15.10.2011. / 13:04

 

The Rum Diary

Vodič kroz sazrijevanje jednog genija

Pisac i novinar Hunter Thompson napisao je svoj drugi roman "The Rum Diary" ranih 60-ih godina, nakon što je oko godinu dana bezuspješno pokušavao postati novinski reporter u San Juanu u Puerto Ricu. Depp je, kako se priča, 90-ih godina pronašao neobjavljeni rukopis u piščevu domu u Coloradu, natjerao ga da ga objavi i počeo planirati filmsku adaptaciju

S obzirom da je premijera odgađana dvije godine i da se nikad nije pojavio u festivalskim krugovima, "The Rum Diary" otprve nije slutio na dobro te spoznaja da film ipak nije tako loš stiže kao olakšanje. Bruce Robinson napisao je i režirao jedan od najdojmljivijih primjera alkoholičarske kinematografije "Wihtnail i ja", no ono što ovdje upadljivo nedostaje je upravo nepristojna crta tog engleskog filma iz 1987., kao i iskra u Deppovoj glumačkoj izvedbi koja bi dala naslutiti protagonistovu divlju osobnost i talent u nastajanju.

Pisac i novinar Hunter Thompson napisao je svoj drugi roman "The Rum Diary" ranih 60-ih godina, nakon što je oko godinu dana bezuspješno pokušavao postati novinski reporter u San Juanu u Puerto Ricu. Depp je, kako se priča, 90-ih godina pronašao neobjavljeni rukopis u piščevu domu u Coloradu, natjerao ga da ga objavi i počeo planirati filmsku adaptaciju. Dobrim dijelom autobiografska knjiga bavi se pothvatima novinara u svijetu koji se danas nostalgično smatra istodobno prljavim i glamuroznim.

Depp i dalje izgleda toliko mladoliko da se ni u jednom trenutku ne čini čudnim što glumi novinara na početku karijere. Za razliku od Thompsona, koji je jedva prešao dvadesetu u doba svog boravka na Karibima, njegov fiktivni alter ego Paul Kemp smjesta pronalazi svoje mjesto u šarolikoj ekipi San Juan Stara, gdje opijanje spada u opis posla.

Kad ga pod svoje uzme sredovječni fotograf Sala (Michael Rispoli), Kemp se pokušava obuzdati, čak i kad upozna seksepilnu Chenault (Amber Heard), zavodljivu zaručnicu američkog poduzetnika Sandersona (Aaron Eckhart). Lukavi biznismen uvlači naivnog novinara u svoju mrežu s prikrivenom namjerom da ishodi reportažu u Staru koja bi pomogla njemu i moćnicima povezanima s vladom u prijevari s nekretninama i dala im ekskluzivno pravo na gradnju u zaštićenom dijelu raja.

Kemp uočava sumnjive znakove i čak se privremeno otrežnjuje ne bi li se sabrao, no Sanderson ga zaduži izvukavši ga iz zavora, a stvari koje mu nudi - novac, crvena Corvetta, odmor na luksuznim lokacijama te, konačno, Chenaultina prisutnost - pokazat će se prevelikim iskušenjem. Tako priča postaje borba između iskušenja i pravednosti, a put do moralnog iskupljenja predstavlja potpuni luđak Moberg (izvrsni Giovanni Ribisi), bivši suradnik Stara koji je preduboko zaglibio u alkohol i drogu da bi normalno funkcionirao i sa svojim životnim navikama predstavlja prethodnicu buduće kontrakulture.

Unatoč tome, kao i temi lošeg utjecaja sličnoj onoj u filmu "Withnail i ja", "The Rum Diary" relativno je laka razonoda, nimalo neugodna, no niti osobito upečatljiva. Ovo dobrim dijelom proizlazi iz nedorečenosti Deppova lika; krijući se iza tamnih naočala i hipsterskog stava i zadržavajući istodobno oprez i distancu, Kemp nije netko s kime se možemo poistovjetiti. Neobično, u karakterizaciji lika prisutna je doza Jacka Sparrowa, vidljiva u naoko nevinom načinu na koji se Kemp uvaljuje u razne situacije, bez pravog fokusa i namjere, i nekako se provlači kroz njih. Bez tog ekscentričnog šarma koji Depp unosi u ulogu, Kemp bi bio prilično bezazlen lik, osobito u usporedbi s nekima od onih koji ga okružuju.

Hunter ThompsonHunter ThompsonDobar karakterni glumac bez dobro ocrtane uloge, Rispoli postiže maksimum kao čangrizavi fotograf koji ima talenta, ali je osuđen na drugorazrednost zbog vlastite lijenosti i slabosti karaktera. Iako je njegova lažna perika izvor humora u filmu, lik Kempova istrošenog urednika Lottermana (Richard Jenkins) mogao se još bolje komedijski iskoristiti kako bi filmu prirodao tonalnu raznolikost.

Konceptualno, Chenault je tipski fikcionalni lik, zavodljivi no nedostupni predmet čežnje stvoren da opčinjava. Mnoge mlade glumice bile bi u stanju ispuniti taj zahtjev, no Heard daje standardnoj ulozi poseban naboj, neplanirani dašak divljine koja izbija kroz geste, mladenački sjaj, osvjetljenje i kutove kamere. Prelijepa Heard kreirala je lik djevojke slomljena srca koja je istodobno i slobodna i zarobljena.

Kako je tamo snimljeno vrlo malo američkih filmova, lokacije koje predstavljaju San Juan i okolicu prije pola stoljeća djeluju osvježavajuće i evokativno. Eklektični soundtrack također doprinosi elegantno nostalgičnom ugođaju.

Autor: Todd McCarthy za The Hollywood Reporter

Prevela: Diana Robaš

Vezane vijesti

Disney odustao od nove verzije vesterna The Lone Ranger

Disney odustao od nove verzije vesterna The Lone Ranger

Američki Disney, jedna od najvećih produkcijskih kuća zabavnog programa u svijetu, odustaje od produkcije skupe nove verzije vesterna "The Lone… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika