontaktu" s iranskom vladom oko incidenta, te da europski čelnici razgovaraju o svojim odgovorima na navodnu iransku urotu.

Dvojica muškaraca, uključujući člana jedinice za akcije u inozemstvu iranske brigade Quds, optuženi su u federalnom sudu u New Yorku u srijedu za urotu s ciljem ubojstva saudijskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama, Abel Al-Jubeira, u restoranu u Washingtonu.

Ljudi u iranskoj vladi "bili su svjesni te urote. Mora postojati odgovornost", rekao je Obama.

On je rekao da su dokazi o upletenosti iranske vlade već podijeljeni glavnim američkim saveznicima.

"Neće biti prijepora", oko iranske uloge, rekao je Obama.

Iran je zanijekao te optužbe, izrazivši ogorčenje zbog njih.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika