17.10.2011. / 11:30

Autor: Bojana Križić

Uz film "Tiranosaur"

Otvoren Zagreb Film Festival

Festival je svečano otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a nagrada Albert Kapović za angažman koji je bitno pridonio poboljšanju kvalitete i promocije hrvatskoga filma dodijeljena je ravnatelji HAVC-a, Hrvoju Hribaru

Gužva u foajeu i do zadnje stolice popunjeno gledalište kina Europe i ove su godine zaštitni znak Zagreb Film Festivala. Deveto izdanje ovog već kultnog zagrebačkog festivala otvoreno je uz film "Tiranosaur" britanskog glumca i redatelja Paddyja Considinea. Prije no što su pozvali gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, da svečan otvori festival, publici su se obratili izvršni direktor festivala Hrvoje Laurenta i direktor festivala Boris T. Matić.

'Devetu godinu zaredom stojimo tu pred vama. Pripremili smo vam osam dana i noći ispunjenih filmskim i popratnim programom. Prikazujemo oko 90 filmova iz 30 zemalja svijeta u osam različitih programa' - najavio je program direktor festivala Boris T. Matić, a na njega se nadovezao i Hrvoje Laurenta riječima:'Filmove ćemo prikazivati ovdje u našoj ljepotici, kako volimo zvati kino Europu, te kinu Tuškanac, Zagrebačkom plesnom centru, dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti te Dokukinu Croatia, a dio programa predstavit ćemo i prikazati na Akademiji dramske umjetnosti.'

'Drago mi je da vam po deveti put mogu poželjeti da uživate u kvalitetnim filmova u ovom prekrasnom kinu Europa koje smo sačuvali od zaborava', rekao je Milan Bandić i time proglasio festival otvorenim. Uslijedila je dodjela nagrade Albert Kapović Hrvoju Hribaru, ravnatelju Hrvatskog Audiovizualnog centra.

Ovo priznanje za rad na polju filmske umjetnosti i djelovanje koje je značajno pridonijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma, u spomen preminulog osnivača HAVC-a, Hribaru je uručila Dana Budisavljević, članica Povjerenstva Hrvatske udruge producenata uz prigodne riječi: 'Ovo je bila jako uzbudljiva godina za našu malu audiovizualnu zajednicu: donesen je Nacionalni program promicanja audiovizualnog stvaralaštva koji je ponudio četverogodišnji strateški plan, objavljen je novi zakon o audiovizualnoj djelatnosti, dobivena je bitka s komercijalnim televizijama oko njihovog uplaćivanja sredstava u audiovizualni fond te su uvedene porezne olakšice za strane filmaše koji žele snimati u Hrvatskoj. U nastojanjima cijele zajednice da filmovi budu bolji i da se snima u boljim uvjetima, potrebna je jedna osoba koja će povesti borbu i biti spremna na kritike i prijetnje. Velika mi je čast da ovu nagradu dodjeljujemo osobi za koju mislimo da tu nagradu uistinu zaslužuje.'

Nakon sinoćnjeg otvaranja, ponedjeljak na Zagreb Film Festivalu nastavlja se cjelodnevnim filmskim sadržajima: projekcije započinju od 9 pa sve do 23 sata.


Drugi dan 9. Zagreb Film Festivala donosi dvadeset i dva različita filma na pet lokacija: u kinima Europa i Tuškanac, Plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti i Dokukinu Croatia.

Filmska druženja u sklopu ZFF-a započinju već u 9 i 30 sati u Plesnom centru predavanjem Moving Danes koje će otkriti sve tajne uspjeha danske kinematografije. Predavači su Claus Ladegaard, Vinca Wiedemann, Birgitte Stærmose, Philip Einstein Lipski, Michael Noer i Ingolf Gabold. Birgitte Stærmose nekoliko sati kasnije, u kinu Europa od 15 sati, predstavit će se i svojim filmom Soba 304.

Snažan dugometražni igrani program otvara britanska "Sramota", priča o čovjeku na putu prema dolje kojeg je odlično portretirao Michael Fassbender, redatelja Stevea McQueena u kinu Europi u 19.30. Iznimnim glumačkim rolama može se pohvaliti film "U zaklon" redatelja Jeffa Nicholsa, psihološki triler koji odlično hvata trenutak stvarnosti svijeta u kojem živimo (kino Europa, 22 sata). Ljubitelji dugog igranog metra moći će pogledati i film otvaranja, hvaljeni Tiranosaur Paddyja Considinea već od 17 sati, također u kinu Europa. Dokumentarni naslovi koje ćete imati priliku pogledati su redom nagrađivani naslovi među kojima se posebno ističe "Odustat ću sutra"(Tuškanac, 21 sat), nevjerojatna pričao o filipinskom pravosudnom i društvenom rasapu koji je sve svoje negativne strane stvarno i simbolički iskazao na studentu kulinarstva, neosnovano optuženom za teška kaznena djela. Tri vrijedna dokumentarna filma biti će prikazana od 21 sat u Dokukinu Croatia. "Posljednji dan ljeta" Piotra Stasika intimna je filmska potraga za vlastitim djetinjstvom, ali i razotkrivanje ruske suvremene svakidašnjice. "Drvo" je pak tzv. promatrački dokumentarac o putu jednog božićnog drvca od Norveške do Londona, a nakon projekcije biti će održan Q&A s autorom Bjørnom Bratbergom. Film koji će zaključiti večer u Dokukinu jest "Talibani iza maske", ekskluzivni dokumentarni film o talibanima, ljudima koje vidimo samo iz aspekta kojeg nam serviraju mediji. Autor Paul Refsdal će prisustvovati projekciji i odgovarati na pitanja o filmu koji daje pogled u intimu ljudi iza maske.

Bibijadu će otvoriti finski dječji hit "Reper Ricky i kradljivac bicikla" prvo u Europi od 12 i 30, a potom i u Muzeju suvremene umjetnosti od 18 i 30. Iz Španjolske u program Velikih 5 dolazi nam film Oskara Santosa "Tuđa nevolja", psihološka drama sa znanstvenofantastičnim tonovima o liječniku na izmaku snaga kojem se svijet posve promijeni kad postane žrtvom pokušaja ubojstva. "Tuđa nevolja" će biti prikazana u Muzeju suvremene umjetnosti u 21 sat. Onima kojima je MSU izvan dnevne rute, a pogledali bi atraktivan naslov iz programa Velikih 5 nudi se i britanski film "Četiri lava", priča o četiri potencijalnih terorista i definitivnih nesposobnjakovića koja je svom redatelju Chrisu Morrisu osigurala nagradu BAFTA za izuzetno debitantsko ostvarenje. Film će se prikazati u kinu Tuškanac od 19 sati.

Program Moj prvi film otvorit će Lars von Trier s kratkometražnim filmom "Nokturno" i dugometražnim "Element zločina" u Plesnom centru od 20 i 30. Nove programske cjeline također su spremne za prikazivanje, Seksualna edukacija na filmu započinje od 23 sata australskim filmom "Abeceda ljubavi i seksa", a Red westerns filmom "Po zakonu velikog" Leva Kulešova. Oba filma bit će prikazana u Plesnom centru. Ponedjeljak je i prvi dan za selekciju filmova Kockice u sklopu koje će biti prikazana četiri filma: "Kakav divan dan" Romane Rožić, "Prva dama" Dubrave Barbare Vekarić, "Nebitno" Josipa Žuvana i "Komba" Tina Žanića. Ljubitelji domaćeg kratkog metra navedene filmove moći će pogledati u kinu Tuškanac od 23 sata.

Dobar provod nakon brojnih filmskih projekcija je garantiran - treba samo doći u kino Europa. Ponedjeljak je rezerviran za Kockice Afterparty I.

Vezane vijesti

Izgubljeni u prijevodu

Izgubljeni u prijevodu

Urednica Hloverka Novak Srzić pokušala je u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno' razriješiti umjetno stvoreno pitanje prijevoda srpskih filmova. Prve minute… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika