Objavljeno u Nacionalu br. 831, 2011-10-18

Autor: Srećko Jurdana

Saborska “gospoda” u fazi razlaza

Tretirati taj kronično prenadraženi kolektiv – čiji članovi vrište jedni na druge poput ekscitiranih mačaka – kao gospodski salon ili nekakvu “ligu gentlemena”, koji se u pauzama ne utrkuju do šanka nego do klavira, logički je istovjetno tvrdnji da kružnica ima četiri kuta

U povodu zadnjih igrokaza u parlamentu - Šeksove uvredljive euforije naknadno korigirane isprikom, oporbenog klimavog bojkota itd. - predsjednik te neobične ustanove Luka Bebić dao je smirujuću izjavu za javnost koja će u analima hadezeovske poetike - pokret HDZ nesumnjivo zaslužuje svoga Tacita - konkurirati za jedno od šaljivo istaknutih mjesta: "Još uvijek ima vremena da se raziđemo kao gospoda." Kao gospoda, reče. Prostodušni barba Luka dužnosnik je pred luksuznom mirovinom, ne mora više izigravati opčinjenost Jadrankom Kosor, i mogao je bez većeg statusnog opterećenja jednu od svojih nekretnina staviti na sudski bubanj u (neuspjelom) pokušaju da svoga stvarnoga patrona i dobrotvora - Ivu Sanadera - kaucijom izvuče iz pritvora.


On očito smatra da je navedeni atribut gospode po automatizmu primjenjiv na zbor hrvatskih saborskih zastupnika, i ne razmišlja o mogućnosti da je s tom idejom upao u tipični contradictio in adiecto. Gospodska klasa u Hrvatskoj je definitivno pred izumiranjem, a pretpostavka da se i dalje održava nigdje drugdje nego u Saboru pripada kategoriji loših viceva. Tretirati taj kronično prenadraženi kolektiv - čiji članovi vrište jedni na druge poput ekscitiranih mačaka - kao gospodski salon ili nekakvu "ligu gentlemena", koji se u pauzama ne utrkuju do šanka nego do klavira, logički je istovjetno tvrdnji da kružnica ima četiri kuta.

Ako se na trenutak upustimo u razradu motiva, pitanje je može li se gospodski pristup zbilji uopće dovesti u vezu s politikom kao disciplinom. Psihoprofilu jednog hipotetičnog gospodina u načelu je strano bilo kakvo naglašeno samoisticanje i razmetanje vlastitim egom, a bavljenje politikom - ili borba za moć - neodvojivo je od tih pojmova. Klasični gospodin teško će se snaći u političkoj areni ispunjenoj drastično sebeljubivim tipovima, naročito u hrvatskoj - značajnim dijelom utočištu za ljude bez stila, obrazovanja i viših ciljeva, koji penzije kupuju agresijom, šovinizmom, seoskom lukavošću. U uljuđenoj političkoj komunikaciji manirizam, dakako, igra veliku ulogu; politička sfera mora se po kodeksu predstavljati u uzvišenom ili barem civilizacijski prihvatljivom izdanju. Je li aktualni sastav Hrvatskoga sabora - koji ulazi u fazu zasluženoga odlaska u zaborav - u svojoj cjelokupnoj prezentaciji zadovoljio spomenuti uvjet civilizacijske prihvatljivosti? Za barba Luku evidentno jest. Saborska gospoda treba da se raziđu uz gospodski naklon, valjda zato da bi četverogodišnjoj svađalačkoj farsi na kraju udarili iznenađujuću komediografsku intonaciju.

Dio spomenute gospode - oporbena koalicija - demonstrirao je, po nekim prvoloptaškim napisničarima, "vrlo snažnu gestu" s bojkotom Sabora (nakon Šeksova samovoljnog upada na sjednicu Mandatno-imunitetnog povjerenstva i vulgarnoga izljeva gnjeva prema SDP-ovoj zastupnici Gordani Sobol, na čemu je nekoliko dana trijumfirao hrvatski rasprostranjeni revolver blatt tisak). Spomenuta "vrlo snažna gesta" u stvarnosti djeluje više kao oblik kampanjske glume negoli kao nekakva moćna manifestacija principijelnosti. Koalicija je dosad imala desetke povoda za reakciju takvog tipa, vjerojatno i jačih od aktualnog trenutka eskalacije Šeksove nepristojnosti. Saborska dvorana često se mogla usporediti sa scenama iz Puccinijeve "La Bohème", obilovala je "ležernostima", raznim provokacijama, ispadima i incidentnim situacijama, u svakom slučaju nizom psihostimulacija iz hadezeovskih redova koje su Zorana Milanovića i društvo mogle već znatno ranije ponukati na revolucionarno okretanje leđa gornjogradskome cirkusu.

Timing, međutim, nije bio pogodan za akciju. Politički je mnogo jednostavnije proizvoditi dojam napuštanjem Sabora u fazi kad njegov mandat ionako prestaje, negoli u fazi kontinuiteta, kad bi se to u javnosti moglo shvatiti kao iracio­nalna opstrukcija institucije nad kojom je samo Bog. U zadnje vrijeme gospodin Šeks nešto je uzbuđeniji nego inače - približavaju se izbori, a nastupio je i "zamor materijala" - ali moglo se na njegovu vrstu parlamentarne komunikacije, kao i na druge stvari, bez problema i ranije reagirati kategoričkom "obustavom rada". Nije se htjelo; sigurnije je glumiti junaka podbadanjem aždaje koja je već u agoniji. Predizborna kampanja, kako vidimo, plodno je tlo za razne vrste trikova, mnoge glumačke talente potiče na maksimalnu aktivnost, i sve što se u njoj izvodi publika bi trebala konzumirati s velikom dozom opreza.

Odnosi se to i na jedan periodički motiv: priču o Brozovu trgu u Zagrebu, koju je zadnjih dana reaktivirala skupina desničarsko-hadezeovskih manipulatora, s namjerom da doda nijansu dramatike reklamiranoj borbi Jadranke Kosor protiv "crvene opasnosti". Ako su izbori u pitanju, smatra se da je spomenuti drug Broz u stanju i (više od) trideset godina nakon smrti funkcionirati kao korisno sredstvo zastrašivanja, ili tema na kojoj će se isforsirano lomiti ideološka koplja, na čemu će desnica profitirati. Pitanje treba li Trg maršala Tita ostati to što jest, građanima Zagreba i ostatku nacije iznova se pred nos baca kao sudbinsko. Autori ideje pretpostavljaju da će "domoljubna" ekipaža time dobiti na glasačkoj snazi, no zamorno hvatanje za Broza kao trajno vrebajuću opasnost samo ukazuje na njihovu patnju zbog pomanjkanja inspiracije.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 18.10.11. 01:03

Zamislite nezamislivo
...............................
Pomislite na trenutak
.................................
Koji bi tek UZHAS nastao da se
..............................
Cjelokupan narod
.............................
Probudi iz ove KOME !!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika