17.10.2011. / 14:10

Autor: Nacional.hr

U Španjolskoj ukradeno 300 tisuća beba uz pomoć Crkve?

Ni posvajatelji nisu bili svjesni da su djeca ukradena, jer im je kazano kako se majka odrekla svoga djeteta

Foto. IlustracijaFoto. IlustracijaU Španjolskoj je tijekom pet desetljeća od roditelja ukradeno oko 300 tisuća beba te potom prodano posvajateljima, a u svemu je sudjelovala španjolska katolička crkva, otkriva novi dokumentarac koji će biti emitiran u utorak na BBC-u 2.

Uska mreža liječnika, medicinskih sestara, svećenika i časnih sestara počela je s prodajom djece tijekom vladavine španjolskog diktatora Francisca Franca, a s kriminalom se nastavilo sve do ranih 90-ih, izvještava Mail Online.

Sistem oduzimanja djece politički nepodobnim obiteljima ustanovljen je tijekom Francove vladavine koja je počela 1939. godine. Praksa se nastavila i nakon smrti diktatora 1975. godine, jer je Katolička crkva zadržala svoj snažan utjecaj u društvu, posebno u socijalnim djelatnostima.

Stotine obitelji koje tvrde kako su im bebe ukradene u bolnicama traži pokretanje službene istrage. Većinom su to majke koje nisu bile u braku i nikada nisu vidjele tijela umrle djece ili prisustvovale pogrebu. Tvrde kako su im rekli kako su njihova djeca umrla tijekom ili kratko nakon poroda.

Novorođenčad nije umrla nego je, sugerira istraga, prodavana bogatim pobožnim parovima bez djece. Službeni dokumenti su krivotvoreni tako da su na rodnom listu posvajatelji upisivani kao biološki roditelji. Ni posvajatelji nisu bili svjesni da su djeca ukradena, jer im je kazano kako se majka odrekla svoga djeteta. Tek je 1987. godine španjolska vlada, umjesto bolnica, počela regulirati postupak posvajanja. Skandal je izbio kad su dva muškarca, Antonio Barroso i Juan Luis Moreno, saznali kako su ukradeni kao djeca. Morenov otac je na samrtničkoj postelji otkrio kako ga je kupio od svećenika u Zaragozi, dok je časna sestra priznala kako je prodala Barrosoa.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika