Objavljeno u Nacionalu br. 367, 2002-11-27

Autor: Ivan Starčević

Vijenci i kaktusi

HRT oslobodila osmoricu iz Lore

Nedoličnu i nasilničku atmosferu u splitskoj sudnici HRT-ovi urednici sustavno su prešućivali, možda su i njima stizale anonimne prijetnje, pa je tako, svejedno da li iz straha ili neznanja, sa suđenja izostao najvažniji svjedok: Hrvatska televizija

DOBRO JUTRO, HRVATSKA
Četvrtak, HRT 1, 7.00
vijenac
Čitatelji nam pišu:
“Poštovani gospodine, želim Vam obratiti pažnju na jednu emisiju drage nam HRT.
Emisija: Dobro jutro, Hrvatska.
Voditelji: Karmela i Mirko.
Urednik: nemam pojma.
Tema: kuhanje.
Vrijeme: četvrtak, 14. 11. oko 8 sati.
Jelovnik: žablji kraci s pršutom, teletina sa škampima.
Gledatelji: u to doba uglavnom penzići, nezaposleni, socijala i ostala gologuzija.
Ovo se uglavnom ponavlja svakog četvrtka.
Raste mi potrošnja sredstva za brisanje stakla (svaki put dobro ispljujem ekran, kad već ne mogu ono i one koji su na ekranu).
Molim Vaš komentar u cijenjenoj kolumni u “Nacionalu”.
Ovo Vam piše provincijski visokoobrazovani primitivac koji nema pojma što su to civilizacijska dostignuća u gastronomiji.”
N.N. (adresa u uredništvu)
Inicijali N.N. i napomena u zagradama znače da je pismo potpisano punim imenom i adresom, ali ih prema davno izumrlim boljim običajima ne objavljujemo ako potpisnik to izričito ne zatraži. Bilo bi to sve za danas u našoj novoj rubrici “Vi pišete, mi objavljujemo”.

VIJESTI
Petak, HRT 1, 16.00
kaktus
Završen je proces optuženima za zločine u splitskom vojnom zatvoru, odvjetnici daju izjave, a obrazloženje suca Gredelja (pardon, Lozine) koji je sve optužene oslobodio dano je netonski, tj. prepričao ga je vrijedni HRT-ov splitski novinar Dominik Strize koji je o cijelom ovom sudskom procesu izvještavao tako da ni riječi ni slike nije bilo o nasilničkoj atmosferi u sudnici. Stvarala ju je publika, vrijedni HRT-ovi urednici su to sustavno prešućivali, kad su se novine raspisale, oni ni onda nisu poklekli. Prenijeli su, vjerovali ili ne, pisanje novina, što je i logično za HRT, medij kojemu je slika tradicionalno mrska zbog njenog nekontroliranog bogatstva značenja.
No ne budimo tako fahidiotski zasukani, možda je HRT-ovim urednicima i g. Strizeu, baš kao i svjedocima optužbe protiv osmorice bivših vojnih policajaca, zvonio telefon s kojeg su se čule najužasnije anonimne prijetnje. U svakom slučaju, da li zbog straha ili neznanja, sa suđenja u Splitu izostao je najvažniji svjedok: Hrvatska televizija, a dalje je sve bilo jednostavno. A novine koje su vjerno pratile proces na kraju s objavile laž: Lozina oslobodio sve optužene. Ne, neee: HRT oslobodila optužene, to bi, otprilike, bio novinski naslov koji bi ovu časnu javnu ustanovu opisao bolje od svega ovdje načrčkanog.

DODJELA NAGRADA HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA
Subota, CCN, 21.05
četiri vijenca
Kad grozota koja bi trebala trajati sat i pol bude prekinuta na samom početku, onda to zaslužuje uobičajeno visoku ocjenu (četiri vijenca), inače predviđenu za neke druge stvari, napr. za izravni prijenos u kojem pukne tonska veza između bilo kojeg sportskog reportera HRT-a i matičnog mu studija. Bog je večeras bio posebno milostiv, no pustimo mi Njega, ipak je za CCN normalno da puknu i slika i ton, oni sve rade temeljito, a rade samo užase.
Dakle, od predviđenih devedeset prijenos je trajao jedanaest minuta, zatim su pol sata išle obavijesti da prijenos tek što nije počeo, onda se od toga odustalo. Počeli su neki spotovi domaćih pjevača i pjevačica za koje će se tek jako čuti (Alan Hržica, Viva, Vjekoslav i Melita, Dario Plevnik) u koje se sjajno uklopila jedna naša sve popularnija pevaljka sa sijedom bradom i u muškom šeširu (inače ugledna trećerazredna glumica u Americi). Poznavatelji naše estrade šapću mi da je riječ o Radi Šerbedžiji koji loše pjeva Krležu, što treba pozdraviti i ispričati se čovjeku.
Nakon tih pet-šest domaćih glazbenih sila koje su sadistički puštene dvaput, išlo je nekoliko stranih zabavnjaka, a bilo je i oglasa. Sve je to bilo toliko zabavno, da je bolje bilo onih desetak minuta naglo prekinute novinarske sindikalne lumperajke u polumračnoj dalmatinskoj birtiji nedaleko Zadra, koju su vodili Martina i Minja. Jedna od te dvije djevojčice krupan je muškarac i zove se Cvitković, ali nije sportski reporter, mada izgledom malo vuče na Miću Dušanovića. Ime mu je Minja a prezime Voditelj (Cvitković), na ekranu je drven u doslovnom značenju te riječi (dakle, ukočen i bezizražajan, a ne pijan), radijski je novinar kojeg magnetski privlači karijera na televiziji, za početak bilo kojoj. No nisu ovdje važni voditelji. Najvažnije za pozitivnu ocjenu bilo je to što je prijenos prekinut sekundu prije nego što bismo svi oćoravili od buljenja u neosvijetljene odjeljke po kojima su zasjeli naši najugledniji novinari.
Zbog tog pravodobnog prekida moglo se do posljednje sekunde lijepo razmišljati o tome kako je prvi tv prijenos dodjele nagrada Hrvatskog novinarskog društva sjajna stvar koja pokazuje da novinarski ceh ima samosvijesti i da će to nagrađivanje jednom zauvijek izaći iz anonimnosti i postati društveni događaj vrijedan svake pažnje.

DODJELA NAGRADA HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA
Nedjelja, CCN, 20.00
četiri kaktusa
Vjerovali ili ne, ono od sinoć, propalo na samom početku, sad je emitirano u cijelosti, od dodjele Milki Babović nagrade koja se zove “Milan Grlović”, do nagrađivanja Branka Lentića nagradom za životno djelo. Netko je iz Petrčana pokraj Zadra dotrčao s kazetom u ruci, hvala mu. Sad se u cijelosti moglo vidjeti kako je ovo posljednji put da Novinarsko društvo prijenos povjerava tvrtki koja nema dovoljno rasvjetnih tjelešaca. Reflektora i sličnih stvari bilo je samo za osvjetljenje mostića na sredini bazena odakle su djelovali voditelji i nagrađenici, pa kad bi kamerica krenula prema stolovima s čašama i novinarima, nismo mogli baš najbolje razaznati naše najbliže. Ako je cilj sudionika ove priredbe napiti se što dalje od rodne kuće i u što mračnijem okruženju, onda je dodjela nagrada izuzetno uspjela stvar koju tv prijenos samo kvari. Lukavo rukovodstvo novinarskog ceha odlučilo je i to onemogućiti pa je snimka seoske pijanke kraj bazena emitirana u vrijeme kad iz HNK ide prijenos glumačkih nagrada i sav sjaj glumački koji uz to ide. Kad se malo bolje razmisli, ipak je CCN idealan partner HND-u. Koja bi druga tv uspjela bolje sakriti događaj koji tobože izravno prenosi. I koji bi drugi ceh osim novinarskog bježao nekoliko stotina kilometara od Zagreba i njegovih dvorana (HNK, Koncertna dvorana Lisinski) u trenutku kad (jednom godišnje!) treba obznaniti svoje postojanje i rezultate svojeg godišnjeg rada. Neka se ova plodna suradnja nastavi.

DODJELA NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA
Nedjelja, HRT 2, 21.00
vijenac
Priredba u zagrebačkom HNK-u završena je sviranjem glumačkog benda okupljenog samo za ovu priliku i pjesmom nečega što je jako sličilo Tomu Waitsu i grupi Ultravox, dok je u isto tv vrijeme, na morskoj obali, najbolje hrvatske novinare zabavljalo nekoliko lokalnih sviraca koji su izvodili evergreene uvježbane za gaže po ljetnim terasama. Prijenos sjajnog glumačkog spektakla iz HNK jedna je od najboljih stvari na nacionalnoj televiziji, užasno koristan čak i onima koji su, kao žrtve neke nevjerojatne zablude, gledali novinarske nagrade na regionalnoj tv.

VIJESTI
Ponedjeljak, HRT 1, 16.00
kaktus
Urednik i voditelj Tomislav Jelinčić nije kriv što na prvo mjesto gura nešto o privremenoj tragediji tisuću i nešto radnika sisačke željezare, a negdje pred kraj ove kratke emisijice imamo kraću vjesticu-reportažicu o ogromnom broju Hrvatica i Hrvata koji su registrirani alkoholičari, plus oni koji previše piju i eto nam oko 600 tisuća pijanaca kojima možemo pribrojiti deset tisuća heroinskih ovisnika. Kako ni jedan od tih brojeva nije pisao na ekranu, nego se mljelo sve nešto na brzinu, kao da će vijesti gledati samo oni omamljeni, ne odgovaramo ni za jednu cifru, nego samo jamčimo da je svaka stravična.

LATINICA: KAKO SE KRADU AUTOMOBILI
Ponedjeljak, HRT 1, 20.45
četiri vijenca
Denis Latin nije postao urednik Dnevnika, eto njega i dalje u njegovoj emisiji, što je jako smjelo tvrditi niti dva sata uoči njena emitiranja. Latin i suradnici preživjeli su još jedan divljački napad na emisiju, napad u kojem su glasnogovornici glasnogovornika po dnevnim novinama objavljivali ni manje ni više nego laži obične o honorarima, grijanjima i primanjima u radni odnos. Budući da je večerašnja emisija tek stanka uoči novog napada HRT-a na vlastitu emisiju, podsjetit ćemo zainteresirane da je svu tu gomilu laži direktor Mirko Galić lansirao preko svojeg glasnogovornika Krešimira Macana, što znači da će nam te dvije male hrabre mace prirediti još puno zabave.

Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika