20.10.2011. / 16:05

Autor: Nacional.hr

Povećana hipermarketizacija na tržištu

Prema strukturi maloprodaje i snazi vodećih lanaca, Hrvatska se značajno približila razvijenim tržištima zemalja Središnje Europe

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaStupanj razvoja maloprodaje u Hrvatskoj, BiH i Srbiji razlikuje od zemlje do zemlje, kao i razina njihovog ukupnog gospodarskog razvoja, potvrdilo je istraživanja tvrtke GfK - Centra za istraživanje tržišta.

Hrvatska se ističe relativno značajnim prisustvom hipermarketai i supermarketa, koji zajedno zauzimaju polovinu ukupnog prometa na tržištu robe široke potrošnje. Neimenovani diskontni lanac neprestano raste, a male trgovine sve više gube trku s 'velikima', njihovo učešće ne prelazi 30 posto prometa. U BiH su 'veliki formati' također osvojili značajan dio tržišta, ali tamo nedostaju diskontni lanci i 'cash&cary' formati pa male trgovine zauzimaju preko 40 posto učešća u prometu. U Srbiji su hipermarketi 'zamrznuli' svoje učešće na oko 5 posto i zajedno s supermarketima čine tek oko 28 posto prometa. Srpsko je tržište još uvijek jako razdvojeno, male trgovine su zaslužne za čak 54 posto prometa.

Prvih 10 trgovačkih lanaca u Hrvatskoj zauzimaju 3/4 tržišta, u BiH je to na razini od oko 45 posto, a u Srbiji oko 41 posto. Prema strukturi maloprodaje i snazi vodećih lanaca, Hrvatska se značajno približila razvijenim tržištima zemalja Središnje Europe. Koncentracija vodećih lanaca jedna je od pretpostavki pojave i značajnijeg rasta trgovačkih marki. Tako je u Hrvatskoj učešće trgovačkih marki na razini od 18 posto, u Srbiji se očekuje da će u ovoj godini dosegnuti promet od oko četiri posto, dok u BiH iznosi dva posto.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
23/9/11

Ceraria, 20.10.11. 17:41

Ja imam dva problema dok citam ovo:
1. pojam RAZVIJENA trzista zemalja srednje europe.
2. kakve ima veze sto je u srbiji i bosni (te vjecite usporedbe sa ostatkom balkana idu zbilja na k....)


registracija
17/10/07

Radmila, 21.10.11. 03:28

@ Ceraria, islo to tebi na k... ili ne s time se moras pomiriti. Razmisli malo, ukazat ce ti se samo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika