17.10.2011. / 14:34

Autor: Deutsche Welle

Želi li uopće Srbija u EU?

Kako smatraju predstavnici građanske Srbije, otvaranjem pregovora Srbije sa Europskom unijom bila bi otvorena pitanja korumpiranih političara, pravosuđa zavisnog od politike, potkupljenih medija, mira i stabilnosti u regiji, slobodnog tržišta, poštovanja granica, priznavanja žrtava i osude ratnih zločinaca

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Političke elite u Srbiji odustaju od europskog puta, ukoliko su mu ikada iskreno i težile, smatraju predstavnici nevladinih organizacija i građanske Srbije. Oni pozivaju na „pobunu" protiv obnavljanja prošlosti.

Oni su upozorili da dobivanje statusa kandidata, bez dobivanja datuma početka pregovora, znači vrlo malo za izgradnju demokratske Srbije. Naime, tek dobivanjem datuma početka pregovora bio bi osiguran odgovoran odnos države prema obavezi uspostavljanja vladavine prava, europskim integracijama, ali i prema vlastitim građanima.

Datum pregovora znači kontroliranje domaćih vlasti

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da se početkom pregovora otvara pitanje o poglavljima. „Jedno od najvažnijih poglavlja je pravosuđe i poštovanje ljudskih prava. Mislim da je to ono ključno pitanje, a odgovor na njega je zapravo i moj odgovor zbog čega mislim da Srbija odustaje od europskih integracija," navodi Kandićeva.

Bivši premijer Srbije Zoran Živković slaže se da je na putu ka Evropskoj uniji jedno od ključnih pitanja dobivanje datuma početka pregovora, jer će tada domaća vlast biti konačno stavljena pod nečiju kontrolu. „Datum neće biti poklon proeuropskim partijama pred izbore. To će biti kazna, to je strašni sud! Jer, kad dobijete datum, dolazi vam stotinu ili nekoliko stotina aparatčika iz Bruxellesa, koji nadgledaju što radite," tvrdi Živković.

Svjesno vraćanje u prošlost

Profesorica prava Vesna Rakić-Vodinelić smatra da je u Srbiji na djelu obnavljanje prošlosti, a ne zalaganje za europsku budućnost. „Mislim da je prvi korak ka otvorenom odustajanju od europskih integracija bilo usvajanje ustava iz 2006. godine. Druga, za mene vrlo važna pravno-politička činjenica, bilo je stvaranje koalicije Demokratske stranke i SPS-a. Tu je došlo do pomirenja vrhova tih političkih stranaka, navodno u naše ime", kaže Rakić-Vodinelić.

Namjerni remetilački faktor

Redatelj Lazar Stojanović ocjenjuje da je domaća vanjska politika od Srbije zapravo svjesno napravila remetilački faktor u regiji. „Napravit ćemo sve da smetamo. Ne znam kako netko nekoga može primiti i u kuću - a kamoli u organizaciju - ukoliko ovaj deklarativno, sistematski, obećavajući da će to i dalje raditi - smeta. I to je jedino što radi", siguran je Stojanović.

Kako smatraju predstavnici građanske Srbije, otvaranjem pregovora Srbije sa Europskom unijom bila bi otvorena pitanja korumpiranih političara, pravosuđa zavisnog od politike, potkupljenih medija, mira i stabilnosti u regiji, slobodnog tržišta, poštovanja granica, priznavanja žrtava i osude ratnih zločinaca. Bio bi otvoren put zabrani širenja etničke, vjerske, rasne, rodne mržnje... Prema njihovim riječima, to su stvarni problemi građana i države Srbije, a ne status Kosova.

Autor: Dinko Gruhonjić, Novi Sad

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 17.10.11. 19:02

Ovo je istina politicari Srbije ne zele EU pocev od radikala pa sve do partija nacionalnih manjina jer svi vodeci politicar imaju udela u mafiji. Svi su oni obogatili pre rata nisu imali biciglu a danas imaju dvorce nekoliko hiljada hektara zemlje aviona helikoptera itd... Ni u cemu nisu zaostali od bogatasa iz RH i oni su varali svoj narod i to cine lakse ako nisu clanovi EU


registracija
30/9/09

davor12345, 17.10.11. 20:15

Ma Srbija neće u Uniju još sigurno 10, 15 godina. Sada bi ušli samo da nama naprkose. A tako se u Uniju ne ulazi! Kad jednog dana budu konačno iskreno željeli to, onda će i ući! Oni su tu negdje sada gdje smo mi bili prije 20-ak godina, kada su naši junaci mislili da nas Ujedinjena europa jedva čeka. Odnosno, naši su htjeli ući u Uniju kao rukom debelo, ali takvi kakvi jesu, korumpirani. A to sada baš hoće i Srbija! Pa što oni svi misle, s kim imaju posla? Da će sve zajebat? To su i naši mislili, pa evo, dvadeset godina još nisu Uniju zajebali. He, he, he! Kakav mentalitet, majko mila!


registracija
30/9/09

davor12345, 17.10.11. 21:09

A i naši su na klimavima nogama! Još uvijek misle da će korupcija biti smisao života, i u uniji! A biti će moj .....!


registracija
12/12/10

Klarens, 18.10.11. 00:39

I sad se ja trebam radovati tudjem jadu ???
...............................................................
KPJ je to sve izrezhirala i izvela sa svojim
...............................................................
LUTKARSKIM KAZALISHTEM
................................................................
Ime , naziv , lutke....
...............................................................
To se prilagodjavalo po potrebi
................................................................
REZULTAT...........SVUGDJE ISTI
.............................................................
Nepravda , pljchka , lazh i obmana
................................................................
Jedna chinjenica svugdje bode ochi
................................................................
SVI DO JEDNOG !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...............................................................
CHLANOVI ( ODUMRLE ??? ) KPJ


registracija
5/10/11

Dragi, 18.10.11. 00:46

Srbiji EU uopšte nije potrebna i tamo nema šta tražiti. A verujte da ni Hrvatska se neće usrećiti ulaskom u EU. A i ulaskom u EU nastaviće političari da pljačkaju, tj. šišaju ovce, i one koje su glasale, a takođe i koje nisu glasale, za njih. Jedino je u EU korupcija malo lepše upakovana, ne kao kod nas i kod vas, u običnu novinsku hartiju, već u lep plavo obojeni papir na kome se nalaze žute zvezdice.
Ako ne verujete meni, a vi razmislite o kampanji vakcinisanja protiv svinjskog gripa. Valjda su ga nazvali snjiski grip, jer su načinili svinje od tih koji su se rešili primiti vakcinu.
A takvih primera imate koliko vam volja.
Daj Bože da Srbija nikada ne uđe u EU, a vama draga braćo i sestre, Hrvati i Hrvatice, želim sve najbolje, a vi sami rešite što vam je činiti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika