Objavljeno u Nacionalu br. 367, 2002-11-27

Autor: Mate Granić

SAT POLITIČKE ANATOMIJE - Mate Granić

Tomčić najavio koaliranje s desnim strankama

Izjava predsjednika HSS-a očito predstavlja snažan pritisak na SDP i pokazuje da je HSS započeo neformalnu predizbornu kampanju

HSS je na Glavnom odboru stranke donio važne strateške odluke. DC na izborima za mjesne odbore postiže odlične rezultate, a slučaj Lora završio je oslobađajućim presudama. Na međunarodnoj sceni summit NATO-a u Pragu završio je prijemom sedam novih članica, te potpunom dominacijom SAD-a i predsjednika Busha, a predsjednik Mesić morao se zadovoljiti grupnim portretom s Georgeom Bushom uz predsjednike Albanije i Makedonije.

HSS

Iako je bilo nekoliko burnih izbornih skupština gradskih i županijskih organizacija, predsjednik HSS-a Tomčić jedini je kandidat za predsjednika stranke, čime je pokazao da čvrsto drži stranku u rukama. HSS je nakon sjednice Glavnog odbora učinio stvarni iskorak (iako za analitičare i očekivan). Predsjednik Tomčić dobio je suglasnost Glavnog odbora stranke za koalicije sa strankama lijevog centra, centra i desnog centra, tj. sa svima onima koje prihvaćaju stranački program HSS-a. Usprkos izjavama premijera Račana i Mate Arlovića da će se parlamentarni izbori održati krajem iduće ili u travnju 2004., predsjednik HSS-a Tomčić najavio je parlamentarne izbore od travnja do listopada 2003. godine. To je očito snažan pritisak na koalicijske partnere, posebno na SDP, s jedne, a s druge strane prva izjava HSS-a da će koalirati sa strankama desnog centra. Ovo se posebno odnosi na HDZ. Uz prijedlog izbornog zakona, koji potpuno odudara od prijedloga izbornog zakona SDP-a, te inzistiranje na promjeni modela privatizacije, očito je da je s ovom sjednicom Glavnom odbora HSS započeo neformalnu predizbornu kampanju (što je i legitimno).

Lora

Sudske presude u demokratskim državama svijeta ne mogu se komentirati, posebno ne pravomoćno, ali atmosfera oko suđenja može. Na žalost, ona je bila potpuno ispolitizirana i neće pridonijeti ni jačanju pravne države, a ni međunarodnom kredibilitetu Hrvatske.

Austrija

Austrijska narodna stranka i Wolfgang Schussel trijumfalno su dobili parlamentarne izbore u Austriji (gotovo 43 posto) te su prvi put nakon 36 godina prva stranka u Austriji. Očito je da su dobili velik broj glasova Slobodarske stranke koja je, posebno zbog unutarnjih sukoba u stranci, lutanja u unutarnjoj i vanjskoj politici, posebno nekih članova stranke, doživjela pravi debakl. Socijalisti su pobijeđeni, a Zeleni su dobili manje nego što su predviđale predizborne ankete. Očito je da će novi kancelar Austrije biti njezin stari kancelar Wolfgang Schussel, iskreni prijatelj Hrvatske i respektabilan europski državnik. Ako to i bude ponovna koalicija sa Slobodarskom strankom, odnos u koaliciji bit će potpuno drukčiji. Kako me s kancelarom Wolfgangom Schusselom veže dugogodišnje prijateljstvo, s velikim zadovoljstvom mogu pozdraviti njegovu pobjedu, ali i istaknuti da je Schussel uvijek, pa i u najtežim trenucima, štitio hrvatske interese (posebno u EU), pa čak i onda kad je ostajao sam tijekom rasprava u Vijeću ministara EU.
Što se tiče austrijske Narodne stranke, ona je svakako zagovornik hrvatskih stranaka narodnjačke orijentacije u Europskoj pučkoj stranci, a posebno dobre odnose održava s DC-om i HDZ-om.

NATO summit u Pragu

Sedam novih država primljeno je u članstvo NATO-a (Slovenija, Estonija, Litva, Latvija, Bugarska, Rumunjska i Slovačka), a o novom krugu proširivanja NATO-a nije se govorilo. Jugoistok Europe ostao je izvan NATO-a (skupina država 5-1+1). Predsjednik SAD-a nakratko se susreo s predsjednicima Albanije, Makedonije i Hrvatske, a iz izjava novinarima doznajemo da ih je uglavnom upozorio na političke domaće zadaće. Više od toga nije se ni očekivalo. To je trenutačna pozicija Hrvatske, iako se zaista mnogo više moglo učiniti na uključivanju u NATO, pa čak i više nego u EU. Kašnjenje u ispunjavanju političkih preduvjeta i restrukturiranju Hrvatske vojske bilo je presudno za odluku Vijeća NATO-a. Naravno da i regionalna nestabilnost ima utjecaja, kao i želja sve brojnijih predstavnika međunarodne zajednice, koji Hrvatsku žele vidjeti čvrsto u regiji, te njeno uključivanje u NATO i EU vezati uz regionalni pristup (sve države jugoistočne Europe zajedno stabilizirati, demokratizirati i gospodarski razviti, a zatim zajedno uključiti u EU i NATO). Pozicija Hrvatske u odnosu na NATO i EU lošija je danas nego prije godinu dana, a bit će još lošija ako se država bude iscrpljivala u dugotrajnoj neformalnoj predizbornoj kampanji jer su onda stvarni pomaci teško mogući. To se najbolje vidi po petljanju s prijedlozima novoga izbornog zakona, ustavnoga zakona o zaštiti manjina te novoga zakona o HTV-u i reformi pravosuđa. Predizborni proračun za iduću godinu ne obećava ništa dobro, osim što je najveći dosad i pokriva sve nagodbe i trgovine unutar vladajuće koaliciji, a posebno one između SDP-a i HNS-a i SDP-a i HSS-a. Da se sredstva za ovaj proračun teško mogu prikupiti najviše je svjestan Tomčić pa zato i predlaže ranije rokove za parlamentarne izbore. Zanimljiva su kretanja i u LS-u koji je ne samo sve kritičniji prema Vladi i odnosima prema vladajućoj koaliciji nego, kao i HSS, postaje sve otvoreniji za neke druge mogućnosti koaliranja. HSLS je svakim danom sve kritičniji prema Vladi, a posebno prema SDP, ali i prema nacionalnim temama. Prema posljednjem ispitivanju javnog mnijenja vraća povjerenje birača. Sve ovo upućuje da koalicija lijevog centra, koja bi se temeljila na osovini SDP – HNS, teško može sakupiti natpolovičnu većinu, a da je stvaranje koalicije centra i desnog centra sve izvjesnije.

Vezane vijesti

'Neću vratiti mandat'

'Neću vratiti mandat'

Saborski zastupnik Damir Bajs, kojega je Predsjedništvo HSS-a suspendiralo i do danas mu dalo rok da stranci vrati saborski mandat, poručio je da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika