18.10.2011. / 08:51

 

Ekskluzivno - akcija Pleso

(Za)Radiću 100 milijuna kuna

Nacional ekskluzivno donosi uvjete ugovora ponuđenog koncesionarima, koji su veoma restriktivni i garantiraju višemilijunsku zaradu IGH-u na izgradnji Plesa

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Tjednik Nacional je saznao glavne odredbe ugovora o 220 milijuna vrijednoj koncesiji nad Zračnom lukom Zagreb, dokumentu koji ima preko 200 stranica i koji je čuvan u najstrožoj tajnosti.

Kada se krene dublje u proučavanje ugovora koji je ponuđen konzorcijima, vidi se da je tvrtka koja najbolje prolazi, bez obzira na to koji koncesionar bude izabran, IGH - moćni institut kojem je na čelu bivši ministar graditeljstva Jure Radić. IGH je zajedno s arhitektima Brankom Kinclom, čiji ured je IGH i preuzeo, te Vladimirom Neidhartom, napravio pobjedničko idejno rješenje za izgled novog terminala Zračne luke. Oni nikada nisu potpisali ugovor za daljnju razradu tog idejnog projekta, ali ih je Ministarstvo direktno ubacilo u ugovor, čak i za drugu fazu gradnje koja uopće nije obuhvaćena prvim idejnim rješenjem i nema nikakve osnove da se prepusti IGH-u. Sve promjene koje se budu radile na pripremi terminala u obje faze, te kompletno projektiranje, mora biti prepušteno IGH-u i navedenim arhitektima, stoji eksplicitno u ugovoru. IGH je već napravio određene prilagodbe da se spusti cijena izgradnje, iako one u detalje nisu prezentirane javnosti. Ono što je sigurno jest da je kvaliteta usluge na aerodromu planirana na višoj razini kada je IGH pobijedio na natječaju, a sada ugovor otkriva da je spuštena za jednu razinu, minimum za europske standarde.

U svakom slučaju, budući koncesionar je unaprijed osuđen na suradnju s IGH-om koji si je na indirektan način osigurao poslove projektiranja, a to redovno znači i nadzora gradnje. Prema cijenama komore arhitekata, nadzor i projektiranje iznose između šest i osam posto ukupne investicije, što znači da su Ministarstvo i Zračna luka, koja je angažirala konzultante, ovom odredbom osigurali posao IGH-u vrijedan između 98 i 130 milijuna kuna.

U međuvremenu, od ovog tjedna, desetak dana prije nego što koncesionari moraju dostaviti svoje konačne ponude, sindikati kreću u akciju nazvanu "Posljednji poziv za Zračnu luku", kojom žele upozoriti na štetne posljedice ugovora o koncesiji. Vladin plan da koncesiju nad Zračnom lukom predstavi kao važan uspjeh u predizbornoj kampanji, tako neće uspjeti.

Detalje pročitajte u novom broju Nacionala

Vezane vijesti

Tko prvi, njemu shopping centar

Tko prvi, njemu shopping centar

Dubrovnik, najpoznatiji hrvatski turistički simbol, ima i jednu svoju specifičnost nezamislivu zagrad svog ugleda i veličine. Za razliku od svih, pa… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 18.10.11. 06:23

ADZe mafija namješta natječaje sebi i svojima.I Bajić je njihov igrač.


registracija
2/6/11

stereo, 18.10.11. 07:24

Pa dajte me pobogu uključite u nekakove malverzacije dok se još može. Da vidite samo kakovih ideja imama, koji sam ja neotkriveni talent. Vidim da se bez obraza dobro prolazi, pa zakaj ne, a tek medijska pažnja bolje bum kotiral od Floyda ili Yes-ovaca.


registracija
3/12/07

Palooka, 18.10.11. 08:06

Kada gospodin i njegova klika budu u Remetincu moći će se reći da je borba protiv korupcije krenula.Danas su u zatvoru samo oni bez mame i tate.


registracija
27/8/09

Lujo1, 18.10.11. 08:19

Je, pa bajić je rekel kak korupcija i dalje jaši, a i crni fondovi hdz-ja se uredno pune, kaj se lepo vidi iz onog medvjeđeg jacinog cupkanja po lepoj našoj uz stalnu pratnjuz 50-tak autobusa statista!
Bože pomozi!!


registracija
2/1/11

prohujalo, 18.10.11. 08:36

Radic-nacionalna sramota
a gle kako je uspijesan i kako si zna odredit cijenu
nadam se da cemo mi Hrvati smoci snage i sve gnjide naseg narode metnuti iza brave i vratit nam oduzeto dostojanstvo(oduzeto od domoljuba HDZ-a -sve do jednoga kriminalac do kriminalca).....


registracija
16/6/10

nosonja, 18.10.11. 09:02

stereo@ zavidno blesav komentar.........


registracija
18/10/11

test111, 18.10.11. 09:44

bolje i radić da dobije državne novce već neki turčin iil švabo...
Hrvatske firme (recimo IGH i Konstruktor) u njemačkoj na aerodromima mogu se natjecat samo za izgradnju trotoara i cokli za ogradu, dok glavni poslovi su rezervirani za njemačke firme- to je kod njih zakonom propisano ako niste znali,
tako da ovi naslovi koji bude mržnju prema svemu što je hrvatsko nema smisla...


registracija
9/3/11

ajme3meni, 18.10.11. 10:48

Test111,
ne radi se o mržnji prema svemu što je hrvatskop, već o mržnji prema lopovluku u koji je umočen Jure Radić i njegov IGH.

Da su Jure Radić i IGH čisti, tada HANFA nebi prije nepune dvije godine pokrenula istragu zbog sumnje u malverzacije sa dionicama a Uskok provodi istragu zbog sumnje u korupciju za projekt željezničke pruge Zagreb - Rijeka. Taj neupotrebljivi projekt platili su porezni obveznici 94 mil8ijuna kuna.


registracija
14/7/11

Trinity, 18.10.11. 11:51

Nevjerojatno je kad se ukazuje na nezakonito postupanje kako su neki skloni podvesti tu činjenicu pod "mržnju prema svemu hrvatskom"! I tako još od 90.-tih!, "ma nek' me krade, samo da je moj (Hrvat)"!
Ja na to ne pristajem!!


registracija
2/6/11

stereo, 18.10.11. 12:42

@nosonja, opet guraš te svoje nozdrve gdije netreba. Toliko voliš šnjofati ti si zacjelo neki mazohista.


registracija
18/10/11

test111, 18.10.11. 13:42

ne treba ovo vezati uz ime Jure Radića jer on kao osoba nije ni bitan, bitan je IGH hrvatska firma, poanta cijele priče je da država veličine Hrvatske mora imati 20-ak jakih firmi koje mogu konkurirati na stranim tržištima i donositi svjež kapital (odnosno €) u Hrvatsku,
kad IGH dobije poslove po Rusiji, Ukrajini, vjerojatno je opet lopov, i kad donese milione € u HR - što onda reći?
Radi stabilnosti države, bitno je imati svoje velike firme sa kojim aktuelna vlada može dogovarati oko za radnike u kriznim vremenima ili slično, kako recimo Njemačka uđe u deal sa VW radi prodaje auta, nitko nije otpušten i još su zaradili svi - a kod nas "domaći" mediji naprave skandal kad država da nekoj domaćoj firmi neki posao...

Sve su ovo plaćenički mediji koji rade za strance...


registracija
9/3/11

ajme3meni, 18.10.11. 22:28

test111,
bilo bi dobro imati 20-tak velikih firmi ali ne grbači poreznih obveznika kao što je IGH. IGH jeste hrvatska firma ali ne u državnom vlasništvu. Najveći dioničari su nepoznati i kriju se iza skrbničkih računa, ali dobar dio dionica ima Matulovićka i Radić. Njih i njima slične trebaju financirati porezni obveznici!!! Pa ako je IGH DD neka se i bori na tržištu za svoj opstanak a ne da mu država pomaže na uštrb drugih institucija, koje ne mogu dobiti posao zbog Radića i njemu sličnih.
Drugo bitan je i Jure Radić, budući da se godinama nalazio u vrhu vlasti te da se godinama povlače kojekakve afere uz njegovo ime. Čovjek, sumnjihih moralnih kvaliteta, nebi se smio nalaziti na čelu nikakve institucije, pa tako niti Jure Radić na čelu IGH.


registracija
19/10/11

ViktorD, 19.10.11. 08:38

Taj moćni IGH na burzi vrijedi 158 milijuna kuna, dakle za 10 milijuna eura tko želi može steći više od 50 % i postati većinski vlasnik. Na burzi svatko može kupiti dionice te kompanije, u kojoj usput ni jedan od tih moćnika nema 3% dionica. Zašto ne pišete o takvim prilikama nego se bavite poslovnim žutilom. Poslije će vam svima opet biti krivi Jure Radić i Dropulićka kojima ćete zbrajati udjele koje možete prestići za cijenu pola trošnog stana. Potrošite koju kunicu i kupite dinoce. Zar može biti jednostavnije? Jeste li kad pročitli koji natječaj koji se raspisuje u Njemačkoj, Engleskoj, Italiji?


registracija
19/10/11

ViktorD, 19.10.11. 08:46

Usput cijena dionice IGH je 800 kuna, a bila je iznad 14.000 za one koji ne prate. Za cijenu jednog ljetovanja možete steći apartman za par godina ;). Ovo nije nagovor na kupnju IGH, bolje to potrošite na nova kola, dizajnersku odjeću, namještaj i novi iPhone 4SXL.


registracija
16/2/11

pro, 19.10.11. 09:52

U svakom grmu muljatori....


registracija
9/3/11

ajme3meni, 19.10.11. 14:26

ViktorD,
za kupnju dionica potreban je novac. Sa 5.000 kuna primanja, kreditom za stan, ne postoje mogućnosti za kupnju dionica, dizajnerske odjeće, auta, skupih ljetovanja i ostaih gluposti. Dapače, mora se dodatno raditi kako bi se mogle podmiriti tekuće obveze Najlakše je generalizirati i trpati sve u isti koš.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika