17.10.2011. / 08:29

Autor: Hina

Povratak ljevice

Socijalist umjesto Sarkozya?

Nekadašnji vođa Socijalističke stranke, pripadnik umjerene socijaldemokratske struje, pobijedio je u drugom krugu stranačkih predizbora s 56 posto glasova nasuprot 44 posto koliko je dobila protukandidatkinja Martine Aubry

Francois HollandeFrancois HollandeFrancois Hollande bit će socijalistički kandidat na francuskim predsjedničkim izborima 2012., nakon nedjeljne premoćne pobjede na stranačkim predizborima, čime je dobio prigodu da socijaliste vrati u Elizejsku palaču nakon 17 godina.

Nekadašnji vođa Socijalističke stranke, pripadnik umjerene socijaldemokratske struje, pobijedio je u drugom krugu stranačkih predizbora s 56 posto glasova nasuprot 44 posto koliko je dobila protukandidatkinja Martine Aubry. Bili su ovo prvi predizbori takve vrste u Francuskoj, organizirani po američkom obrascu, i privukli su gotovo tri milijuna simpatizere ljevice.

"Večeras ste mi dali mandat koji me obvezuje da ljevicu vodim do pobjede. Tome ću posvetiti sve svoje snage, svu svoju energiju", obećao je Francois Hollande (57) pred pristašama u pariškom sjedištu Socijalističke stranke nakon proglašenja rezultata.

"Želim ponuditi mladima u Francuskoj bolji život od našeg, želim oživjeti francuski san", dodao je on, potvrdivši da će mladež i obrazovanje biti prioriteti predsjedničke kampanje.

Martine Aubry (61), koja ga je oštro napadala zadnjih dana nazivajući ga predstavnikom "mlake" i neodlučne ljevice, smjesta je priznala poraz. "Srdačno pozdravljam pobjedu Francoisa Hollandea, našeg kandidata za predsjednika", kazala je ona.

Iako nikada nije imao dužnost u nacionalnoj vladi, i malo je poznat izvan Francuske, Hollande po postojećim anketama ima velike šanse protiv kandidata desnice na izborima. Gotovo je sigurno da će to biti aktualni predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se bori s ekonomskom krizom i rekordno je nepopularan u zemlji.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

registracija
20/4/11

BivsiYU, 17.10.11. 08:55

Sarkozy je dosadio većini francuza i cijelom svijetu. Iako ga podržava SAD, vrijeme mu je da ide i da se nikad više ne pojavljuje na političkoj sceni.


registracija
22/3/11

vferari, 17.10.11. 10:48

Diljem evrope doći će na vlast socijalisti i srušiti ovaj neokapitalizam koji uništava srednju klasu tjera na eub gladi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika