16.10.2011. / 10:10

Autor: Hina

Prosvjedi po hrvatskim gradovima

'Živjeli drug Tito, Marx i Engels'

Više stotina Splićana došlo je na Peristil kako bi izrazilo svoje nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, prava ugroženih savezom između političara i velikih korporacija

photo: Tino Jurić/PIXSELL photo: Tino Jurić/PIXSELL Na prosvjednim skupovima protiv neoliberalnoga i korporativnog kapitalizma okupilo se sinoć u Splitu, Rijeci i Puli po nekoliko stotina građana.

Više stotina Splićana došlo je na Peristil kako bi izrazilo svoje nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, prava ugroženih savezom između političara i velikih korporacija. Zatražili su veće sudjelovanje građana u svim procesima vlasti. Na prosvjedu je održan plenum tijekom kojeg su se sudionici samoinicijativno javljali za riječ te tražili više 'participativne demokracije' i protivili se mjerama štednje. Naglašavali su da pod pritiskom financijske moći naši političari rade za dobrobit samo nekolicine. Skupina prosvjednika nosila je transparente s likom Josipa Broza Tita i crvene zastave, pa su ih organizatori prosvjeda zamolili da ih uklone, što oni nisu učinili. Skup je održan uz slabo ozvučenje i uz jaku buru te je ubrzo potom završen.

Na prosvjedu održanom u Rijeci, na Jadranskom trgu, okupilo se oko 300 ljudi. Aktivist Marin Miočić Stošić iz riječke Udruge Vox poručio je kako se svim sredstvima treba boriti protiv "razorne neoliberalne sprege politike i financijskog kapitala". Skupu se obratilo još nekoliko govornika iskazujući nazadovoljstvo stanjem u društvu, politici, pravosuđu, upravi, radom banaka. Građani su negodovali kada je jedan od govornika, predstavivši se kao član SRP-a, iznio političke poruke. Nakon prosvjeda sudionici skupa mirno su prošli Korzom do Trga bana Jelačića, gdje su se razišli.

Oko 150 građana okupilo se na pulskom Trgu Portarata na prosvjedu protiv neoliberalnog kapitalizma. "Dolje kapitalizam", "Živjeli drug Tito, Marx i Engels", moglo se čuti na prosvjedu a organizatori prosvjeda skup su iskoristili i kao protest protiv vladajućih u Hrvatskoj. Jedna od organizatorica prosvjeda rekla je, pak, kako je puno stranaka iskoristilo ove prosvjede u predizborno vrijeme, no da se oni ograđuju od svih i ne žele nikoga reklamirati. Na svakom je čovjeku da izabere koga hoće, ali zahtijevamo demokraciju, dodala je. Prosvjed u Puli trajao je nešto manje od sat vremena.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 16.10.11. 10:56

Taaako jeeee!
Živijoooo!
Uraaa!

Nastavak revolucije popodne na fb.


registracija
12/10/11

hiperborejac, 16.10.11. 21:09

Koje glupe parole ovih 160 građana Pule uzvikuju. kako mogu živjeti odavno umrli ljudi. Ispričavam se, nisam odmah vidio da je to scena za Brešanov film.


registracija
12/10/11

hiperborejac, 16.10.11. 21:26

Nemojte zaboraviti na Kim Mil Sunga i Mao Ce Tunga.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika